Aliyev Davos'ta konuştu: Azerbaycan'ın altyapı tesisleri daha fazla yük almaya hazır

Azerbaycan

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Davos'taki Dünya Ekonomi Forumu'na katıldı. Aliyev, "Kazan-kazan durumu yarattık. Üretici, transit ve tüketici ülkeler arasında denge yarattık" dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Davos'ta katıldığı 53. Dünya Ekonomi Forumu'nda önemli mesajlar verdi.

Azerbaycan'ın enerji alanındaki potansiyeline dikkat çeken Aliyev, Orta Koridoru Projesi'nin avantajlarını anlattı, barış anlaşması imzalamaya yanaşmayan Ermenistan'ı eleştirdi.

Aliyev, enerji alanında Azerbaycan'ın sahip olduğu büyük potansiyele dikkat çekti, "Altyapımız daha fazla talebi karşılamaya hazır" diyerek, Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan ve Kazakistan'dan geçen Orta Koridor Projesi'nin önemini vurguladı.

Aliyev, "Doğu ile Batı arasında doğal bir coğrafi bağlantıya sahip olduğumuz için, yıllar boyunca ulaşım altyapısına büyük yatırımlar yaptık. Azerbaycan'da gerekli tüm altyapı tesisleri daha fazla yükü kabul etmeye hazır. Halihazırda Orta Asya'dan büyük bir hammadde hacminin yönlendirildiğini görüyoruz ve bu sadece başlangıç. Bu yıldan itibaren sadece Türkmenistan'dan değil, Kazakistan'dan da petrol sevk edilmesine başladık" dedi.

AB'NİN SATIN ALACAĞI DOĞAL GAZ MİKTARI

Aliyev, Avrupa Birliği'nin Azerbaycan'dan satın alacağı doğal gazı, 2027'ye kadar iki katına çıkarmak için imzalanan anlaşmanın önemini de vurgulayarak, "Avrupalı tüketicilerin artan talebini karşılamak için gerçekten çok çalışıyoruz" dedi.

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki barış görüşmelerinin hangi aşamada olduğuna dair soruyu da yanıtlayan Aliyev, şunları söyledi:

"Hiçbir yere gelmedik. Çünkü maalesef Ermenistan, uluslararası hukukun çok basit ve temel ilkelerine dayanan bir barış anlaşması imzalama teklifimize yanıt vermedi. Gürcistan'da liderler buluşması önerdik ancak Ermenistan buna hazır değil ve bu risk potansiyeli yaratıyor. Oysa 3 Kafkas ülkesi enerji, ulaşım, güvenlik, istikrar ve sınır belirleme alanlarında güçlerini birleştirirse bölge daha güvenli hale gelir."

Ermenistan yaklaşık 3 yıldır uzlaşmaz tutumundan taviz vermeyip barış anlaşması imzalama çabalarını sonuçsuz bırakıyor.

 

Kaynak: Haber Global TV

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev davos Dünya Ekonomi Forumu