Genişletilmiş dudaklar, belde yapılan daraltmalar... Photoshop'lu fotoğraflara neden uyarı koyacaklar?

Genişletilmiş dudaklar, belde yapılan daraltmalar... Photoshop'lu fotoğraflara neden uyarı koyacaklar?

Norveç'te sosyal medya fenomenleri fotoğrafları üzerinde daha güzel görünmek için düzeltme yaptılarsa bunu bildirmek zorunda olacaklar. Karar gençleri tek tip bir güzellik algısından kurtarmak için alındı. Peki ebeveynler ne yapmalı?

Norveç'te yürürlüğe giren yeni kurala göre sosyal medyada “influencer” diye adlandırılan yüksek takipçili hesaplar ve reklam verenler, üzerinde oynama yapılmış fotoğrafların rötuş işleminden geçtiğini belirtmek zorunda. 

Peki böyle bir kurala neden ihtiyaç duyuldu? Cevabı değişen güzellik algısında saklı. Özellikle çocukluk ve ergenlik çağındaki genç kızlar sosyal medyada siber zorbalıkla uğraştıkları gibi erişilmesi neredeyse imkânsız bir “güzellik” standardıyla da karşı karşıya kalıyorlar.

Ülkede “Pazarlama Kanunu” olarak bilinen kanuna eklenmesi için hazırlanan madde 15'e karşı 72 oyla meclisten geçti. Norveç Kralı, kanunun ilgili yeni maddesinin ne zaman yürürlüğe gireceğine karar verecek.

STANDART BİR ETİKET GELİYOR

Yakın zamanda kabul edilen kurallara göre bir fotoğrafta cilt ile vücudun şekli ve boyutu üzerinde rötuş işlemi yapılırsa ki buna fotoğraf çekilmeden önce uygulanan filtreler de dahil, Norveç Çocuk ve Aile İşleri Bakanlığı tarafından tasarlanmış standart etiket fotoğrafta gözükecek.

Etiketleme gerektiren manipülasyon örnekleri arasında genişletilmiş ve kalınlaştırılmış dudaklar, belde yapılan daraltmalar ve oynamalarla belirgin kılınan kaslar yer alıyor. Etiketlemeye aydınlatma ve doygunluk gibi ışık ayarlarının dahil olup olmayacağı henüz net değil.

BİR ÖDEME ALDILARSA BELGELEYECEKLER

Ayrıca Facebook, Instagram, Snapchat, TikTok ve Twitter da dahil olmak üzere “influencerların” ve ünlülerin, sosyal medya platformlarında yaptıkları bir paylaşımla ilgili olarak “herhangi bir ödeme veya başka bir fayda elde etmeleri” durumunda, bunu belgelemeleri ve açıkça belirtmeleri de gerekecek.

GENÇ KIZLAR ÜZERİNDE OLUMSUZ ETKİ

Bu yasanın hayata geçmesini sağlayan tartışmalar bir süredir Norveç'te ve aslında dünyanın pek çok noktasında konuşulmakta. Değişen algılar ve gençlerin ulaşmasının çok güç olduğu bir “güzellik” anlayışı, özellikle genç kızlar üzerinde olumsuz etkiler yaratmakta.

Norveç özelinde yürütülen tartışmalar ise “kroppspress” kelimesi ile yürümekte. Tam çevirisi ile “vücut baskısı” olarak ifade edebileceğimiz kavram etrafında kamuoyu genelinde bir tartışma dönüyor.

GENÇLERİN ÖZGÜVENLERİ EKSİLİYOR

Çocuk ve Aile Bakanlığı, Norveç Parlamentosu'na sunduğu teklifte “vücut baskısı” veya “güzellik standartları” olarak adlandırılan şeyin, oldukça yaygın olduğunu ve bu durumun genç insanlarda özsaygı ve özgüven eksikliği oluşmasına katkıda bulunduğunu, yapılan araştırmalarla vurguladı.

Teklifte şu ifadeler yer aldı: “İşyerinde, kamusal alanda, evde ve medyada... 'Vücut baskısı' her yerde. Genellikle fark edilmiyor ve onunla mücadele etmek zor. Rötuşlanmış veya başka bir şekilde manipüle edilmiş reklamların etiketlenmesi bir gereklilik. Bu vücut baskısına karşı alınmış bir önlem.”

Açıklama şöyle devam etti. “Söz konusu önlem, bu tür reklamların özellikle çocuklar ve gençler üzerindeki olumsuz etkisinin azaltılmasına umarım yararlı ve önemli bir katkı sağlayacaktır.”

Genişletilmiş dudaklar, belde yapılan daraltmalar... Photoshop'lu fotoğraflara neden uyarı koyacaklar? - Resim : 3

ESTETİK OPERASYONLAR ÜZERİNDE BASKI

Ancak Bakanlık şunun da farkında: Bir fotoğrafın üzerinde rötuş yapılıp yapılmadığını anlamak her zaman kolay değil. Yetkililer de bunu kabul ediyor. Ayrıca bu yasanın influencer ve ünlüler üzerinde “güzellik ideallerine ulaşmak için” estetik operasyonlar geçirme noktasında bir baskı oluşturabileceği endişeleri de dile getiriliyor.

Buna rağmen Norveç basınında ve toplum genelinde, yapılan bu düzenlemenin olumlu karşılandığı gözlemleniyor. Hatta bu düzenlemenin tüm rötuşlanmış fotoğraflar için uygulanması gerektiğini savunanlarda var. 2017'de Ditch the Label adındaki siber zorbalık ile mücadele eden bir organizasyonun raporuna göre 12-20 yaş arasındaki gençlerin yüzde 42'si Instagram'da siber zorbalığa maruz kalıyor.

'EBEVENYLER MEDYA ARABULUCUSU OLMALI'

“Instagram’da karşımıza çıkan her görüntünün göründüğü gibi olmayabileceğini, gerçeği yansıtmayabileceğini anlatmak gerekiyor” diyen Dr. Esra Ercan Bilgiç, ebeveynlere düşen görevi bu sözlerle aktarıyor:

“Ebeveynlerin medya arabuluculuğu; kaliteli içeriklere çocuklarını yönlendirmeleri, eleştirel bakabilmeyi öğretmeleri, çevrimiçi ortamlarda doğru davranış kalıplarını sürdürmeye teşvik etmeleri, çocukların dijital becerilerini geliştirmede çok olumlu sonuç veriyor.”

Kaynak: Bu haberdeki bilgilerin büyük kısmı Vice'da yayınlanan "Norway Law Forces Influencers to Label Retouched Photos on Instagram" adlı makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel