Alaska Airlines'tan flaş karar: Boeing 737 MAX 9'lardan birini tekrar hizmete aldı

Ajans Bizim
boeing Havacılık
Alaska Airlines'tan flaş karar: Boeing 737 MAX 9'lardan birini tekrar hizmete aldı
Fotoğraf: DepoPhotos

Amerikan havayolu şirketi Alaska Airlines, 5 Ocak'ta uçaklarından birinin kapısının havada kopmasının ardından Amerikan düzenleyici kurumu tarafından uçuştan alınan Boeing 737 MAX 9'larından birini tekrar hizmete soktu.

Seattle'dan San Diego'ya uçan uçak, yaklaşık bir saat geç havalanarak akşam saat 18.00’den sonra Güney Kaliforniya'daki varış noktasına indi.

Havayolu, sabah saatlerinde internet üzerinden yaptığı açıklamada, 1146 sefer sayılı uçuşun, 65 adet 737 MAX 9 uçağından oluşan filosunun kademeli olarak hizmete dönüşünü başlatacağını duyurmuştu. 

Alaska Havayolları Üst Yöneticisi Ben Minicucci, perşembe günü, 2023 sonuçlarına ilişkin analistlerle yaptığı video konferans sırasında, cuma gününden itibaren bu uçuşların yeniden başlamasını beklediğini belirtmişti. 737 MAX 9 filosunun şubat başında yeniden hizmete dönmesi hedefleniyor.

Kapılar kapandı

Boeing 737 MAX 9 uçağı, 5 Ocak’ta, Portland-Ontario seferi sırasında acil çıkış kapılarından biri uçuş sırasında yerinden kopmuştu.

Havayolları, bu model uçaklarda, mevcut acil çıkışların sayısı uçaktaki yolcu sayısı için yeterli olduğunda bir kapıyı kapatma seçeneğine sahip bulunuyor. Bu modifikasyon, bugüne kadar teslim edilen 218 Boeing 737 MAX 9'un 171'inde yapıldı. 

ABD havacılık düzenleyici kurumu FAA, kapı kopmasından sonra, bu şekilde yapılandırılmış uçaklarla yapılan uçuşları yeni bir duyuruya kadar askıya aldı.

Düzenleyici kurum, çarşamba akşamı yaptığı açıklamada, bu uçakların tekrar havalanabilmelerini sağlamak üzere "kapsamlı" bir bakım ve denetim programı oluşturduğunu duyurdu.

FAA, ancak plan tamamlandıktan sonra "uçağın hizmete geri dönebileceğini" bildirdi, ancak kesin bir tarih vermedi.

Alaska Havayolları ise, cuma sabahı yaptığı açıklamada, uçak başına yaklaşık 10 saat süren filo incelemesinin "gelecek hafta sonuna kadar" tamamlanmasını beklediğini bildirdi.

150 milyon dolar

Şirket, "Bu sayede tüm uçuş programımızı gerçekleştirebileceğiz" açıklaması yaptı. Firma, askıya alma nedeniyle ocak ayında üç bin uçuşun iptal edileceğini ve bunun mali sonuçlarının 150 milyon dolar olmasını tahmin ediyor.

Yeniden yapılandırılan bu modellerin 79 uçakla en büyük filosuna sahip olan United Airlines, perşembe günü yaptığı açıklamada, uçaklarından birinin ilk uçuşunun pazar günü için planlandığını duyurdu. 

Olayı çevreleyen koşulları 5 Ocak'ta araştıran ABD Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu (NTSB), müfettişlerinin "tirbuşon kapı tutucunun üretiminin ilk aşamalarından uçak içi kazaya kadar bir kronoloji oluşturacağını" belirterek, uçakla ilgili belgeleri de (üretim ve bakım) inceleyeceklerini sözlerine bildirdi.

Soruşturmanın gelecek hafta açıklanması bekleniyor.