Aile yok öğretmen yok... Sokak çeteleri pandemiyi fırsat bildi!

Aile yok öğretmen yok... Sokak çeteleri pandemiyi fırsat bildi!

Covid-19 ile karantinada yalnızlaşan çocuklar sokak çetelerinin hedefi oldu. Okulların kapalı olduğu ailelerinin ise maddi sorunlarla boğuştuğu dönemi çeteler bir fırsat olarak kullandı… İngiltere bu büyük soruna çare arıyor…

Koronavirüs tüm dünyada büyük bir sağlık krizi olduğu kadar büyük bir eğitim krizi de ortaya koydu. Aylarca kapalı kalan okullar uzaktan eğitime geçerken teknolojik altyapısı uygun gelişmekte olan ülkelerde bile evden eğitim tam verimli olmadı. Örneğin İtalya’nın en büyük sorunlarından biri lise çağındaki çocukların okulu bırakması. Türkiye’de ise EBA sistemi oldukça uzun bir süre tartışıldı ve onu telafi eğitim programı hakkındaki tartışmalar izledi. 

İngiltere’de ise okulların uzun süre kapalı kalması başka bir sorun doğurdu. Çocukların karıştığı veya çocuklara karşı işlenen suçlarda büyük bir artış yaşandı. Çocukların okullarının, gittikleri gençlik kulüplerinin ve spor salonlarının kapalı olması çetelerin çocuklara sokaklarda daha rahat ulaşabilmesine neden oldu. 

ÇETE KAVGALARINDA 21 ÇOCUK ÖLDÜRÜLDÜ

Örneğin başkent Londra’da bu sene 21 çocuk bıçaklanarak öldürüldü. Emniyet güçlerine göre bu cinayetlerin büyük bir kısmı çetelerin bölgelerini genişletmek için giriştiği kavgalar sonucu gerçekleşti. Pandeminin başlangıcının üzerinden bir yıl geçmesinin ardından yapılan bir araştırmaya göre uyuşturucu ticareti yapan çetelerin çocuk üyelerinin sayısında yüzde 61 artış gerçekleşti. 

Yerel belediye birliklerinin yaptığı araştırmaya göre çeteler her yer kapalı olduğu için sokaklarda vakit geçiren çocuklara ulaşmada geçmiş yıllara göre daha rahat oldular. Polis sendikası adına konuşan yetkili Paul Griffiths, “Okullar ve diğer tesisler kapalı olduğu için bu çocukları suçtan koruyacak mekanizmalar uzun süre onlara ulaşamadı” diyor. 

EBEVEYNLER İLGİSİZ KALDI

Yetkili uzun süre okula gidemeyen bu jenerasyon için oldukça üzüldüğünü söylerken, “Burada suçlayacak kimse yok, ebeveynlerde işlerini eve taşıdılar ve çocukları ile yeteri kadar ilgilenmemiş olabilirler” değerlendirmesinde bulunuyor. Öte yandan pandeminin getirdiği maddi zorluklar da çocukların bu dönemde çetelere katılmaya daha çok meyilli olamaya da sebebiyet vermiş olabilir. 

İngiltere genelinde pek çok uyuşturucu çetesi çocukları kurye olarak kullanıyor. Bu çeteler pandemiden önce toplu taşıma araçlarını kullanarak eylemlerini gerçekleştiriyorlardı pandemi ile birlikte otomobillerini kullandıkları için polis tarafından yakalanmaları daha kolay oldu. Bu sebepten ötürü daha çok çocuğu kurye olarak kullanmaya başladılar. İngiliz emniyetinden Graham McNulty, “Öğretmenlerinden, sosyal görevlilerden ve sağlık uzmanlarından uzak olan çocuklar için zor bir dönem oldu” değerlendirmesinde bulunuyor. 

İNTERNETTE NE YAPIYORLAR?

Çocuklar adına sivil toplum çalışmalarında bulunan Lucy Dacey ise çocukların karantina döneminde yalnızlıklarını çevrimiçi sohbetlerle gidermeye çalıştıklarını ve bu sohbetlerde kimler ile konuştuklarının önemli olduğunu aktarıyor. 

Ailelerin maaş kesintileri ve mali darboğaz ile uğraştığı bir dönemde çocukların dışarıdaki etkenler tarafından zarar görmeye daha açık olduklarını aktaran Dacey, “Bu ortam suçlular için muhteşem bir zemin hazırladı. Çeteler çocuklara para, alkol ve statü gibi vaatler vererek kendi amaçları için kullanmak istediler” diyor. 

850 BİN POTANSİYEL TEHLİKE

Çocukları cinsel olarak istismar etmek isteyenlerin sayısı da korkutucu boyutta. Ulusal Suç Dairesi’nin (NCA) son araştırmasına göre İngiltere’de 850 bin kişi çocuklara cinsel anlamda tehdit oluşturabilecek insan sınıfında yer alıyor. 

Araştırmada yer alan ifade şöyle: Karantina döneminde çocukları istismar etmek için internet üzerinden harekete geçen kişilerin bu davranışlarını karantina sonrasında da devam etmeleri bekleniyor. Pandemi içinde internette kalma sürelerini sonrasında da benzer şekilde devam ettiren çocuklar risk altında olabilir.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin tamamı The Telegraph'ta Martin Evans imzasıyla yayımlanan 'Children being dragged into crime due to lockdown school closures' isimli makaleden alınmıştır. 

suça karışan çocuklar