Afganistan'da Taliban'la DAEŞ arasında güç savaşları: 'Onları yok edeceğiz!'

Afganistan
Afganistan'da Taliban'la DAEŞ arasında güç savaşları: 'Onları yok edeceğiz!'

Taliban, Afganistan'da elde ettiği gücü konsolide etmek için mücadele ederken en büyük rakibi DAEŞ Horasan'la sert bir şekilde mücadele ediyor. Peş peşe gelen suikast ve cinayetler ülkeyi mevcut durumdan daha tehlikeli bir noktaya sürüklemekte. Taliban kararlı...

Molla İbrahim yanında iki adamla birlikte sabah namazını kılmak için camiye doğru gidiyordu. Üç suikastçı, nar ağaçları arasından camiye yaklaştı. Aralarından biri caminin kısa duvarından rahatlıkla atladı ve sessizce yaklaştı. Molla İbrahim'i başından vurdu, yığılan mollanın göğsüne dört kurşun daha atıldı. Cinayeti işleyenlerin kimliği tespit edilemedi.

Görgü tanıkları olayı bu şekilde anlatıyor. Peki Afganistan'ın güneyindeki Zabul ilinin Mizan bölgesinde yaşayan Molla İbrahim kimdi? Sorunun cevabı aslında Afganistan'ın içinden geçtiği sürecin ne kadar sıkıntılı olduğunu da gözler önüne sermekte.

'DAEŞ İLE ÇALIŞIYORDU'

Molla İbrahim, Taliban'ın mevcut en büyük düşmanıyla iş birliği yapmaktaydı. Yani, DAEŞ Horasan'la. Molla İbrahim cinayeti, 15 Ağustos'ta Taliban'ın iktidara gelmesiyle birlikte DAEŞ Horasan'la bağlantılı çok sayıda molla ve din adamı öldürüldü.

Batılı kaynaklar ve etkilenen bölgede görgü tanıklığı yapan Afgan vatandaşları cinayetleri Taliban'ın işlediğinden emin.

Afganistan'da Taliban'la DAEŞ arasında güç savaşları: 'Onları yok edeceğiz!' - Resim : 1

Taliban ise suikastler ile ilgili olarak bir sorumluluk kabul etmiyor. Ancak kulislerde ve kapalı kapılar ardında bazı Taliban yetkililerin birkaç suikasti üstlendikleri biliniyor. DAEŞ Horasan, Taliban için ciddi bir tehlike arz etmekte. Bilindiği üzere eski Afgan ve Pakistan Taliban'ı üyelerinin bir araya gelerek kurdukları DAEŞ Horasan, tüm dünyanın tüylerini ürperten Taliban'ı, yeterince sert ve radikal bulmuyor!

Taliban göreve geldikten yaklaşık iki hafta sonra 26 Ağustos'ta DAEŞ Horasan, Kabil Havalimanı yakınlarından saldırı düzenlemiş ve saldırıda 110'u aşkın kişi yaşamını yitirmiş, en az 150 kişi de yaralanmıştı.

'AMERİKALILARLA DAEŞ ARASINDA FARK YOK! ONLARI YOK EDECEĞİZ!'

DAEŞ Horasan'la sert bir şekilde mücadele etme yoluna gitmekten çekinmeyecek olan Taliban'ın yetkilileri çok net konuşmakta. Taliban'ın Zabul'daki istihbarat şefi Safiullah Haroun şöyle konuşuyor:

“Amerikalılarla DAEŞ'liler arasında bir fark yok bizim için. Nerede baş gösterirlerse orada onları yok edeceğiz.”

Haroun, yakın zaman önce DAEŞ Horasan'la ilişkili bir din adamını tutuklamak için Makrak yakınlarındaki bir köye bizzat gittiğini ancak söz konusu şahsı köyde bulamayınca oğlunu gözaltına aldığını anlatıyor.

Bölgedeki bütün militanları öldürdüklerini söyleyen Haroun, Molla İbrahim'in öldürülmesiyle bir alakaları olmadığını da ifade etti. Taliban Zabul Sözcüsü Hamidullah Fitrat ise Molla İbrahim'i Taliban'ın öldürmediğini ve suikast hakkında araştırmalarının devam ettiğini ifade etti.

Bununla birlikte DAEŞ de henüz Molla İbrahim'in ölümü hakkında bir açıklamada bulunmadı.

Bölgede çalışan uzmanlar tüm bu yaşanan sürecin bir güç savaşı olduğunun altını çiziyor. Taliban, DAEŞ Horasan gibi radikal güçlere karşı sert ve acımasız bir şekilde mücadele ederek Afganistan'da mutlak hakimiyetini sağlamak istiyor.

Özellikle ülkenin güneyi gibi DAEŞ Horasan'ın faaliyet gösterdiği bölgelerde çok sert bir tutum sergileyen Taliban, sarsılan örgütün toparlanmasına imkan tanımak istemiyor. Öte yandan DAEŞ Horasan ile Taliban resmen “düşman” konumunda.

GÜÇ SAVAŞLARI...

Taliban, daha önce örgütün eski lideri Omar Khorasani de dahil olmak üzere pek çok militanı infaz etmişti. DAEŞ ise 15 Ağustos'ta Taliban'ın Afganistan'daki hakimiyetini tanımadığını belirtmişti.

Ancak Hakkani ağının DAEŞ Horasan grubuna Afganistan'da yardımcı olduğu da biliniyor. Taliban'ın bir kolu olarak bilinen Hakkani ağının Taliban'ın yanı sıra El Kaide'yle de yakın ilişkileri bulunmakta. Son olarak Taliban'ın Afganistan'ı işgali sırasında af çıkardıkları DAEŞ militanlarına Taliban'a katılırlarsa affedilecekleri taahhüdünü vermişti.

Pek çok DAEŞ militanının böylece Taliban saflarına katıldığı düşünülüyor. Bu teklifi reddedenlerin bir kısmı DAEŞ Horasan grubuna katıldı, bir kısmı da infaz edildi.

Molla İbrahim'in öldürüldüğü köydeki görgü tanıklarından Yamatullah, “Bir mollaya ihtiyacımız vardı. DAEŞ'le çalıştığını bilmiyorduk” diyor. Bir diğeri Sada Gul ise “Mutlaka bir şey yapmıştır” diyor ve Molla İbrahim'in ailesinin köyü terk ettiğini söylüyor. Gul ayrıca şunu da ekliyor:

“DAEŞ yeniden toplanmaya çalışıyor. Taliban bu yüzden onları öldürüyor.”

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

*Haberdeki bilgilerin bir kısmı Wall Street Journal'da yayınlanan "Killings of Islamic State Militants Highlight Power Struggle With Afghanistan’s Taliban" başlıklı makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

Afganistan Taliban DAEŞ suikast terör saldırıları