Afganistan-Pakistan arasında kritik göçmen görüşmesi

Pakistan Afganistan göçmen göçmen krizi Dünya haberleri Gündem haberleri
Afganistan-Pakistan arasında kritik göçmen görüşmesi

Pakistan ve Afganistan'dan üst düzey yetkililer, iki ülke arasındaki göçmen krizini konuşmak üzere İslamabad'da görüştü. Toplantıda ticari ilişkiler ve Pakistan'dan ülkelerine gönderilen düzensiz Afgan göçmenlerin eşyalarının ülkeye teslimi konuşuldu.

Dawn gazetesinin aktardığına göre, resmi ziyaret kapsamında başkent İslamabad'a gelen Afganistan'daki Taliban geçici hükümetinin Sanayi ve Ticaret Bakan Vekili Nureddin Azizi, Dışişleri Bakanlığı binasında Pakistan geçici hükümet Dışişleri Bakanı Jalil Abbas Jilani ile bir araya geldi. Jilani, Azizi ile düzensiz göçmenler konusunu görüştü.

Görüşmede, ticari ilişkiler, düzensiz göçmenlerin Pakistan'da edindikleri malların Afganistan'a sorunsuz şekilde gönderilmesi ve bununla ilgili konular ele alındı.

Pakistan'dan sınır dışı edilen Afgan düzensiz göçmenler, ülkeden ayrılırken beraberlerinde nakit ve eşya götürme konusunda kısıtlamalar yaşadıklarını belirtiyor.

Pakistanlı yetkililere göre, ülkede çoğu Afgan 1,7 milyondan fazla düzensiz göçmen bulunuyor.

İçişleri Bakanı Sarfaraz Ahmed Bugti, 4 Ekim'de yaptığı açıklamada, düzensiz göçmenlerin 1 Kasım'a kadar Pakistan'ı terk etmeleri gerektiğini bildirmişti. Bugti, 2 Kasım itibarıyla ülkeden ayrılmayan düzensiz göçmenlerin sınır dışı edileceğini duyurmuştu.

300 BİN AFGAN ÜLKESİNE GÖNDERİLDİ

Pakistan yönetiminin geri gönderme kararı neticesinde ülkelerine dönen Afganların sayısı 6 Kasım itibari ile 300 bini aştı.

Afganistan geçici hükümetinin sözcüsü Zabihullah Mücahid, konuyla ilgili 6 Kasım'da AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Mücahid, Pakistan yönetiminin kararının ardından iki ülke arasında bulunan Nangerhar vilayetindeki Torkham ile Kandahar vilayetindeki Spin Boldak sınır kapılarından Afganistan’a dönen vatandaşların sayısının 300 bini aştığını kaydetti.

Dönüşlerin devam ettiğini aktaran Mücahid, gelenlerin sağlık kontrollerinden geçirildiğini, kimlik doğrulamasının yapıldığını ve bu süre içerisinde her türlü ihtiyaçlarının karşılandığını belirtti.

Mücahid, ülkesine dönen Afganların Taliban yönetiminin temin ettiği araçlarla ücretsiz olarak istedikleri yere kadar götürüldüğünü söyledi.

Afganistan geçici hükümetine bağlı Medya ve Enformasyon Merkezine göre ise Pakistan hükümetinin gönüllü geri dönüşler için belirlediği son tarih olan 1 Kasım sonrası 15 bin 270 Afgan ailenin ülkelerine döndüğü belirtildi.

 

Kaynak: AA