Afganistan açıkladı: Pakistan'dan dönen Afgan sayısı 450 bini geçti

göçmen Afganistan Pakistan Asya Dünya haberleri Gündem haberleri
Afganistan açıkladı: Pakistan'dan dönen Afgan sayısı 450 bini geçti

Afganistan hükümet sözcüsü Mücahid, Pakistan'dan ülkeye dönen vatandaşların sayısının 450 bini geçtiğini bildirdi. Pakistan, Taliban'ın Afganistan yönetimine gelmesinin ardından ülkedeki Afganları sınır dışı etme kararı almıştı.

Pakistan'daki Afgan düzensiz göçmenlerden 450 binden fazlasının ülkelerine döndüğü bildirildi.

Afganistan geçici hükümetinin sözcüsü Zabihullah Mücahid, basına yaptığı açıklamada, Pakistan'ın düzensiz Afganları sınır dışı etme kararının ardından ülkelerine dönenlerin sayısının 450 bini geçtiğini söyledi.

Mücahid, dönüşlerin devam ettiğini belirtti.

SINIR DIŞI ETME KARARI

Afganistan'da Taliban'ın yönetime gelmesinin ardından iki ülke arasında özellikle güvenlik eksenli sorunlar yaşanıyor.

İslamabad yönetimi, kendisine karşı savaşan Pakistan Talibanı'nın (TTP) Afganistan'da mevzilendiğini ve Taliban yönetiminin bu örgüte karşı tedbir almadığını öne sürüyor. Taliban ise Pakistan'ın iddialarını reddediyor ve ülkedeki güvenlik problemleriyle ilgilerinin olmadığını savunuyor.

İki ülke arasında son aylarda bu çerçevede tartışmalar artarken, Pakistan hükümeti, ekim ayının başında ülkede kayıt dışı yaşayan ve sayıları 1,7 milyonu geçen düzensiz göçmenlerden 1 Kasım'a kadar Pakistan'dan ayrılmasını istemişti. Bu tarihe kadar ayrılmayanların da sınır dışı edileceği duyurulmuştu.

PAKİSTAN'IN BRİCS BEKLENTİLERİ

 Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mümtaz Zehra Beluç, 23 Kasım'da verdiği mülakatta İslamabad'ın BRICS'e katılımının uluslararası işbirliğinin artırılması ve kapsayıcı çok taraflılığın yeniden canlandırılmasında önemli bir rol oynayabileceğini söyledi.

Sözcü Beluç, başkent İslamabad'daki Dışişleri Bakanlığı binasında yaptığı haftalık basın toplantısında, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Pakistan'ın BRICS'e resmi olarak üyelik başvurusunda bulunduğunu doğrulayan Beluç, İslamabad'ın BRICS'e katılımının uluslararası işbirliğinin artırılması ve kapsayıcı çok taraflılığın yeniden canlandırılmasında önemli bir rol oynayabileceğini ifade etti.

Beluç, Pakistan'ın BRICS'in birçok üyesiyle ve örgüte yeni davet edilen ülkelerle dostça ilişkilere sahip olduğunu vurguladı.

Pakistan'ın Moskova Büyükelçisi Muhammed Halil Cemali, dün ülkesinin, resmi olarak BRICS üyeliğine başvurduğunu açıklamıştı.

 

Kaynak: AA