ABD’yi kasırga vurdu: 5 ölü, 35 yaralı

AJANS BİZİM
ABD
ABD’yi kasırga vurdu: 5 ölü, 35 yaralı

ABD’nin birçok eyaleti kasırga ve hortumlarla boğuşurken, Iowa eyaletinde güçlü hortumlar beş kişinin ölümüne, en az 35 kişinin de yaralanmasına yol açtı.

Yetkililerin yaptığı açıklamaya göre, hortumlar özellikle küçük Greenfield kentinde yıkıma yol açtı. Iowa Kamu Güvenliği Departmanı hortumların Greenfield bölgesinde dört kişinin ölümüne neden olduğunu, bir kadının ise yolda hortuma yakalanarak yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Yetkililer yaralı sayısının muhtemelen daha fazla olduğuna inanıldığını söyledi.

Fırtınalar Illinois ve Wisconsin'in bazı bölgelerini de vurdu ve iki eyalette geniş çaplı elektrik kesintileri yaşanıyor.

Kasırga dalgası güneye doğru ilerliyor ve Teksas'ta kasırga ve ani sel uyarıları yayınladı.

GEÇEN HAFTA DA ETKİLİ OLMUŞTU

Ölümcül hortum, dünya genelinde fırtınaların şiddetinin arttığı bir dönemde, ABD'de hortumlar için tarihsel olarak kötü bir sezonda ortaya çıktı. Nisan ayında ülkede rekor kırıldı.

Oklahoma'daki Fırtına Tahmin Merkezi'ne göre şu ana kadar bu yıl 859 teyit edilmiş hortum meydana geldi ve bu sayı ABD'nin ortalama hortum sayısından 27 daha fazla. Şu ana kadar en fazla hortum 81 teyit edilmiş hortumla Iowa'da görüldü.

Salı günkü yıkıcı hava koşullarında ayrıca Nebraska'da sel ve elektrik kesintileri, Wisconsin ve Minnesota'da hortumlardan kaynaklanan hasarlar ve Illinois'de iki otoyolun kapanmasına neden olan toz fırtınaları görüldü.

Iowa'daki yıkımın ardından Oklahoma ve Kansas da dahil olmak üzere ülkenin orta kesiminin büyük bir kısmı harap oldu. Geçen hafta Houston bölgesini vuran hortum en az sekiz kişinin ölümüne ve yüz binlerce kişinin elektriksiz kalmasına neden oldu.