ABD'nin devlet sırlarını satan adam hayatını kaybetti

ABD Hayatını kaybetti
ABD'nin devlet sırlarını satan adam hayatını kaybetti

Amerika Birleşik Devletleri'nin sırlarını 35 bin dolara Sovyetler Birliği'ne satan NSA analisti Ronald William Pelton hayatını kaybetti.

HABER GLOBAL - Maryland Cezaevi tarafından yayınlanan bir ölüm ilanı geçmişteki büyük bir skandalı yeniden akıllara getirdi. İlanda Ronald William Pelton'ın 80 yaşında hayatını kaybettiği belirtiliyordu.

Pelton ismini duyanlar 1985 yılına damgasını vuran o olayı hatırladı.

NSA (ABD Ulusal Güvenlik Ajansı) Analisti olan Ronald William Pelton, Kasım 1985'te Sovyetler Biriği'ne ABD hükümetinin sırlarını sattığı gerekçesiyle tutuklandı. 

Cezasını 2015 yılında tamamlayan Pelton, tam 30 yıl boyunca hapis yatmıştı. 

Pelton'ın suçları arasında savunma ve iletişime yönelik devlet sırlarının 35 bin dolardan biraz daha yüksek bir para karşılığı Sovyet İstihbaratına satılması öne çıkmıştı. Ayrıca ABD'in Sovyetler'in sualtı iletişim kablolarını ele geçirmek için yaptığı "Ivy Bells Operasyonu" planlarını da Ruslara aktarmıştı. 

14 yıl NSA için çalışan ve 1979 yılında emekli olan Pelton, ABD'e ihanet gerekçesini o dönem mali açıdan zor dönemler geçirmesine bağlamış ve çaresiz kaldığını söylemişti. 

Pelton o dönem yılda 24 bin 500 dolar kazanıyordu. Enflasyon da hesaba kapatılırsa bugünkü parayla yıllık 100 bin dolar alıyordu.

Peki Pelton'ın bilgileri sızdırdığı nasıl ortaya çıkmıştı. Sovyetler Birliği'nden kaçan bir KGB ajanı ABD'ye sığınmış yaptığı ihbarlar arasında Pelton'la olan alışveriş de yer almıştı. 

Üç kez müebbet hapis cezasına çarptırılan Pelton ayrıca 10 yıl daha hapis cezası aldı. İtirazları sonuç getirmedi. Uzun bir süre hapis yattıktan sonra ev hapsine alındı sonrasında ise cezasını bitirerek serbest bırakıldı. 

 

Kaynak: Haber Global TV

ABD SSCB Soğuk savaş casusluk NSA