AB'den X sosyal medya platformuna ‘dezenformasyon’ davası

Elon Musk Sosyal Medya AB
AB'den X sosyal medya platformuna ‘dezenformasyon’ davası

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Üyesi Thierry Breton, dün yaptığı açıklamada X sosyal medya platformuna dezenformasyon içerikleri ile mücadele yükümlülüklerini ihlal ettiği gerekçesiyle dava açılacağını duyurdu.

AB İç Pazardan Sorumlu Avrupa Komisyonu Üyesi Thierry Breton, Elon Musk'un sahibi olduğu X sosyal medya platformu hakkında yaptığı açıklamada, dezenformasyon içerikleri ile mücadele yükümlülüklerinin ihlali, şeffaflık yükümlülüklerinin ihlali ve şüpheli aldatıcı kullanıcı arayüzü tasarımı gerekçesiyle dava açılacağını belirtti.

MUSK: DİĞER PLATFORMLAR İÇİN DE HAREKETE GEÇECEK MİSİNİZ

AB Komisyonu’nun kararına tepki gösteren Elon Musk, “Diğer sosyal medya platformlarına karşı harekete geçiyor musunuz? Çünkü bu platformla ilgili sorunlarınız varsa, hiçbiri mükemmel değil hatta diğerleri çok daha kötü” ifadelerini kullandı.

ABD'DE X'TEN UTAH YÖNETİMİNE DAVA

ABD'de TikTok, Meta, X ve diğer büyük teknoloji şirketlerini temsil eden bir grup, reşit olmayanların sosyal medya kullanımını sınırlandıran ve medya kullanımı için ebeveyn izni gerektiren yasalar nedeniyle Utah eyalet yönetimini mahkemeye verdi.

TikTok, Meta, X'in de aralarında olduğu büyük teknoloji şirketlerini temsil eden NetChoice grubu, Utah Valisi Spencer Cox tarafından martta imzalanan ve reşit olmayanların 22.30-06.30 saatlerinde ebeveyn izni olmadan sosyal medya kullanımını kısıtlayan ve sosyal medya uygulamalarında yaş doğrulama şartı koşan iki yasa nedeniyle eyalet yönetimini dava etti.

NetChoice grubu, davada Utah'ın Mart 2024'te yürürlüğe girecek iki yasanın "iyi niyetle" oluşturulduğunu ancak kamuya açık olan içeriği kısıtladığını ve veri güvenliğini zayıflattığını belirtti.

Devletin uyguladığı sosyal medya kısıtlamasına da itiraz eden NetChoice, bu kısıtlamanın çocukları haberlerden, çalışma araçlarından ve akranlarıyla iletişimden kopararak olumsuz etkileyebileceğini savunuyor.

NetChoice, davada yasaların yürürlüğe girmesinin durdurulmasını istedi.

NetChoice hukuk yetkilisi Chris Marchese, açıklamasında, "Utahlıların dijital araçları hükümet kontrolü olmadan kullanabilmesi için mücadele ediyoruz." ifadesini kullandı.

Utah Başsavcılığı Sözcüsü Richard Piatt, eyalet yönetiminin davayı değerlendirdiğini ancak gençleri sosyal medya kullanımının olumsuz ve zararlı etkilerinden korumanın başlıca amaçları olduğunu belirtti.

Söz konusu yasaların yürürlüğe girmesi durumunda, çocukları bağımlılık yapan içeriklere maruz bıraktıkları için şirketler, 250 bin dolar ve ayrıca her çocuk için 2 bin 500 dolar para cezasına çarptırılabilecek.

Kaynak: DHA