ABD'den Baltık ülkelerine 228 milyon dolarlık yardıma onay

Ajans Bizim
ABD Litvanya Letonya
ABD'den Baltık ülkelerine 228 milyon dolarlık yardıma onay
Fotoğraf: DepoPhotos

ABD Kongresi, Baltık Güvenlik Girişimi kapsamında Estonya, Letonya ve Litvanya'ya bu yıl toplam 228 milyon dolarlık askeri ve savunma yardımını içeren bir tasarıyı kabul etti. 

ABD hükümetinin finansman yasası, hepsi NATO üyesi ve Rusya'nın komşusu olan üç Baltık ülkesine askeri yardım yapılmasını içeriyor ve Temsilciler Meclisi tarafından Cuma günü onaylandı.

Estonya Savunma Bakanı Hanno Pevkur yaptığı açıklamada "ABD'nin desteği Estonya, Letonya ve Litvanya'nın çeşitli askeri altyapı ve kabiliyet geliştirme projelerini hızlandırmasına önemli ölçüde yardımcı oldu. İyi haber, desteğin geçen yıla göre biraz daha yüksek olması. Bu, NATO'daki en büyük müttefik olan ABD'nin bölgemizin güvenlik ve istikrarına bağlı olduğuna dair net bir sinyal gönderiyor" dedi.

2020 yılında oluşturulan Baltık Güvenlik Girişimi (BSI), ABD Savunma Bakanlığı'nın Estonya, Letonya ve Litvanya silahlı kuvvetlerinin askeri kabiliyetlerinin ve birlikte çalışabilirliklerinin geliştirilmesini desteklediği bir girişim.

Estonya Savunma Bakanlığı, ABD finansmanının odak noktasının Baltık ülkelerinde hava savunması, denizde durumsal farkındalık ve kara kuvvetlerinin geliştirilmesi olduğunu belirterek, BSI kapsamında üç ülkeye 2023 yılına kadar toplam 225 milyon dolar yardım tahsis edildiğini açıkladı.

Aralık ayında ABD ve Baltık ülkeleri, 2028 yılına kadar ülkeler arasında savunma ve ulusal güvenliğe yönelik işbirlikçi ilişkilere rehberlik etmesi amaçlanan beş yıllık bir savunma işbirliği yol haritası üzerinde anlaştı.