ABD'de 'Türkiye'ye F-16 satışı' oylaması: Şarta bağlayan madde kabul edildi

Dünya haberleri ABD
ABD'de 'Türkiye'ye F-16 satışı' oylaması: Şarta bağlayan madde kabul edildi

ABD Temsilciler Meclisi, Türkiye'ye F-16 savaş uçaklarının satışını şarta bağlayan maddeyi kabul etti. Ancak Pentagon'un 2023 bütçe tasarısına eklenen maddenin, Temsilciler Meclisi Genel Kurulu ve Senato'da da kabul edilmesi gerekiyor.

ABD Temsilciler Meclisi, Savunma Bakanlığı Pentagon'un 2023 bütçesini görüşürken, Amerikan Kongresi'ndeki Yunan lobisinin girişimiyle, Türkiye'ye F-16 satışını zorlaştırmak için tasarıya eklenen madde 179'a karşı 244 oyla kabul edildi. Böylece, Türkiye'nin savaş uçaklarını satın alması şarta bağlandı.

Buna göre, ABD Başkanı'nın Kongre'yi, Türkiye'ye F-16 satışının ülkesinin ulusal çıkarlarına uygun olduğuna ikna etmesi gerekiyor. Ayrıca Biden'ın, jetlerin Yunan hava sahasını ihlal etmemesi için somut adımlar atmasını da taahhüt etmesi gerekiyor.

Yunan lobisinin bütçeye eklettiği madde, tasarının tamamıyla birlikte Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nda da onaylanmak zorunda. Ayrıca yasalaşması için Senato'da da kabul edilmesi gerekiyor.

ABD, Türkiye'ye F-16 satışına özellikle son dönemde sıcak bakıyor. Türkiye'nin Ukrayna'da yürüttüğü barış diplomasisi ve tahıl krizinin çözümü için gösterdiği çaba, Washington'da yankı buluyor.

ABD Başkanı Joe Biden da Madrid'deki NATO Zirvesi'nde, Kongre'nin silah satışını kabul etmesi için elinden geleni yapacağını söylemişti.

Biden, Türk ordusunun güçlenmesinin NATO'yu ve ABD'yi de güçlendireceği görüşünde.

Kaynak: Haber Global TV

ABD Temsilciler Meclisi F-16 Türkiye'ye F-16 satışı pentagon