ABD'de kontak kapattıran artış: 'Zararına çalışmam!'

benzin
ABD'de kontak kapattıran artış: 'Zararına çalışmam!'
Uber, Lyft, DoorDash gibi uygulamalarda hizmet veren şoförler 17 Mart'ta, artan benzin fiyatları ve sürücü güvenliği konularına ilişkin eylem düzenledi. Fotoğraf: Reuters

ABD'de Uber, Lyft ve DoorDash gibi uygulamalar üzerinden şahsi araçlarıyla ulaşım hizmeti veren sürücüler, artan benzin fiyatlarından şikayetçi. Rekor fiyat artışına ilişkin eylemler düzenleyen sürücülerin bir kısmı bu şartlarda çalışamayacağını ifade ediyor...

Bundan altı ayı önce geçimini sağlamak için Lyft adlı uygulamada şoförlüğe başlayan Adam Potash, ilk başlarda kazandığı paradan oldukça memnundu. Elbette muazzam bir kazanç elde etmiyordu ancak günde 200 dolar kazanıyordu. Potash, bakım ve yakıt masrafları düşüldüğünde cebine gayet yeterli bir meblağ kaldığını öne sürüyor. Bu durum son haftalarda değişmiş...

Zar zor başa baş çıkabildiğini ifade eden 48 yaşındaki şoför kendince yöntemler geliştirmeye çalıştığını aktarıyor. Yoğun saatlerde çalışmaya ve San Francisco civarındaki daha ucuz benzin istasyonlarından yakıt almaya çalışıyor. Çalışma saatini de haftada 45 saatten 20 saate indirmiş:

“Çok yaralayıcı. Cebime para kalmıyor. Zararına çalışmaya istekli değilim.”

Uber, Lyft ve DoorDash gibi ehliyet sahibi kişilerin şahsi araçlarıyla ulaşım hizmeti sundukları platformlarda çalışan insanlar artan yakıt fiyatlarından yoğun bir şekilde etkilendi zira her hafta yüzlerce kilometre yol yaparak para kazanıyorlar ve kendi araçlarıyla uygulamaya sadece komisyon vererek çalıştıklarından doğal olarak yakıt masraflarını kendileri karşılıyorlar.

ABD'DE REKOR SEVİYE

Amerikan Otomobil Birliği'ne (AAA) göre ABD'de benzinin galonu rekor seviye olan ortalama 4.33 dolar seviyesine çıktı. Potash'ın yaşadığı California eyaletinde ise benzinin ortalama galon fiyatı 5.77 dolar.

Rideshare Guy adlı bir blog yazan ve sektördeki bağımsız şoförlere yardımcı olmayı amaçlayan bir podcast yayını yapan Harry Campbell, “Yüksek benzin fiyatları tabutumuza çakılan son çivi oldu” diyor ve ekliyor:

“Yükselen benzin fiyatları zor bir durumu daha da zorlaştırıyor. Birçok sürücü için bu durum, onları uçurumun kenarına iten, bardağı taşıran son damla gibi.”

Kendisini takip eden şoförlerin 325'inin katıldığı bir anket düzenleyen Campbell'ın karşılaştığı sonuç çok çarpıcı. Ankete göre katılımcıların yüzde 38'i yüksek benzin fiyatları nedeniyle daha az araba kullanıyor; yüzde 15'i ise tamamen araba kullanmayı bırakmış.

GÜVENLİK EYLEMİ ZAM EYLEMİNE DÖNDÜ

17 Mart'ta ABD çapında sürücüler araç çağırma uygulamalarını protesto ettiler. İş bırakma eylemi yapan sürücülerin önceden belirlenen amaçları aslında sürücü güvenliği açısından uygulamalara tepki göstermekti yükselen seslerin odak noktası kısa süre içinde artan benzin fiyatlarına döndü.

ABD'de kontak kapattıran artış: 'Zararına çalışmam!' - Resim : 1

Sürücülere tavsiyelerde bulunduğu Rideshare Professor adlı bir YouTube kanalı bulunan Torsten Kunert ise “Aylar önce güvenlik eksikliği konusunda örgütlenmeye başladık ve yakıt fiyatları arttığında 'Ayağa kalkmalı ve her iki konuya da şirketleri dahil etmeliyiz' dedik” ifadelerini kullanıyor.

Ancak Uber, Lyft ve DoorDash'in sürücü sayılarının düşmediğini söylüyor. Uber şu anda Ocak 2022'ye kıyasla daha fazla sürücüleri olduğunun altını çiziyor. Hem Uber hem de Lyft gelecek iki ay boyunca çoğu yerde yolculuk fiyatlarına küçük ücretler ekledi; bu zammın sürücülerin kayıplarını tazmin edeceğini ifade ediyorlar.

Uber'in ABD ve Kanada'daki sürücü operasyonlarının başkanı Liza Winship yaptığı açıklamada “Sürücülerin ve kuryelerin pompadaki rekor fiyatların acısını hissettiklerini biliyoruz” ifadelerini kullandı. Lyft de pazartesi günü yayınlanan bir metinle bu duyguyu yineledi. Grubhub sürücü maaşlarını artırırken DoorDash ise anlaşmalı noktalardan yakıt alan sürücülerin yüzde 10 nakit geri ödeme alacağını ve ek olarak puan kazanacağını duyurdu.

KAZANÇLAR ARTSA DA...

Sürücülerin kazançlarını takip eden ve verileri toplamalarına yardımcı olan bir uygulama olan Gridwise, sürücülerin kazançlarının Ocak 2022'de ortalama 308 dolardan Mart 2022'nin başında 426 dolara yükseldiğini belirtti. Öte yandan AAA, geçen yıla göre yakıt fiyatlarının ortalama yüzde 49 arttığını belirtiyor. Ayrıca aynı dönemde araç kullanan sürücülerin benzin maliyetleri işlem başına 31 dolardan yaklaşık 39 dolara yükseldi.

Las Vegas'ta UberEats için kuryelik yapan Jennifer Montgomery iş konusunda hayal kırıklığına uğramaya başladığını ve araç kullanmasını gerektirmeyen başka işler aramaya başladığını söylüyor. 40 yaşındaki Montgomery, altı saatlik günlük vardiyasını yarıya indirmiş:

“Artık gerçekten karlı değil. Bu işi yapmak istemiyorum. Özellikle ödenecek faturalarınız, artan kira ve ev taksitleriniz olduğunda bu her şeyi etkiliyor.”

*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı The New York Times'ta “Gig Workers Say High Gas Prices May Be a Breaking Point” başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

Uber lyft DoorDash