ABD'de silah karşıtlarının karşısındaki adam: Mitch McConnell

ABD
ABD'de silah karşıtlarının karşısındaki adam: Mitch McConnell

Kitlesel silahlı saldırılarla sarsılan ABD, dünyanın tamamına fark atan bireysel silahlanma fenomenine ilişkin çözümler bulmak için 10'larca yıldır çabalıyor. Ancak bu çabaların karşısında duran isimler de var. Bunların başında gelen isim ise hiç kuşkusuz Mitch McConnell...

Mitch McConnell, Kentucky'nin genç senatörü olarak ilk dönemini yeni bitiriyordu ki bir kitlesel silahlı saldırı memleketi Louisville'i sarstı. Takvim 14 Eylül 1989'u gösterirken Louisville şehir merkezinde yer alan Standard Gravure adlı matbaa kompleksine giren şirketin öfkeli bir çalışanı, AK-47 ve başka silahlarla sekiz kişiyi öldürdü, 12 kişiyi yaraladı ve sonra da intihar etti. Bu olay, eyalet tarihinde yaşanan en büyük kitlesel silahlı saldırı olarak da tarihe geçecekti.

O zamanlar ABD'de kitlesel silahlı saldırılar bu kadar sık yaşanmıyordu. Genç McConnell yaşanan korkunç olay üzerine “derinden rahatsız olduğunu” söyleyecek ve “Bu tür korkunç suçları durdurmak için harekete geçmeliyiz” ifadelerini kullanacaktı. Lakin sözlerine şunu da ekliyordu:

“Böyle bir krizin ortasında, yasalar konusunda dikkatli olmamız gerekiyor.”

Genç senatörün bu sözleriyle ne kastettiği bir süre sonra ortaya çıkacaktı. Olaydan günler ve haftalar sonra AK-47 gibi saldırı silahlarının yasaklanması çağrısında bulunanlar arasında Mitch McConnell yer almayacaktı...

 
 
 
 
 
Bu gönderiyi Instagram'da gör
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Haber Global (@haberglobal)'in paylaştığı bir gönderi

Standard Gravure saldırısı ve sonrasında Mitch McConnell'ın takındığı tavır, kendisinin 30 yıl boyunca takınacağı tavrın nasıl olacağına ilişkin net bir fikir veriyordu. McConnell, tüm siyasi kariyeri boyunca bireysel silahlanmayı kontrol altına almak isteyen taslakların Kongre'den geçmesini geciktirmek ve engellemek için çalıştı.

Şu an 80 yaşında olan ABD Senatosu Azınlık Lideri McConnell, Kongre'deki yedi dönemi boyunca aynı yolu izledi. 2012'de Newtown, Connecticut'ta yaşanan ve 20 çocuk ve 6 yetişkinin yaşamını yitirdiği Sandy Hook İlkokulu saldırısı sonrasında bireysel silahlanmayı kontrol altına almaya ilişkin tekliflerin Kongre gündemine getirilmemesini sağladı.

Son olarak Texas'ın Uvalde kasabasında gerçekleşen ve 19 öğrenci ile 2 öğretmenin öldürüldüğü silahlı saldırı hakkında CNN yayınında açıklamalarda bulunan McConnell; Sandy Hook'tan sonra Cumhuriyetçi Texas Senatörü John Cornyn, Demokrat Arizona Senatörü Kyrsten Sinema ve Demokrat Connecticut Senatörü Chris Murphy ile partiler üzeri bir önlemin mümkün olup olmayacağını konuştuğunu söylüyordu.

Uzun yıllardır silahlı şiddete karşı mücadeleye veren Giffords'ın yönetici direktörü Peter Amber ise “ABD'de silahlı şiddet olaylarını önlemek için gerekeni yapamadığımız için suçlanacak bir kişi varsa, o da Mitch McConnell'dır” ifadelerini kullanıyor.

SÖZ KONUSU OY OLUNCA!

Standard Gravure saldırısı sonrasında 1990'da McConnell, yeniden senatörlük için aday olmuştu. O dönem Jefferson County İdari Yargıcı olan ve saldırı silahlarının yasaklanması için çağrıda bulunan eski Louisville Belediye Başkanı Demokrat Harvey Sloane ile yarışmıştı. 2013'te Sandy Hook'tan sonra rakibi yine Sloane'di. Burun buruna geçen yarışta konu yine silahlara gelince McConnell, ABD'nin en büyük silah lobisi olan NRA (Ulusal Silah Birliği) ile birlikte “saldırı silahlarını yasaklayacak kanunun av tüfeklerine ve korunma amaçlı bulundurulan tabancalara da el koyacağı” yönünde bir algı oluşturmaya çalıştı.

Ocak 2018'de ise Marshall County Lisesi yakınlarında 15 yaşındaki bir lise öğrencisi iki kişiyi öldürmüş ve bir düzineden fazla insanı da yaralamıştı. Şubat ayında Parkland Lisesi saldırısı olarak kayıtlara geçen saldırıda 17 kişi yaşamını yitirdi.

3 VE 4 AĞUSTOS'TAN SONRA...

Bu iki saldırı sonrasında silah alırken geçmiş kontrolünün daha detaylı yapılması ve okul güvenliği üzerine iki yasa geçti. 3 Ağustos'ta El Paso, Texas'ta, 4 Ağustos'ta ise Dayton Ohio'da düzenlenen saldırılarda toplamda 29 kişi hayatını kaybedince daha ciddi bir düzenleme talep edilmeye başlandı.

Ancak şöyle bir problem var; Temsilciler Meclisi'nden geçen yasa Mitch McConnell'ın eylemsizliği ve oyalamalarıyla bir yıldır Senato'da oylanmayı bekliyor. Uvalde saldırısından sonra konuşan McConnell ise “Kelimeler kifayetsiz” ifadesini kullanmakta.

Everytown for Gun Safety başkanı John Feinblatt, bu açıklamaya odaklanırken “Kelimeleri küçümsemiyorum. Cumhuriyetçi senatörler Amerikalıların hayatına mal oluyor” diye konuşuyor ve “Eylemsizlik bir seçenek değil” diyor.

*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir çoğunluğu The Washington Post'ta yer alan “Inside Mitch McConnell’s decades-long effort to block gun control” başlıklı makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

ABD