ABD Ticaret Bakanı Ross: Koronavirüs ABD'ye yarar sağlayacak
Çin'de ortaya çıkan ve şimdiye kadar 170 kişinin ölümüne neden olan koronavirüsle ilgili ABD'den kafa karıştıran bir açıklama geldi. ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, koronavirüsün ABD'nin işine yarabileceğini söyledi. Ross'un açıklaması tartışma yarattı.
ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, Çin'deki koronovirüs salgınıyla ilgili Fox News'e konuştu. Ross, Çin'deki koronovirüs salgınının ABD ekonomisine yarayacağını söyledi.
Ross, sunucunun "Öldürücü virüsün Çin ekonomisini sekteye uğratacağını düşünüyor musunuz?" sorusuna "Her Amerikalının kalbi koronavirüs kurbanları için atmalı, o yüzden çok makus ve kötücül bir hastalık üzerinden zafer kutlaması konuşması yapmak istemiyorum" diye cevap verdi.
"İş dünyası, tedarik zincirlerini yeniden gözden geçirirken koronavirüsü değerlendirmek zorunda kalacak" ifadeleriyle açıklamasını sürdüren Ross "Bu, insanların hesaba katmak zorunda olduğu yeni bir risk etkeni. Dolayısıyla bunun istihdamın - bazısı ABD'ye bazısı Meksika'ya olmak üzere- Kuzey Amerika'ya geri dönmesine yardımcı olacağını düşünüyorum." diye konuştu.
TEPKİ ÇEKTİ
Amerikalı bakanın, bu açıklamalarına sosyal medyadan yoğun tepki geldi. ABD'de Donald Trump'ın başkanlığının hüküm sürdüğü dönemde Çin'de patlak veren koronavirüs salgını piyasaları altüst ederken 'Çin'in ekonomisine zarar vermek için biyolojik saldırı yapılmış olabileceğine' dair komplo teorilerini de beraberinde getirdi.
KORONAVİRÜS SALGINI
Koronavirüs, ilk olarak Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık 2019'da tespit edilmişti. Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık 2019'da kentteki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide daha "gizemli" hastalığın görüldüğünü açıklamış ve pazarı kapatmıştı.
Ülkede yeni tip koronavirüse yönelik bilimsel çalışmalarda, virüsün genetik dizininin Çin'e özgü yarasa ve yılan türlerinden kaynaklandığına dair ilk sonuçlar elde edilmiş, daha sonra salgın sona erinceye kadar ülkede yabani hayvan ticareti yasaklanmıştı.
Virüs, Çin ana karası dışında Hong Kong ve Makao özel idari bölgeleri ile Tayvan'da görülürken, bölge ülkeleri Tayland, Güney Kore, Japonya, Singapur, Vietnam, Malezya, Kamboçya, Sri Lanka ve Nepal de ülkelerinde virüsü taşıyan kişilerin olduğunu doğrulamıştı.
Ortaya çıktığı yerden dolayı "Vuhan virüsü" diye de adlandırılan yeni tip koronavirüs, çoğunlukla Çin'den bu ülkelere giden kişiler yoluyla Fransa, Kanada, ABD, Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri, Finlandiya ve Almanya'ya da sıçramıştı.
Vuhan'da Aralık 2019'da ortaya çıkan yeni tip koronavirüs, Japonya'da 11 ve Tayvan'da 8 kişide tespit edilmişti. Ülke genelinde etkili yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle can kaybı 170'e, virüs bulaşan kişi sayısı 7 bin 711'e yükseldi.