ABD Sezar Suriye Sivil Koruma Yasası'nı devreye soktu, vahşetin görüntüleri ortaya çıktı

ABD Sezar Suriye Sivil Koruma Yasası'nı devreye soktu, vahşetin görüntüleri ortaya çıktı

Suriye'deki Beşar Esad rejimince 7 yıl önce tutuklandıktan sonra haber alamadığı oğlunun işkence edilmiş cansız bedeninin fotoğrafını gören İdlibli Abbud, geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.

ABD'nin Beşar Esad rejimi ile destekçilerine yönelik Sezar Suriye Sivil Koruma Yasası'nın 17 Haziran'da yürürlüğe girmesiyle "Sezar" kod adlı askeri polisin çekerek 2014'te dünyayla paylaştığı fotoğrafların linkleri, son günlerde yüz binlerce kişi tarafından ziyaret edildi.

Suriyeli aileler de söz konusu fotoğraflara bakarak hayatlarından umudu kestikleri yakınlarını arıyor.

Fotoğraflar arasında 7 yıl önce tutuklanan ve haber alamadığı oğlu Yunus Abbud'un işkence edilmiş cansız bedenini gören İdlibli Nadir Abbud, kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi.

YÜZ BİNLERCE KİŞİ, YAKINLARINI ARIYOR

ABD'nin, Esad rejiminin işkenceyle öldürdüğü siviller nedeniyle başlattığı "Sezar Suriye Sivil Koruma Yasası" yaptırımları, zindanlardaki yakınlarını arayan yüz binlerce kişiyi harekete geçirdi.

ABD'nin Beşar Esad rejimi ile destekçilerine yönelik Sezar Suriye Sivil Koruma Yasası'nın 17 Haziran'da yürürlüğe girmesiyle daha önce yayımlanan fotoğrafların bulunduğu linkleri, son günlerde yüz binlerce kişi ziyaret etti. Suriyeli aileler, Esad rejiminin hapishanelerinde ölenlere ait olduğu ifade edilen fotoğraflar arasında hayatlarından umudu kestikleri yakınlarını arıyor.

ABD Sezar Suriye Sivil Koruma Yasası'nı devreye soktu, vahşetin görüntüleri ortaya çıktı - Resim : 1

"ÖLENLERE AİT 6 BİNDEN FAZLA FOTOĞRAF PAYLAŞILDI"

Fransa merkezli Suriyeli Kayıplar ve Fikir Tutukluları Derneğinin Kurucu Üyesi İmaduddin Raşit, internet sitelerinde işkenceden ölenlere ait 6 binden fazla fotoğrafın paylaşıldığını belirtti.

Kurbanlara ait fotoğrafların gerçekliğinden emin olduktan sonra ilk olarak Mart 2015'te yayımladıklarını anlatan Raşit, "Elimizdeki dosya, uluslararası araştırmacılarca onaylandı. İlerleyen süreçte 731 kurbanın yakını bize ulaştı ve bunların yaklaşık 85'i kurbanların isimlerini bizimle paylaştı. Bunların da yaklaşık yarısı bizimle mahkemede birlikte tanıklık etmeye hazır olduğunu beyan etti." ifadesini kullandı.

ZİYARETÇİ SAYISI 1 MİLYONA YAKLAŞTI

Derneğin, Sezar Yasası'nın yürürlüğe girmesiyle tutuklulara ilişkin bir rapor hazırlamasının ardından sitelerine yoğun ilgi olduğunu vurgulayan Raşit, "Sayfamızı ziyaret eden aileler, paylaşılan linklerden yakınlarını aramaya koyuldu. Yeni fotoğraflar girmedik. En son şubatta daha önce paylaşmadığımız 50-60 fotoğrafı yayımlamıştık. Sayfamızı ziyaret edenlerin sayısı 983 bin 531'e ulaştı." diye konuştu.

Raşit, kurbanlara ait fotoğrafların hukuki çerçeveye uygun olarak yayımladıklarının altını çizerek, "Fotoğrafların, sosyal medya hesaplarında rastgele paylaşılmasından aileler rahatsız. Bu şekilde kurbanların yakınları inciniyor. Biz, fotoğrafları paylaşırken hangi amaçla olduğunu belirtiyoruz ve 18 yaşından küçüklerin erişimine izin vermiyoruz." diye konuştu.

SEZAR SURİYE SİVİL KORUMA YASASI 

ABD Kongresinde Aralık 2019'da kabul edilen ve 17 Haziran'da yürürlüğe giren yasanın başlığında yer alan "Sezar", 2014'te Esad rejiminin rejim muhaliflerini tuttuğu hapishanelerde işkenceyle öldürülen tutukluların fotoğraflarını dünya basınına sızdıran "askeri polisin kod adı" olarak kullanılmıştı.

"Sezar" kod adlı askeri polisin çektiği fotoğraflar, Esad rejiminin sistematik işkence yaparak ve aç bırakarak öldürmek dahil işlediği savaş suçlarının delili olarak büyük yankı uyandırmıştı. 

ABD Senatosu, 18 Aralık 2019'da Suriye'de Esad rejimi ve destekçisi Rusya ile İran'ın faaliyetlerine yardım sağlayan kişi ve kuruluşlara ilave yaptırımlar uygulanmasını öngören yasa tasarısını kabul etmişti. 

ABD Başkanı Donald Trump da ABD'nin 2020 savunma bütçesi içine eklenen "Sezar Suriye Sivil Koruma Yasası"nı 21 Aralık'ta imzalamıştı. 

17 Haziran'da yürürlüğe giren yasaya göre rejime, Rusya ve İran adına hareket eden üstlenici şirketlere destek sağlayan ya da onlarla büyük miktarda para alışverişinde bulunan yabancı kişi ve kuruluşlara yaptırım uygulanabilecek.

ABD Sezar Suriye Sivil Koruma Yasası'nı devreye soktu, vahşetin görüntüleri ortaya çıktı - Resim : 2

ABD SURİYE ÖZEL TEMSİLCİSİ JEFFREY: AMAÇ SURİYE EKONOMİSİNİ YIKMAK DEĞİL

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Büyükelçi James Jeffrey, Suriye'de Beşar Esad rejimine yaptırım uygulayan "Sezar Suriye Sivil Koruma Yasası"na atıfta bulunarak, "Bu yasa BM kararlarına paralel olarak geçirildi çünkü Esad rejiminin verilen çabalara yönelik olumlu bir adım atmadığı ortada. Bizim amacımız rejimin ileri sürdüğü gibi Suriye ekonomisini yıkmak değil. İnanın ki Suriye dinarını değersiz hale getiren Esad bu konuda zaten elinden geleni fazlasıyla yapıyor. Bizim amacımız rejimle iş birliği yapan herkese acı vererek rejimle olan bağlarını koparmasını sağlamaktır." dedi.

Jeffrey ayrıca ABD devleti olarak Suriye'deki insani yardım çalışmalarına büyük bir bağış yapma hazırlığında olduklarını duyurarak, şunları söyledi:

"Sezar Yasası aynı zamanda ABD yönetimi olarak bizlerden, yaptırımların alandaki insani yardım çalışmalarını baltalamadığı yönünde Kongre'ye rapor vermemizi öngörüyor. ABD, bu ayın sonunda düzenlenecek (Avrupa Birliği) insani yardım konferansında önemli miktarda bağış taahhütünde bulunacak. Zaten 10,6 milyar doların üzerinde bir rakamla en büyük bağışçı konumundayız. Bu durum Kovid-19 salgını zamanında durmadı ve devam edecek."

kalp krizi Suriye Beşar Esad işkence Sezar Suriye Sivil Koruma Yasası