ABD ile Rusya arasında casus krizi: Derhal serbest bırakın!

ABD ile Rusya arasında casus krizi: Derhal serbest bırakın!

ABD yönetimi, Rusya'da "casusluk" suçlamasıyla 16 yıl hapis cezasına çarptırılan Amerikalı Paul Whelan'ın derhal serbest bırakılmasını istedi.

ABD ile Rusya arasında casusluk krizinde yeni gelişme yaşanmış, Rus mahkemesi, eski ABD deniz subayı olan ve 2018 yılında Rusya'da üstünde gizli belge içeren USB ile gözaltına alınan Paul Whelan'a 16 yıl hapis cezası verdiğini açıkladı.

Eski ABD Deniz Subayı Paul Whelan, 2018 yılında Rusya'da casusluk suçuyla Moskova'da gözaltına alınmıştı. Whelan'ın 'gizli belgelerin bulunduğu' belirtilen bir USB bellek taşıdığı ve Rusya'dan ABD'ye casusluk faaliyeti yürüttüğü ileri sürülmüştü. Whelan, söz konusu suçlamaları reddetmişti. 

WHELAN'DAN ÜÇ ÜLKEYE ÇAĞRI: BU SAÇMALIKLARA SON VERİN 

Rus mahkemesinin 16 yıl hapis cezası kararının ardından Paul Whelan'ın bu kararı, "Sahtekarlık" diyerek değerlendirdiği ve ABD Başkanı Donald Trump başta olmak üzere, İngiltere, Kanada ve İrlanda liderlerine seslenerek, "Buna bir son verin" dediği belirtildi. Ayrıca İngiltere, Kanada ve İrlanda pasaportu bulunan ve suçlamaları kabul etmeyen Whelan, kendisine tuzak kurulduğunu savundu. ABD'nin Rusya Büyükelçisi John Sullivan ise mahkeme kararının ardından "derin hayal kırıklığına" uğradığını ifade etti.

ABD: DERHAL SERBEST BIRAKIN

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan gözaltı kararının ardından açıklama geldi. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yazılı açıklamasında, Moskova Şehir Mahkemesinde alınan karara sert tepki gösterdi.

Rus mahkemesinin Whelan hakkında gizli duruşma ve delillerle karar aldığını ve bundan dolayı şaşkınlık yaşadıklarını vurgulayan Pompeo, "Rusya'nın Whelan'ı uluslararası insan hakları yükümlülüklerine uygun olarak sağlaması gerektiği adil yargılanma garantisinden mahrum bırakıldığı yönünde ciddi endişelerimiz var." ifadelerini kullandı. 

Pompeo, Whelan'ın gördüğü muamelenin şok edici olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: 

"Rusya, Whelan'a bağımsız ve tarafsız bir mahkeme önünde adil bir yargılama sunamadı ve gözaltı sırasında uzun süredir devam eden tıbbi durumunu göz ardı ederek hayatını riske attı ve onu aileden ve arkadaşlarından ayrı tuttu. Paul Whelan'ın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz." 

Paul Whelan ABD Rusya casus ajan haberler Pompeo