ABD Genelkurmay Başkanı'nın emeklilik konuşması olay oldu: Diktatör özentisi birine...

ABD
ABD Genelkurmay Başkanı'nın emeklilik konuşması olay oldu: Diktatör özentisi birine...

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley, emekliye ayrıldı. Veda konuşmasında hiçbir askerin "diktatör özentisi birine hizmet etmek için yemin etmediğini" söyledi. 

Milley, Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Başkan Joe Biden'ın da katıldığı, görevden ayrılışı dolayısıyla düzenlenen askeri törende yaptığı konuşmada, Donald Trump'ın adını vermedi ama hedefinin kim olduğu konusunda hiçbir şüphe yoktu.

Milley Amerikan askerleri için "Biz bir krala, kraliçeye, bir tirana ya da bir diktatöre yemin etmiyoruz" dedi devam etti: "Ve bir diktatör özentisi için de yemin etmeyiz"

Milley'in yerine Genelkurmay Başkanı olarak Hava Kuvvetleri Generali Charles "CQ" Brown atanacak. Brown, ordunun en üst kademesinde görev yapan ikinci siyahi Amerikalı olacak.

40 yıl hizmeti var

Bir ordu gazisi olan Milley, kırk yıl boyunca üniformalı olarak hizmet verdi.

Ancak Trump onu 2019'da kariyerinin zirvesi olan Başkan'ın kıdemli askeri danışmanlığına atadığında en riskli mücadelesiyle karşı karşıya kaldı.

Milley dört yıllık görev süresi boyunca ABD birliklerinin Afganistan'dan üzücü çıkışını, Suriye'deki özel kuvvet operasyonlarını ve Ukrayna'nın Rus işgaline karşı umutsuz mücadelesine yardımcı olmak için devasa programı yönetti.

Milley geçen ay AFP'ye verdiği demeçte başkan olarak "krizler birbiri ardına geldi" demişti.

Ancak Milley'in görevde olduğu yıllar boyunca ordu alışılmadık sayıda siyasi tartışmaya da karıştı.

Biden yönetimi, İç Savaş'taki Konfederasyon liderlerinin isimlerinin üslere verilmesi gibi değişiklikler için baskı yaparken, üst düzey Cumhuriyetçiler de ordu içindeki "uyanmış" solcu politikalara defalarca tepki gösterdi.

Bu durum, Trump'ın ABD için eşi benzeri görülmemiş bir siyasi kâbusa dönüşerek yenilgiyi kabullenmeyi reddettiği 2020 başkanlık seçimleri öncesinde ve sonrasında Milley'in kendisini içinde bulduğu tehlikeli durumla kıyaslanamazdı.

Çin'e gizli telefon

Bob Woodward'ın "Peril" adlı kitabına göre, Trump destekçilerinin 6 Ocak 2021'de ABD Kongre Binası'nı basmasının ardından gerilimin doruğa çıktığı sırada Milley, Pekin'e ABD'nin "istikrarlı" olduğu ve Çin'e saldırmak gibi bir niyeti olmadığı konusunda güvence vermek için Çinli mevkidaşını gizlice aradı.

Bu ifşaat, daha bu ay sosyal medya ağında Milley için "geçmiş zamanlarda olsa cezası ölüm olurdu" diye yazan Trump için kalıcı bir öfkeye neden oldu.

Tehditler ve saldırılar

CBS News'e yaptığı açıklamada, 2024 seçimlerinde Cumhuriyetçilerin adayı olmak için açık ara önde olan Trump'ın üstü kapalı tehdidinin Milley'i güvenliği için "uygun önlemleri" almaya sevk ettiğini söyledi.

Biden, Perşembe günü yaptığı bir konuşmada, Trump'ın sözlerini "iğrenç açıklama" olarak tanımladı ve tepki gösterdi. 

Biden tarafından seçilen Brown, Colin Powell'dan sonra ikinci siyahi Genelkurmay Başkanı olacak. Austin ise ülkenin ilk siyahi savunma bakanı olacak.

İkinci siyahi komutan

Bu gece yarısı (0400 GMT) Milley'den görevi resmen devralacak olan Brown, 1984 yılında ABD Hava Kuvvetleri'nde subay olarak göreve başladı ve 130'u savaşta olmak üzere 3,000'den fazla uçuş saati olan deneyimli bir pilot.

Çoğu kişi tarafından "CQ" olarak bilinen Brown, bir keresinde Florida üzerinde eğitim sırasında bir F-16'dan fırlamaktan bile kurtulmuştu.

Bir avcı filosu ve iki avcı kanadının yanı sıra Merkez Komutanlığı ve Hint-Pasifik Komutanlığı altındaki ABD hava kuvvetlerine komuta etmiş ve Hava Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı olarak görev yapmıştır.

2020 yılında siyahi George Floyd'un Minnesota'da beyaz bir polis memuru tarafından öldürülmesinin ardından Brown, Amerikan ordusundaki ayrımcılık da dahil olmak üzere kişisel deneyimleri hakkında duygusal bir video kaydetti.

Kaynak: Ajans Bizim

Mark Milley ABD