ABD'den, Macron'un "NATO'nun beyin ölümü gerçekleşti" sözlerine yanıt

ABD'den, Macron'un "NATO'nun beyin ölümü gerçekleşti" sözlerine yanıt

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un "NATO'nun beyin ölümü gerçekleşti" sözlerine katılmadığını vurgulayarak üye ülkelerin gerekliği kaynağı sağlamadığı durumda NATO'nun kapanabileceğini söyledi.

Berlin'de konuşan ABD Dışişleri Bakanı Mike  Pompeo, Çin'in kendi halkına uyguladığı baskıların Doğu Almanyalılara çok tanıdık geleceğini söyledi, Rusya'yı ise komşularını işgal etmekle ve muhalefeti ezmekle suçladı.

NATO'NUN HANGİ DURUMDA KAPANABİLECEĞİNİ AÇIKLADI

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "NATO'nun beyin ölümü gerçekleşti" sözlerine katılmadığını belirten Pompeo, "70 yılın ardından NATO'nun büyümesi ve değişmesi gerek. Günümüzün gerçeklikleri ve zorluklarıyla yüzleşmesi gerek" dedi ve ekledi:

"Eğer uluslar NATO'nun ihtiyaç duyduğu kaynakları sağlamadan, sözlerini tutmadan NATO'nun savunma faydalarından yararlanabileceğini düşünürse, NATO etkisizleşebilir veya NATO'nun devri kapanabilir."

ABD EN ÇOK DESTEĞİ VEREN ÜLKE

ABD Başkanı Donald Trump Avrupalı NATO ülkelerini sıklıkla yeterli askeri harcama yapmamak ve savunma ihtiyaçları için ABD'ye bel bağlamakla suçluyor.

Üye 28 ülke arasında NATO bütçesine en fazla katkı yapan ülke ABD'dir. NATO'nun en büyük ülkesi olan ABD, 650 milyar dolarla birliğe katkı sunuyor.

MACRON NE DEMİŞTİ? 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, The Ekonomist dergisine verdiği röportajda NATO hakkında sert açıklamalarda bulunarak, "Şu an yaşadığımız NATO'nun beyin ölümüdür" ifadelerini kullanmıştı. Macron ABD'nin ittifaka yeterince önem vermediğini savunmuş, Suriye'nin kuzeyindeki ABD askerlerini çekmeden önce NATO'ya danışmamasını buna örnek olarak göstermişti. Macron NATO'nun kolektif savunma sözüne hala sadık olup olmadığını sorgulamıştı.

ALMANYA VE RUSYA'DAN YANIT

Perşembe günü konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Macron'un "sert sözlerine" katılmadığını söylemişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova ise Macron'un sözleri hakkındaki Facebook paylaşımında "İyi ifade edilmiş. Gerçekliğe uygun ve meselenin özüne inen sözler. NATO'nun mevcut durumunun doğru tanımlaması" ifadelerini kullanmıştı

ABD NATO Macron