ABD'den korkutan koronavirüs aşısı açıklaması: Yarım milyon köpekbalığı öldürülebilir

koronavirüs
ABD'den korkutan koronavirüs aşısı açıklaması: Yarım milyon köpekbalığı öldürülebilir

ABD'de faaliyet gösteren 'Shark Allies' sivil toplum örgütü koronavirüs aşısı çalışmalarında binlerce köpekbalığının katledilebileceğini açıkladı.

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (Covid-19) salgını için bir çok ülke aşı çalışması için çaba sarfediyor. ABD’de faaliyet gösteren ve köpek balıklarının neslini korumak için kurulan ‘Shark Allies’ sivil toplum örgütü koronavirüs aşısı çalışmalarında yarım milyon köpekbalığının katledilebileceğini açıkladı. Sivil toplum kuruluşu,  köpekbalıklarının karaciğerinden yapılan “Squalene” adlı doğal yağın yardımcı etken madde olarak koronavirüs aşılarında kullandığını belirtti.  

KORONAVİRÜS AŞISI İÇİN ETKEN MADDE KÖPEKBALIĞINDA 

Shark Allies yöneticisi Stefanie Brendl yaptığı açıklamada, köpekbalıklarının karaciğerinde bulunan ve mevcut grip aşıları da dahil olmak üzere birçok ilacın yapımında kullanılan doğal yağ “Squalene” için yüzbinlerce köpekbalığının katledilebileceğini vurguladı. Yağın bileşenindeki güçlü yağlar aşıdaki bağışıklık etkisini arttırdığını ifade eden  Brendl, mevcut bazı koronavirüs aşısı adaylarında bu yağın kullanıldığını ifade etti.

YARIM MİLYON KÖPEKBALIĞI KATLEDİLEBİLİR

3 bin köpekbalığından yaklaşık bir ton squalene maddesi elde ediliyor. Bir kişinin koronavirüse karşı bağışıklık kazanması için iki doz aşıya ihtiyacı olduğu dikkate alınırsa, her dozun 9.75 mg skualen içermesi gerekiyor. Dünya nüfusun 7.5 milyar olduğu göz önüne alınırsa, gerekli squalene maddesini elde etmek için yarım milyondan fazla  köpekbalığının katledilmesi anlamına geliyor.  Stefanie Brendl, “Aşı çalışmalarını yavaşlatmak veya engellemek niyetinde değiliz. Ancak, köpekbalıkları bu sebeple verimli bir tedarik zinciri değil” dedi.

Kaynak: DHA

koronavirüs