ABD'deki orman yangınlarında korkunç bilanço: New York, Los Angeles ve Chicago'nun toplamı kadar alan yandı

ABD
ABD'deki orman yangınlarında korkunç bilanço: New York, Los Angeles ve Chicago'nun toplamı kadar alan yandı

Dünya genelinde Avrupa, ABD, Rusya Meksika, Kanada ve Orta Doğu ülkeleri başta olmak üzere 2021 yılı içerisinde meydana gelen yangınlardan milyonlarca hektar ormanlık alan etkilenirken, ABD'de New York, Los Angeles ve Chicago kentlerinin toplamı büyüklüğünde alan kül oldu

ABD Ulusal Kurumlar Arası Yangın Merkezi, hafta sonu 7 yerde daha yangın çıkmasının ardından orman yangınlarının 90'dan fazla alana sıçradığını açıkladı.

ABD'nin batı yakasında devam eden orman yangınlarında 1,8 milyon dönümlük alan yandı.

ABD'deki en büyük orman yangını olduğu belirtilen Oregon Bootleg yangını ile California'daki Dixie yangınlarında şimdiye kadar New York, Los Angeles ve Chicago kentlerinin toplamı büyüklüğünde alan kül oldu.

California'daki yangınlar hafta sonu kontrol altına alınırken, Oregon Bootleg yangınına müdahaleye devam ediliyor ve bölgede 400 bin dönümden fazla alan yandı.

ABD Ulusal Kurumlar Arası Yangın Merkezine göre, bu yılın başından beri ülke genelindeki 37 binden fazla yangında 3 milyon dönümden fazla alan kül oldu.

ABD'DE 3 MİLYON 14 BİN 811 HEKTAR ALAN ZARAR GÖRDÜ

ABD’de ise Ulusal Kurumlar Arası Yangın Merkezinin (NIFC) 1 Ağustos günü itibariyle yayınladığı raporda gün boyunca ülkede 7 büyük yangın kaydedilirken aktif büyük yangın vakasının 91’e yükseldiği ve bu büyük yangınlarda zarar gören alanın ise 1 milyon 800 bin 386 hektar alana ulaştığı belirtiliyor. Son görülen orman yangınları Washington, Idaho ve Montana eyaletlerinde etkili oldu. Şu ana kadar bu 7 büyük yangının sadece 2’si kontrol altına alındı.

Raporda 2021 yılı boyunca ülkede toplamda 37 bin 803 orman yangını kaydedildiğini ve bu yangınlarda toplam 3 milyon 14 bin 811 hektar alanın zarar gördüğü bildiriliyor. Ayrıca raporda halka özellikle açık alanlarda zaman geçirirken orman yangınlarına karşı daha dikkatli olmaları konusunda uyarıda bulunuldu.

DÜNYANIN PEK ÇOK YERİ YANGINLA MÜCADELE EDİYOR

Avrupa'da ve çevresindeki ülkelerde çıkan orman yangınlarına yönelik uydu görüntülerini ve yangın verilerini paylaşan Avrupa Orman Yangını Bilgi Sistemi'ne (EFFIS) göre, Avrupa'da yalnızca 2021 yılı içinde yüzbinlerce hektarlık alan yandı. EFFIS'in verilerine göre, 2021 yılında 43 ülkede toplamda bin 831 orman yangını meydana gelirken, 433 bin 700 hektarlık alan yandı.

Verilere göre, bu yıl içinde Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde bin 74 yangının meydana geldiği ve 190 bin 595 hektar alanın yandığı, AB üyesi olmayan Avrupa ülkelerinde ise 537 yangının meydana geldiği ve 185 bin 805 hektar alanın yandığı belirtildi. EFFIS'in Avrupa'nın komşuları olarak ele aldığı 9 Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkesinde ise 146 yangının meydana geldiği ve toplamda 57 bin 300 hektar alanın yandığı belirtildi.

 

Kaynak: AA

ABD New york Los Angeles Chicago orman yangınları