ABD'de tarihi oylama! Polis departmanını kapatmak için...

ABD
ABD'de tarihi oylama! Polis departmanını kapatmak için...

Polis memuru Derek Chauvin'in George Floyd'un ölümüne sebebiyet vermesi ve cinayetten hüküm giymesinin yarattığı etki, ABD'de tarihi bir oylamanın önünü açtı. Minneapolis kenti sakinleri polis departmanının dağıtılmasını oylayacak. Peki "Evet" çıkarsa süreç nasıl işleyecek?

ABD'nin Minnestota eyaletindeki Minneapolis kenti tarihi bir oylamaya hazırlanıyor. Özellikle George Floyd cinayetinden sonra başlayan kitlesel eylemlerle uzunca bir vakittir “tarihi” bir sürecin içinden geçen Minneapolis'te halk polis departmanının dağıtılmasını oylayacak.

Polis memuru Derek Chauvin'in, George Floyd'un ölümüne sebebiyet vermesinin üzerinden yaklaşık bir buçuk sene geçti ve vatandaşlar kent tarihinin en radikal kararlarından birinin eşiğinde.

POLİS DEPARTMANININ YERİNE...

Oylamada “Evet” oyu çıkarsa Minneapolis Polis Departmanı'nın yerini Kamu Güvenliği Departmanı adı verilen bir departman alacak. Peki polis departmanının dağılması gibi büyük bir süreç nasıl işleyecek?

Bu yönde karar çıkmasını isteyenler kendilerini şöyle ifade ediyor: Amerikan Sivil Özgürlükler Sendikası'nın (ACLU) Minnesota şubesinden Munira Mohamed, “2020 bize polis sistemimizin feci şekilde bozuk olduğunu gösterdi. Bir toplulukta şiddetin nedenlerine bakın. Bunlar barınma, yoksulluk gibi polisin mücadele etmek için donanımlı olmadığı konular” diyor ve şöyle devam ediyor:

“Yalnızca polisin var olduğu bir kamu güvenlik modelinin hiçbir anlamı yok. Bu halk için bulunabilecek çözümlerin en iyi niyetlisi değil.”

ABD'de tarihi oylama! Polis departmanını kapatmak için... - Resim : 1

Ancak departmanın dağıtılması elbette “polis olmayacak” anlamına gelmiyor. Kasım 2021'de yapılacak oylamada sonuç iki adımlı olacak. Oylamadan hemen sonra “Evet” sonucunun çıkması halinde majör bir yapısal değişiklik direkt olarak gelecek. Ardından Minneapolis Kent Konseyi, 2022'de kaç polisin görevde kalacağına ve yetki alanlarının nasıl kısıtlanacağına karar verecek.

Konuyu açmakta fayda var. Eyalet kanunları, aralarında aile içi şiddet, arama emri gibi olayların da bulunduğu 13 farklı olay için polis bulundurmayı kentlere zorunlu tutuyor. Burada verilecek kararın “polis departmanının aşırı fonlanmasını önlemek” üzerine olacağı ifade ediliyor.

POLİSLER HANGİ OLAYLARA MÜDAHALE ETMEK ZORUNDA?

Minneapolis Kent Savcısı Jim Rowader, Eylül 2020'de Tüzük Komisyonu'nda bu olayların altını çizerken “aile içi şiddet, trafik kazaları, ihbar anında devam eden suçlar ve hızlı müdahale gerektiren (yani sirenleri olan bir devriye aracı gerektiren) durumlar” polisin müdahale alanı olarak kalmaya devam edeceğinin altını çiziyor.

Tüzük değişirse Kamu Güvenliği Departmanı olaylara ilk müdahalede sağlıkçılar, mental krizler konusunda uzman görevliler ve sosyal hizmetler uzmanları da polis ve/veya itfaiyeye destek olacak.

Mevcut düzende Kent Konseyi, minimum 730 polis departmanı çalışanını fonlamak zorunda. Minneapolis Polis Departmanı'nın şefi Medaria Arradondo'nun durumu da soru işareti doğuruyor. Zira reformist adımlar attığı için departmanının itibarına kıyasla daha pozitif bir noktada yer alan Arradondo, “Evet” kararıyla görevinden olacak.

ABD'de tarihi oylama! Polis departmanını kapatmak için... - Resim : 2

Oylamaya esas yönünden olmasa da usül yönünden karşı çıkanlar, halkın sandık başında bu bilgileri görmeyeceğini belirterek, oylamanın yanıltıcı olacağını öne sürdü ve dava açtı. Oy verenler karşılarında yalnızca 47 kelimelik bir metin görecek. Ancak kent tüzüğünde yapılacak değişiklikler iki buçuk sayfa tutuyor.

Davanın nasıl sonuçlanacağı henüz bilinmese de bir oylama önerisi için konseye sunulması gereken 10 bin imzanın 12 bin aşıldığını ve toplanan 22 bin imzayla harekete geçildiğinin altını çizmek gerek.

DEV KOALİSYON

Oylama için “Yes4Minneapolis” sloganıyla harekete geçen organizasyona 34 yerel işletme, yerel organizasyonlar ve inanç topluluklarından oluşan bir koalisyon destek veriyor. Hedef asayiş ve güvenlik çabalarına bir halk sağlığı bakış açısı getirmek.

Yes4Minneapolis hareketinin iletişim direktörü JaNae Bates, Minneapolis'teki sadece polisten ibaret acil durum statüsünün değişmesi gerektiğini “İnsanlar 911'i aradığında doğru bir yardım geleceğinden emin olacak. Böylece bir yakını mental bir kriz geçiren vatandaşlar, silahlı bir polis memuru ile değil, alanında uzmanlaşmış bir görevli ile karşılaşacaklar” diye açıklıyor. 

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynaklar: USA Today, Vice, Star Tribune, Minneapolis Sahan Journal

Kaynak: Web Özel

Minneapolis ABD polis polis departmanı