ABD'de silah dükkanlarında mühimmat kalmadı: 'Yaşlı teyzeler pompalı tüfek alıyor!'

ABD
ABD'de silah dükkanlarında mühimmat kalmadı: 'Yaşlı teyzeler pompalı tüfek alıyor!'

Pandemi, toplumsal korkuları da tetiklerken kendini güvende hissetmeme hali silah satışlarını da etkiledi. ABD'de silah satıcıları dükkanlarında mermilerin tükendiğini ifade etti! İşte talep patlamasının çarpıcı detayları...

Dünyada bireysel silahlanmanın en yoğun ülkelerden biri olan hatta bu ülkelerin başında gelen ABD'de koronavirüs pandemisinin doğurduğu toplumsal huzursuzluk, korkular ve pandemi döneminde insanların avlanmak için daha çok vakit bulması gibi sebepler silah satışlarında artışa sebep oldu.

Silah satışları arttı artmasına ancak bu kez de silah satan dükkanlarda mühimmat yetersizliği baş gösterdi. Üreticiler, ellerinden geldikleri kadar ürettiklerini söylüyorlar ancak birçok silah deposunda raflar neredeyse boş ve fiyatlar haliyle arz talep dengesinin bozulmasıyla yükselişte.

'EĞİTİMLER İPTAL...'

ABD'de ateşli silahların kullanımı üzerine eğitim verenlerin bir araya geldiği bir derneğin yönetici direktörü olan Jason Wuestenberg, “Birkaç eğitmen; tedarikçilerinin mühimmatı yetersiz olduğu veya satın alacak mühimmat bulamadıkları için kurslarımıza kayıtlarını iptal etti” diyor.

ABD'de silah dükkanlarında mühimmat kalmadı: 'Yaşlı teyzeler pompalı tüfek alıyor!' - Resim : 1

Nisan 2020'de The Guardian'da yer alan bir haberde Bardonia, New York'ta A&J Arms adlı ateşli silah satan bir dükkanın sahibi olan Arden Frazin, askeri tarzdaki AR-15 adlı tüfeğin iki düzinelik stoğunun ay içinde tükendiğini söylüyordu.

Cumartesi günü yaptığı açıklamada ise şunları söyledi: “Pandemi sürecinde 8-9 milyon silah, ilk kez silah satın alan insanlarla buluştu. Her biri için iki kutu kurşun demek 800 milyon yeni mermi demek... Ve bu hesaba hali hazırda silahı olan insanların yaptığı alımlar dahil değil.”

'İSTEDİKLERİ FİYATI ÇEKEBİLİRLER!'

Frazin, en çok talep edilen mühimmatın 12 kalibrelik av tüfeği mermileri, tabancaya uygun 9 mm mermi ve askeri tarz tüfekler için uygun 0,556 mermiler olduğunu söylerken “10-15 distribütörümüz var ve fabrikalar 7/24 çalışıyor ama yine de talebe yetişemiyoruz. Üreticiler şu an bize istedikleri fiyatı çekebilirler hiçbir şey de yapamayız” diye konuştu.

Giffords Silahlı Şiddeti Önleme Hukuk Merkezi'nden Ari Freilich ise çarpıcı bir şekilde “Pandeminin başlarında, insanların tuvalet kağıdı ve dezenfektan stokladığını görmüştük. Şimdi de cephane...” ifadelerini kullandı.

Ulusal Atıcılık Sporları Vakfı'na göre, ABD'de 50 milyondan fazla insan atıcılık sporlarına katılıyor. NSSF, 2020'de 20 milyon silah satıldığını tahmin ediyor. FBI veritabanı da satışlarda bir artış olduğunu doğrulamakta. Ruhsata başvuranlara yapılan geçmiş kontrolü uygulamasında 2010'da 14.4 milyon insan kontrol edilirken 2020'de bu sayı 39.7 milyondu. 2021'in ilk ayında ise 22.2 milyon insanın ruhsat başvurusu için geçmişi kontrol edildi.

Frazin'e göre talebin bir kısmının Biden yönetiminin silah alımlarında federal vergileri artırabileceğine dair korkulara dayandığını da düşünüyor. Obama yönetiminde de benzer söylentiler kısa süreli yükselişlere neden olmuştu.

ABD'de silah dükkanlarında mühimmat kalmadı: 'Yaşlı teyzeler pompalı tüfek alıyor!' - Resim : 2

Bu talep artışı ithalatı da artırdı. Rusya, Güney Kore ve AB de dahil olmak üzere pek çok ülkeden yapılan mühimmat ithalatı son iki yılda yüzde 225 arttı.

New York, Nanuet'te Good Guys Guns & Ammo da benzer bir kıtlık hikayesi anlatıyor. Mağaza müdürü Joe O'Healy, mühimmat satışlarının on kat arttığını ve 10 bin mermilik teslimatlarının üç gün içinde tükendiğini söyledi.

'YAŞLI TEYZELER POMPALI TÜFEK ALIYOR!'

O'Healy “Milletin silahlanması etraftaki pandemi korkusu yüzünden” diyor ve ekliyor: “Daha önce hiç görmediğimiz şeyler görüyoruz. Bebek arabası olan bekar anneler ve pompalı tüfek alan yaşlı teyzeler görüyoruz!”

Bununla birlikte silah ve mermi alanların tamamının “Trump destekçisi” ya da muhafazakar olmadığını da söyleyen O'Healy, “Buraya, çantalarına koymak için küçük bir tabanca istediklerini söyleyen Biden-Harris maskeli kadınlar da geliyor” diyor.

Mühimmat sıkıntısının kolluk kuvvetlerini etkilediği ancak ABD ordusunu etkilemediği bildirildi. Bununla birlikte, ABD ordusunun 2022 bütçesinde, mühimmat alımı için ayrılan meblağ 2.1 milyar dolara olacak 2021'de bu meblağ 2.8 milyar dolardı.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı The Guardian'da "Grandmas buying shotguns: US dealers see ammunition shortage as sales surge" başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

ABD bireysel silahlanma mermi tabanca Pompalı tüfek silah ruhsatı nasıl alınır