ABD'de "Polis yanlışlıkla ateş etti" açıklamasının ardından protestocular emniyet müdürlüğünü kuşattı

ABD
ABD'de "Polis yanlışlıkla ateş etti" açıklamasının ardından protestocular emniyet müdürlüğünü kuşattı

ABD'nin Minnesota eyaletinde Daunte Wright'ın polis çevirmesinde öldürülmesinin ardından ülkede kazan kaynıyor. Polisin "kaza" açıklamasından sonra Black Lives Matter taraftarları, Brooklyn Center Emniyet Müdürlüğüne yürüdü. Güvenlik güçleri ile protestocular arasında çatışma çıktı.

ABD bir kez daha siyahi bir kişinin gözaltına alındığı sırada öldürülmesiyle ayağa kalktı. 

Minneapolis'in kuzeyindeki Brooklyn Center'da polis, 20 yaşındaki siyahi vatandaş Daunte Wright'ı gözaltına almak isterken silahla öldürdü. 

Emniyet müdürü, silahın kazara ateşlendiğini ve gencin yanlışlıkla vurulduğunu, elektroşok silahını kullanmak isterken, polisin silahını çekerek ateşlediğini söyledi. Brooklyn Center polisinin olaya ilişkin yaptığı açıklamaysa ülkedeki tansiyonu bir anda yükseltti.

Tüm bunlara rağmen eyaletin Twin Cities (İkiz Şehirler) bölgesi üst üste ikince gece yoğun protestolara sahne oldu. 

İlk geceki protestoların ardından Minnesota Valisi Tim Walz'un 19.00'dan itibaren ilan ettiği sokağa çıkma yasağına uymayan yüzlerce kişi, ilkin Daunte Wright'ın öldürüldüğü kavşakta mum yakarak ve müzik yaparak anma töreni düzenledi. Wright'ın annesinin ağlayarak taziyeleri kabul ettiği törende erkek kardeşi polis şefinin 'trajik kaza' açıklamasını reddederek polisin 'tetik çekme hastası' olduğunu dile getirdi. 

Bariyerlerle çevrilerek korumaya alınan Brooklyn Center Eminiyet Müdürlüğüne karanlık çökerken bir grup “Daunte Wright!”, “Devrimi durduramazsınız!” diyerek yürüyüşe geçti.

Sokağa çıkma yasağı ihlalinin barışçı protestocular için bile suç olduğu uyarısıyla kalabalığı dağıtmaya çalışan polisin saat 20.00 sularında gruba gaz sıkmaya başlamasıyla çatışma çıktı.

Gece ilerledikçe daha fazla göz yaşartıcı gaz, plastik mermi ve sersemletici el bombası kullanan polise protestocular havai fişek ve su şişeleri atarak karşılık verdi.

İlk gece gibi ikince gece de özellikle karakol yakınındaki dükkanlarda yağmalama olayları meydana geldi. Yağma şüphesiyle en az bir kişi gözaltına alındı.

Saat 21.30'da yerel yönetim yetkililerinin "Evinize dönün" çağrıları üzerine kalabalık yavaş yavaş dağılmaya başladı. 

ABD Minnesota Daunte Wright brooklyn center