ABD'de eski Başkan Donald Trump'ın ikinci azil duruşması Senato'da başladı

donald trump
ABD'de eski Başkan Donald Trump'ın ikinci azil duruşması Senato'da başladı

ABD'de eski Başkan Donald Trump'ın ikinci azil duruşması Senato'da başladı.

ABD’de 6 Ocak’ta başkent Washington DC’de bulunan Kongre Binası'na eski ABD Başkanı Donald Trump’ın destekçileri tarafından düzenlenen saldırının ardından Trump, 6 kişinin hayatını kaybettiği kanlı baskından sorumlu tutularak, "isyana teşvik" ile suçlandığı azil maddesi 14 Ocak'ta Temsilciler Meclisinde kabul edilmiş ve azil metni Senatoya gönderilmişti. Metnin Senatoya gelmesinin ardından Trump’ın yargılanması için hazırlıklar başlatılmış ve Senato'nun dava için 9 Şubat'ta toplanması kararı alınmıştı.

ABD Senatosu ise, Trump'ın azlinin kararlaştırılacağı dava için toplandı. Azil davası için bir araya gelen Senatörler'in kısa süre içinde duruşmayı yönetmek için liderliğin kararlaştırdığı kuralları oylayarak davaya başlaması bekleniyor. Dava sürecinde Senatörler, yargılamanın anayasaya uygunluğunun tartışılacağı 4 saat süren bir münazaranın ardından yargılamanın anayasal uygunluğu konusunda oylamaya geçmesi planlanıyor. Azil davasında oylama kararının ise, 14 - 15 Şubat tarihinde gerçekleşmesi hedefleniyor. Dava, cezadan muaf bir şahsın, bir ayaklanmayı kışkırtılıp kışkırtılamayacağına cevap bulmayı hedefliyor.Dava'nın ilk aşaması münazara sırasında Demokratların, Trump'a karşı kanıt olarak kendisinin 6 Ocak tarihinde düzenlediği mitingden kesitler ve Kongre Binası'na düzenlenen baskına ait görüntüleri öne sürülmesi ise dikkat çekti.

AZİL DAVASINDA NELER BEKLENİYOR?

Trump'ın azli için açılan dava hususunda toplanacak olan Senato’da dava sürecine yönelik atılacak ilk adımlar açıklandı. Bugün ilerleyen saatlerde başlaması planlanana Trump'ın azil davasının, yargılamanın anayasaya uygunluğu hakkında 4 saatlik bir münazaranın gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Münazaranın ardından ise yargılamanın anayasaya uygunluğunu onaylamak adına oylama ile devam edilmesi planlanıyor. Dava öncesi oylamada ise Meclis, herhangi bir şahit talebinde bulunmadı.

TRUMP'IN AZİL DAVASI 14 ŞUBAT’A ERTELENEBİLİR

Trump'ın azil davası öncesi yaşanan gerginliğe rağmen hazırlıklara ara vermeyen Senato tarafından bugün açıklanan kararda, hazırlıkların tamamlanamaması ve Senato'nun azil maddesinin onaylamamış olması halinde, Azil Mahkemesi'nin 14 Şubat tarihinde yeniden toplanacağı ifade edildi.Aynı zamanda Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer ile Demokrat Senatörler arasında bu sabah, oylamada şahitlerin olmaması halinde oylamada son kararın 14 ve 15 Şubat tarihinde tamamlanması hakkında bir konferans görüşmesi gerçekleştirdi.Dava sürecinde henüz tanık talep etmeyen Meclis Azil Yöneticileri ise, Trump ekibi tarafından sunulan argümanları çürütmek için tanık ifadesine ihtiyaç duyulması durumunda, hazırlıklı olmak adına bu seçeneği korumaya devam ediyor. Oylamada, Trump ekibinin ne kadar zaman harcayacağının belli olmaması nedeniyle zamanlama konusunda net bir açıklama yapılmazken, Trump'ın ekibinin sahip olduğu 16 saatin tamamını kullanmaması bekleniyor.

ABD Donald Trump Senato azil soruşturması