ABD'de Blake protestosunda onlarca araç ateşe verildi

ABD'nin Wisconsin eyaletinde siyahi Jacob Blake'in polis tarafından vurularak ağır yaralanmasının ardından çıkan protestolarda onlarca araç ateşe verildi

ABD’de polis şiddetine karşı protestolar yeniden alevlendi. Wisconsin eyaletine bağlı Kenosha kentinde polis aile içi şiddet ihbarı üzerine geldiği adreste siyahi Jacob Blake isimli vatandaşı vurarak ağır yaralamıştı. Görgü tanıkları Blake’in tartışan iki kadını ayırmaya çalıştığını ifade etmişti. Çevredekiler tarafından cep telefonu ile kayıt altına alınan görüntülerde polisin Blake’e çocuklarının gözü önünde 7 el ateş ettiği görülmüştü.

Wisconsin Valisi Tony Evers, Twitter'dan yaptığı açıklamada, Blake'in gündüz vakti arkasından defalarca vurulduğunu belirterek, "Henüz tüm ayrıntılara sahip olmasak da kesin olarak bildiğimiz şey şu ki o, eyaletimizde veya ülkemizde kolluk kuvvetlerinde görevli kişilerin ellerinde vurulan, yaralanan veya acımasızca öldürülen ilk kişi değil." ifadesini kullanmıştı.

Avukat Benjamin Crump ise Blake'in arabaya binmeye çalışırken polis tarafından vurulduğunu ve o sırada üç çocuğunun da arabada bulunduğunu belirtmişti. Crump, "(Çocukları) Bir polisin babasını vurduğunu gördüler. Sonsuza kadar travma geçirmiş olacaklar. Çocuklarımız daha iyisini hak ediyor." ifadesini kullanmıştı.

Kent genelinde ve Kenosha polis merkezi yakınlarında bir araya gelen göstericiler polis şiddetini protesto ederek, "Geri adım atmayacağız" sloganı attı. Göstericiler, protestolar sırasında onlarca aracı ateşe verdi. Çok sayıda polis ekibi kamu binalarını korumak için görevlendirilirken, göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı.

Öte yandan ağır yaralanan Blake'in, Milwaukee kentindeki Froedtert Hastanesine kaldırıldığı ve sağlık durumunun kritik olduğu belirtildi.

ABD'de Blake protestosunda onlarca araç ateşe verildi - Resim : 1

ULUSAL MUHAFIZLARA ÇAĞRI YAPILDI

Polis şiddeti karşıtı protestoları bastırmak için ulusal muhafızlara çağrı yapıldı. Wisconsin Valisi Tony Evers, yaptığı açıklamada, 125 ulusal muhafızın gece yarısına kadar Wisconsin eyaletinin Kenosha kentine ulaşacağını söyledi.

Demokrat Partili Vali Evers, ulusal muhafızların, kentteki altyapı tesislerinin muhafaza edilmesi ve itfaiyeciler ile olaylara dahil olan diğer kişilerin korunmasından sorumlu olacaklarını duyurdu.

Ulusal muhafızların kente çağrılması kararı, polis şiddeti karşıtı protestolar sırasında bazı göstericilerin araçları ateşe vermesi ve polisle çatışmaya girmesi üzerine geldi. Kentte, ayrıca, 20.00'den sonra sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Kaynak: İHA

Jacob Blake ABD Wisconsin