ABD'de 'biftek pasaportu' dönemi

ABD
ABD'de 'biftek pasaportu' dönemi

Bill Gates ve Richard Branson gibi dolar milyarderlerinin halkı laboratuvarda üretilmiş sentetik et ürünlerini kullanmaları çağrısına eleştiri geldi. ABD'nin Nebraska eyaleti valisi Pete Ricketts, et tüketimini teşvik etmek için 'biftek pasaportu' uygulamasını başlatacaklarını açıkladı

ABD'nin Nebraska eyaleti valisi Pete Ricketts, et endüstrisini desteklemek ve et tüketimini teşvik etmek için "biftek pasaportu" uygulamasını başlatacaklarını duyurdu.

Ricketts yaptığı açıklamada, Nebraska Biftek Konseyi tarafından düzenlenen Nebraska Biftek Pasaportu uygulamasında et ürünleri satan 40 restoranın yer aldığını kaydetti. Vali Ricketts et endüstrisinin ortadan kaldırılmasının Nebraska için yıkım olacağını belirtti. 

YAPAY ET PROJESİ 

Küresel olarak onlarca firma, laboratuvarda yetiştirilen balık, sığır eti ve tavuğu üretmek için çalışmalara başladı. Bill Gates ve Richard Branson'ın destekçileri arasında olduğu ABD merkezli Memphis Meats gibi test çalışmalarını sürdüren firmalar, böylece Barclays'in 2029 yılına kadar 140 milyar dolar değerinde olabileceğini tahmin ettiği alternatif et pazarına girmeyi amaçlıyor.

ABD'de 'biftek pasaportu' dönemi - Resim : 1

BILL GATES ZENGİN ÜLKERE 'YAPAY ET' TÜKETMELERİ ÇAĞRISI YAPMIŞTI

Dünyanın en zengin insanlarından biri olan ve Microsoft’un kurucusu Bill Gates, iklim değişikliği ile mücadeleye yönelik İklim Felaketi Nasıl Önlenir adlı kitabının reklamını yaparken 'gıdanın geleceği' olarak nitelendirdiği yapay et tüketimini yeniden gündeme getirmiş, Gates, ineklerin çıkardığı gazın, küresel ısınmadaki payına ve dünyadaki en önemli sorunlardan biri olduğuna dair uyarılarını tekrarlayarak, zengin ülkelere büyükbaş hayvan yetiştiriciliğini bırakmaları için çağrıda bulunmuştu. 

"EN FAKİR 80 ÜLKENİN YAPAY ET TÜKETEBİLECEĞİNİ SANMIYORUM"

Metan gazı salınımının azaltılması için zengin ülkelerin gerçek et yerine yapay et tüketimine geçmesi gerektiğini söyleyen Gates, "En fakir 80 ülkenin yapay et tüketebileceğini sanmıyorum. Tüm zengin ülkelerin yapay et tüketimine geçmesi gerektiğini düşünüyorum" diyerek laboratuvarda hayvan hücrelerinden et üretmenin ekonomik olmayacağını belirten Gates, yapay etin tadına ise zamanla alışılabileceğini söylemişti. Gates, "Lezzet farkına zamanla alışılabilir. Üstelik zamanla etin tadının iyileştirileceğine yönelik iddialar da var" ifadelerini kullanmıştı.

Birkaç yıl önce verdiği röportajta küresel ısınmadaki payları nedeniyle, ineklerin çıkardığı gazların dünyanın en önemli sorunlarından biri olduğunu söyleyen Gates, "Bir gün ineklerin bağırsak hareketleri hakkında konuşacağım hiç aklıma gelmezdi. İnekler, bakterilerin metan gazı biriktirmesine neden oluyor ve sıra dışı mideleri var" sözleriyle dikkat çekmişti. 

 

Kaynak: DHA

Bill Gates Richard Branson ABD Nebraska