ABD'de artan koronavirüs dalgası sağlık hizmetleri kapasitesini zorluyor

ABD koronavirüs
ABD'de artan koronavirüs dalgası sağlık hizmetleri kapasitesini zorluyor

ABD Kamu Sağlığı Dairesi Başkanı Dr. Jerome Adams, ABD'de son haftalarda yükselişe geçen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını dalgasının ülkedeki sağlık hizmetleri kapasitesini olumsuz etkilediğini belirtti.

ABC’ye açıklama yapan Adams, "Bu dalga, yaşadığımız ilk dalgadan çok farklı. Bu gerçekten sağlık hizmetinin kapasitesiyle ilgili ve belli yerlerde hastaneler artık kaldıramaz durumda." ifadelerini kullandı.

Bu nedenle Kovid-19 aşılamasında önceliğin sağlık personelini de kapsayacağını belirten Adams, böylelikle sağlık bakım kapasitesini arttırmayı umduklarını kaydetti.

Adams, ülkedeki Kovid-19 bağlantılı ölümlerin yüzde 40 ila 50'sinin bakım evlerinde ve yaşlı nüfus arasında gerçekleştiğinin de altını çizerek, "Bu virüsten ölme ihtimali olan insanlara öncelikle olarak aşı yapıldığından emin olacağız." dedi.

Kimin öncelikli aşı olacağı konusunda nihai kararın eyalet yönetimlerine ait olacağına işaret eden Adams, yıl sonuna kadar 20 milyon doz aşının da hazır olacağını vurguladı.

NOEL TATİLİ ENDİŞELENDİRİYOR, 'EVDE KAL' ÇAĞRISI YAPILDI

Ülkede durumun her geçen gün kötüye gitmesi ve yaklaşan kış şartları üzerine dün Iowa ve Kuzey Dakota eyaletlerinde vatandaşlara maske kullanma zorunluluğu getirilirken, Ohio ve California’nın yaklaşık 6 milyon nüfuslu San Francisco bölgesinde "evde kal" talimatı verildi.

Bazı uzmanlar, rakamların son birkaç gündür bu kadar artış göstermesinde, geçen hafta kutlanan Şükran Günü tatili nedeniyle olası ertelenen raporlamaların bildirilmesiyle sayıların artmış olabileceğini, normal raporlamaya dönüldüğünde sayıların azalma eğilimi göstermesini ümit ettiklerini kaydetti.

Öte yandan, sağlık yetkilileri, Kovid-19 bağlantılı ölümlerin enfeksiyon patlamasından birkaç hafta sonra geldiğine de işaret ederek, özellikle yaklaşan Noel tatilinde sıkı önlemlerin alınması gereğinin altını çiziyor.

 

Kaynak: AA

ABD