ABD başa çıkamıyor... 'Kavimler Göçü' gibi... Sayıları 6 milyonu buldu

Ajans Bizim
ABD göçmen krizi
ABD başa çıkamıyor... 'Kavimler Göçü' gibi... Sayıları 6 milyonu buldu
Fotoğraf: DepoPhotos

ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Teşkilatı'nın (ICE) raporuna göre bu yılki gözetim altında tutulmayan göçmen sayısı 6 milyon kişiye ulaştı. 

ICE'nin 29 Aralık'ta açıkladığı 2023 mali yılı raporu, ülkede giderek büyüyen yasadışı göç sorununa ilişkin çoğunlukla iç karartıcı bir tablo çiziyor.

Rapor, son birkaç yılda tutuksuz yargılanan yasadışı göçmenlerin sayısında şaşırtıcı bir artış olduğunu gösteriyor. Bu, vaka yönetim sistemi ya da göçmenlik işlemleriyle karşı karşıya olan (nihai sınır dışı kararları ya da bekleyen sınır dışı işlemleri dahil) ancak ICE gözetiminde tutulmayan kişilerin listesidir.

Bu sayı 2022'de 4,7 milyon iken 2023'te yüzde 30'un üzerinde bir artışla 6,2 milyona yükselmiş. Gözetim altında tutulmayan yasadışı göçmenlerin sayısı 2020'de 3,26 milyon, 2021'de ise 3,6 milyondu.

Rapora göre, ABD-Meksika sınırını yasadışı yollarla geçen kişilerin yakalanması artışın ana nedenidir.

Büyük göçmen akını

Rapora göre, gözetim altına alınan yasadışı göçmenlerin sayısı da arttı. Bu rakam 2022'de 26 bin 299 iken 2023'te 36 bin 845'e yükseldi.

Ayrıca, yetkililer 2023 yılında 142 binden fazla yasadışı göçmeni sınır dışı ederek bir önceki yıla göre neredeyse iki katına çıkardı.

Açık sınır karşıtları bu rakamdaki artışı memnuniyetle karşılasa da bu rakam son yıllarda ülkeye giren yasadışı göçmen sayısındaki büyük artışın bir yansıması.

ABD Gümrük ve Sınır Koruma Teşkilatı'nın (CBP) aylık raporuna göre, güney sınırında toplam 242 bin 418 karşılaşma ile geçen ay kayıtlara geçen en yoğun Kasım ayı yaşandı. Bu rakam, eski Başkan Donald Trump döneminde görülen en yüksek aydan bile daha yüksek.

Trump, yasadışı göçmen akınını bir ulusal güvenlik krizi ve kilit bir mesele olarak gördüğünü defalarca dile getirdi ve göreve gelir gelmez -2024 Beyaz Saray yarışını kazanırsa- zorlu sınır güvenliği önlemleri alma sözü verdi.

Cumhuriyetçiler ve Trump, sınır krizinden görevdeki Joe Biden'ı sorumlu tuttu.

Biden görevdeki ilk 100 gününde, sınır duvarının durdurulması talimatı da dahil olmak üzere göçle ilgili bir dizi karar aldı.  

Terör endişeleri

FBI geçtiğimiz günlerde sınırı yasadışı yollardan geçen bazı kişilerin terör tehdidi oluşturabileceğine dair "büyük endişelerini" dile getirdi.

2023 mali yılında, isimleri terörist izleme listesinde yer alan 169 kişi güney sınırını geçmeye çalışırken yakalanarak tüm zamanların rekorunu kırdı.

Cumhuriyetçiler uzun süredir Biden yönetiminin sınır politikalarını eleştirirken, Başkan da kendi siyasi kampından eleştirilerle karşı karşıya kaldı.

Meksika ordusunun sınır yakınlarında yaklaşık bir düzine el yapımı patlayıcı (EYP) ele geçirmesinin ardından CBP kısa süre önce bir iç güvenlik notu ile ajanlarını yüksek alarmda olmaları konusunda uyardı.

FBI Direktörü Christopher Wray Kasım ayında milletvekillerine yaptığı açıklamada, terör tehdidinin 2023 yılı boyunca yükselmiş olmasına rağmen, İsrail-Hamas savaşının patlak vermesinin "ABD'de Amerikalılara yönelik saldırı tehdidini bambaşka bir seviyeye yükselttiğini" söyledi.