ABD 28 Çinli şirketi 'Uygur Türkleri' nedeniyle kara listeye aldı!

ABD 28 Çinli şirketi 'Uygur Türkleri' nedeniyle kara listeye aldı!

Washington, Çin'in Sincan bölgesinde insan haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle, 28 Çinli şirket, devlet dairesi ve ve güvenlik ofisin, kara listeye aldı

Çin'de son yıllarda Uygur Türklerinin yaşadığı Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde eğitim merkezi adı altında faaliyet gösteren kamplar ile Uygurların kimlik ve kültürlerine yönelik ihlaller uluslararası kamuoyu tarafından eleştiriliyor.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyine üye 22 ülke, 11 Temmuz'da Çin'in, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygur Türkleri ve diğer azınlıklara yönelik muamelesini eleştiren ve kitlesel gözaltıların durdurulması çağrısında bulunan mektup imzalamıştı. 

İnsan Hakları İzleme Örgütünün (HRW) raporunda, son 2 yılda Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde çok sayıda kişinin "önleyici polisiye tedbir" adı altında suçsuz yere alıkonulduğu ve siyasi bakımdan tehlikeli olarak değerlendirilen bireylerin herhangi bir yargı kararı olmaksızın toplama kamplarına gönderildiği belirtilmişti.

28 ÇİNLİ ŞİRKET KARA LİSTEYE ALINDI

ABD Ticaret Bakanlığı, "Sincan Uygur bölgesinde hak ihlallerine karıştığını" iddia ettiği 28 Çinli şirketin kara listeye alındığını açıkladı. Bu kararın, Çin'in Sincan bölgesindeki azınlık Uygur, Kazak ve diğer Müslüman grupları keyfi ve zorla kamplarda tutumak, yüksek teknoloji ile gözetlemek nedeniyle alındığı belirtildi. Söz konusu şirketlerin, yüz tanıma ve diğer yapay zeka teknolojileri geliştirdiği bildirildi. 

ABD Ticaret Bakanı Willbur Ross, karara ilişkin açıklamasında "ABD hükümeti ve Ticaret Bakanlığı, Çin'deki etnik azınlıkların acımasız bir şekilde bastırılmasına tahammül edemez ve etmeyecek" dedi.

Kara listeye alınan şirketlerden 20'sinin hükümet ve güvemlik ofislerinden olduğu belirtilirken, 8 şirketin ise video güvenlik ürünleri şirketi Hikvision ile yapay zeka şirketleri Megvii Technology ve SenseTime gibi firmalar olduğu duyuruldu.

Washington Çin Sincan Uygur Türkleri kara liste yaptırım