AB Komisyonu'ndan flaş adım! İki ülkeye kapılar açılıyor

Avrupa Birliği Ukrayna Moldova
AB Komisyonu'ndan flaş adım! İki ülkeye kapılar açılıyor

Avrupa Birliği Komisyonu, Ukrayna ve Moldova’nın Avrupa Birliği (AB) üyelik müzakerelerine başlanması tavsiyesinde bulundu. Komisyon, Gürcistan’a da adaylık statüsü verilmesini de tavsiye etti.

Avrupa Birliği Genişleme Raporu, bugün Belçika’nın başkenti Brüksel’de açıklandı. Bin 200 sayfalık raporda Ukrayna ve Moldova’nın AB’ye üyelik müzakerelerine başlaması tavsiye edildi.

Raporda, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Ukraynalıların “kendileri için hayati önem taşıyan savaş devam yürüttükleri sırada bile ülkelerini reforme ettikleri” belirtildi.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna’nın geçtiğimiz yıl Komisyon tarafından gerekli gösterilen adımların yüzde 90’ından fazlasının tamamladığını belirterek, yargıda yapılan reformlara ve yolsuzlukla mücadele çalışmalarıma dikkat çekti.

von der Leyen, "Birliğimizi tamamlamak tarihin çağrısıdır. Birliğimizi tamamlamanın aynı zamanda güçlü bir ekonomik ve jeopolitik mantığı var. Geçmişteki genişlemeler hem katılım ülkeleri hem de AB için çok büyük faydalar sağladı. Hepimiz kazandık" ifadelerini kullandı. 

GÜRCİSTAN İÇİN ADAYLIK STATÜSÜ

Komisyon ayrıca “üyelik kriterlerine gerekli uyum sağlandıktan sonra” Bosna Hersek ile de katılım müzakerelerinin başlamasını tavsiye etti. Komisyon, Avrupa Konseyi’ne Gürcistan için de adaylık statüsü verilmesi istedi.

 

Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili, Gürcistan’ın AB desteğine “minnettar” olduğunu ifade etti.

MOLDOVA VE UKRAYNA’DAN İLK AÇIKLAMA

Moldova Başbakanı Dorin Recean, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Komisyon’un aldığı kararı memnuniyetle karşıladı, “AB bir birlikten daha fazlası. Koşullara uymak ve somut ilerleme sağlamak için sıkı çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Ukrayna’nın genişlemeden sorumlu Başbakan Yardımcısı Olha Stefanishyna, Komisyon’un aldığı bu kararın “savaş zamanında çok fazla çalışmanın sonucu” olduğunu söyledi.

Kaynak: Reuters