80 yıl sonra cenaze töreni... 33 kişi için ise umut tükendi!

ABD
80 yıl sonra cenaze töreni... 33 kişi için ise umut tükendi!
ABD'nin resmen İkinci Dünya Savaşı'na dahil olmasına neden olan Pearl Harbor Baskını'nda 68'i sivil olmak üzere 2 bin 403 ABD vatandaşı yaşamını yitirmişti. Fotoğraf: Shutterstock

Bundan 80 yıl önce ABD'yi şoke eden binlerce kişinin yaşamını yitirdiği Pearl Harbor Baskını'nda yaşamını yitirenlerin naaşlarına ulaşma çabaları sürüyordu. Son olarak kalıntılardan Louis Tushla'nın kimliği tespit edilirken 33 kişi için ise umutlar tükendi...

Cenaze arabası kabaca 350 kilometrelik yolu 6 saatte katetti. Nebraska'yı boydan boya yarılayan aracı ve 80 yıl sonra evine dönen naaşı, yolun iki tarafında dizilmiş itfaiye araçları ve ABD bayrakları sallayan insanlar selamlıyordu. Araçta ABD Donanması'na ait USS Oklahoma'nın ana makine dairesinde çalışan birinci sınıf itfaiyeci Louis Tushla'nın kalıntıları yatıyordu.

USS Oklahoma, 7 Aralık 1941'de batmıştı. 7 Aralık 1941 tarihi oldukça önemli. 7 Aralık 1941'de İkinci Dünya Savaşı'nın Pasifik'teki kaderini tayin eden kırılma anlarından biri yaşanmış ve Pearl Harbor Baskını'yla Japonya, ABD'yi hiç beklemediği bir anda vurmuştu.

429 KİŞİYE MEZAR OLDU...

Toplamda 68'i sivil olmak üzere 2 bin 403 ABD vatandaşı saldırıda yaşamını yitirirken, savaş gemisi USS Oklahoma ise 429 mürettebatına mezar olmuştu. Pearl Harbor'da zarar gören pek çok savaş gemisi yeniden sulara bindi. USS Oklahoma hayata dönemeyecek kadar ağır yaralar alan ender gemilerden olmuştu.

USS Oklahoma 429 can kaybıyla en ağır kaybı verirken, Pearl Harbor'da en çok kayıp veren ikinci gemi olan USS Arizona'nın üç katı mürettebat USS Oklahoma'da yaşamını yitirmişti.

Saldırı o kadar etkiliydi ve o kadar ağır kayıplara neden oldu ki ABD hala hayatını kaybedenlerin kalıntılarından kimlik tespiti yapmaya çalışıyor. Tushla'nın kimliği de bu çalışmalar sonunda tespit edildi. Pentagon, 25 yaşında yaşamını yitiren Tushla'nın kimliğini yeğeninden alınan DNA örneği ile nihayet 2020'de tespit edebildi.

80 yıl sonra cenaze töreni... 33 kişi için ise umut tükendi! - Resim : 1
Pearl Harbor Baskını'nın 80. yıldönümünde saldırıdan sağ kurtulmayı başaran Kelby Sanders da anma törenine katıldı. Fotoğraf: Reuters

Temmuz ayında naaş, Omaha yakınlarındaki Offutt Hava Kuvvetleri Üssü'ndeki bir Savunma Bakanlığı laboratuvarından çıktı ve Nebraska'da yatan ebeveynlerin yanına defnedilmek üzere Atkinson'a götürüldü.

Babası, Tushla'nın birinci dereceden kuzeni olan 80 yaşındaki James Gilg naaşın nihayet tespit edilebilmesini ve törenle defnedilmesini “Yaptıkları büyük fedakarlığın farkına varmamızı sağlıyor” sözleriyle yorumladı.

Tushla'nın ailesine ulaşan Pentagon kalıntıların tespit edildiğini haber verirken cenaze için toplanan aile Tushla'nın askerlik için yaptığı başvurudan önce bir çiftlikle çalıştığını duyuran bir ölüm ilanı hazırladı...

Tushla, askere ilk başvurduğunda bademcik rahatsızlığı nedeniyle orduya kabul edilmemişti. Tedavi olduktan sonra yeniden şansını denedi ve donanmaya katıldı.

ABD'yi İkinci Dünya Savaşı'nın son virajının en önemli aktörü yapan ve ülkeyi tam olarak savaşın göbeğine çeken saldırının 80. yıldönümünde ülke, USS Oklahoma'da hayatını kaybedenlerin tespit edilmesine ilişkin 6 yıllık projede kalıntıların incelenmesiyle 355 kişinin kimliğini tespit edebildi.

33 KİŞİ İÇİN UMUT TÜKENDİ

2015'te başlayan projede artık sona gelindi. Projede USS Oklahoma mürettebatının yakınlarından DNA ve diş örnekleri alındı, kalıntılarla karşılaştırıldı... Mürettebat dahilindeki 33 kişinin naaşına ulaşılamadı. Ve muhtemelen bundan sonra da ulaşılamayacak.

Pentagon, kalıntıların geri kalanı 14 Aralık Salı günü Hawaii'deki Ulusal Anıt Mezarlığı'na yeniden defnedilecek.

Sivil araştırmacılar ve komutanlar pazartesi günü Hawaii'deki Pearl Harbor-Hickam Ortak Üssü'nde düzenledikleri basın toplantısında projenin detaylarından bahsederken kimlik tespiti için 13 bin kemik parçasının analiz edildiğini vurguladı.

ABD Deniz Kuvvetleri Zayiat Dairesi Başkanı Yüzbaşı Robert McMahon, “Bu denizcileri ve Deniz Piyadelerini evlerine, ailelerine getirmek bir ulus olarak bizim sorumluluğumuz. Onları savaşa biz gönderdik” ifadelerini kullandı.

'361 AİLENİN CEVABI VAR...'

Pearl Harbor Baskını'ndan hemen bir gün sonra, 8 Aralık'ta ABD'nin Japonya'ya savaş ilan etmesine neden olan baskının ardından on yıllardır batık gemilerde gömülü olan denizcilerin ve Deniz Piyadelerinin kalıntılarını belirleme çabaları sürüyordu.

Pentagon Yetkilisi Kelly McKeague, “361 ailenin artık cevapları var” diye konuştu. 2007'den 2010'a kadar 6 isim eşleşebilirken toplantıya konu olan projede 355 kişinin daha kimlik eşleşmesi yapıldı.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı The New York Times'ta "Military Ends Pearl Harbor Project to Identify the Dead" başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

ABD Pearl Harbor İkinci Dünya Savaşı