8. Henry kralken doğan köpek balığı kıyıya vurdu

8. Henry kralken doğan köpek balığı kıyıya vurdu

8. Henry kralken doğan 500 yaşındaki Grönland köpek balığı, Birleşik Krallık'ta kıyıya vurdu.

Geçtiğimiz günlerde Cornwall'daki Newlyn Harbour'da kıyıya vuran köpek balığının yaklaşık 500 yaşında olduğu ortaya çıktı.

Nadir görülen Grönland köpek balığı türündeki balığını İngiltere Kralı 8. Henry tahttayken doğduğu belirtiliyor.

250 ila 500 yıl arasında yaşayabilen bu köpek balıkları nadiren görülüyor. Doğum tarihi 1509 ila 1547 arasına tarihlenen balığın otopsisi sürüyor.

Grönland köpek balıkları Arktik ve Kuzey Atlantik'te yaşıyor. Ancak İngiltere yakınlarındaki derin sularda da görüldüğü oluyor.

2013'te de yine Birleşik Krallık kıyılarında bir Grönland köpek balığı bulunmuştu.

Grönland köpek balığı nedir?

Kıkırdaklı balıklar sınıfının Somniosidae familyasına mensup olan bu köpek balığı türü, 200-600 metre derinliklerde yaşayan, ağırlıkları 1 tonun üzerine çıkabilen ve uzunlukları 6,5 - 7 metreye kadar ulaşabilen canlılardır. Grönland civarında sıkça rastlandığından bu isimle anılmaktadır. Bir ton civarında olanların her birinden yaklaşık 80-100 litre yağ elde edilmektedir. Etinin kurutulmadan yenmesi halinde zehirlenmeye yol açmaktadır.

8. Henry kimdir? Anne Boleyn'le evlenen VIII. Henry kimdir?

28 Haziran 1491'de doğan VIII. Henry, babası VII. Henry'den sonra Tudor Hanedanı'na geçecek 2. prensti. Ama ağabeyi Arthur ölünce tahta o geçmiştir. En çok, altı kez evlenmesi ve İngiltere'yi Roma Katolik Kilisesi'nden ayırarak tamamen İngilizleştirerek Anglikan Kilisesini kurması ile tanınır.

Henry, VII. Henry ve Yorklu Elizabeth'in üçüncü çocukları ve ikinci oğullarıydı. Henry'nin altı kardeşinden sadece üçü hayatta kaldı, Mary Tudor, Arthur Tudor ve Margaret Tudor. Henry, 1494 yılında York Dükü ilan edildi. 1502 yılında ağabeyi Arthur ani bir şekilde bilinmeyen bir sebepten öldü. 1509 yılında VII. Henry ölünce 22 Nisan 1509'da tahta VIII. Henry geçti. Birkaç ay sonra ise ölen ağabeyinin karısı Aragonlu Catherine ile evlendi.

Henry'nin Aragonlu Catherine ile evliliği sırasında altı çocuğu oldu ama bunların arasından sadece bir kız çocuğu, Prenses Mary sağ kaldı. Kral, Anne Boleyn'e olan aşkının da etkisiyle Catherine'in erkek çocuk doğuramamasını evliliklerinin lanetli ve geçersiz olduğuna bağlayarak evliliklerini sonlandırmak istedi. Fakat, Catherine'nin yeğeni İspanya İmparatoru V. Karl veya Şarlkent, Henry'nin bu isteğine şiddetle karşı çıktı. Yaklaşık altı yıl boyunca boşanmak için uğraşan Henry, İngiliz Reformu ile Anglikanizm kilisesini kurdu ve ilk evliliğinin geçersiz olduğunu ilan etti. 1533 yılında Anne ile evlendiler ve evlilikleri 3 yıl sürdü. Anne'in yaptığı doğumlardan sağ kalan tek çocukları I. Elizabeth'tir. Anne Boleyn, 19 Mayıs 1536'da Londra Kulesi'nde idam edildi. Henry Anne'in idamından 10 gün sonra Jane Seymour ile evlendi ve Kraliçe birkaç ay sonra hamile kaldı.

12 Ekim 1537 tarihinde Prens Edward doğdu. Jane doğumdan on iki gün sonra 24 Ekim'de öldü. 1540 yılında Jane'in ölümünden dört yıl sonra Henry Cleves'li Anne ile evlendi ve sadece altı ay evli kaldıktan sonra boşandı. Henry aynı yıl Anne Boleyn'in kuzeni Catherine Howard ile evlendi. Kendisinden otuz yaş küçük olan Catherine Howard ile iki yıl evli kaldıktan sonra, Thomas Culpeper ve Francis Dereham ile zina yapma nedeniyle Catherine'i tutukladı ve yargılamadan idam etti. İdam edilenler arasında George Boleyn'in karısı Jane Boleyn de vardı. Henry bir yıl sonra Catherine Parr ile evlendi ve ölümüne kadar Catherine ile evli kaldı.

 

Kaynak: Haber Global TV

köpek balığı Birleşik Krallık hayvanlar alemi