'2'inci Süveyş Kanalı geliyor' haberi 1 Nisan şakası çıktı, Türk medyası göndermesi yapıldı

Birleşmiş Milletler
'2'inci Süveyş Kanalı geliyor' haberi 1 Nisan şakası çıktı, Türk medyası göndermesi yapıldı

İngiliz Guardian gazetesinin Ever Given adlı yük gemisinin Süveyş Kanalı'nı 1 hafta tıkamasının ardından Birleşmiş Milletler'in kanala alternatif yol projelerini incelemeye başladığı haberi 1 Nisan şakası çıktı, Business Insider, 'Türk basını 1 Nisan şakasını yuttu' sözleriyle duyurdu

The Guardian gazetesi, Süveyş Kanalı'yla ilgili 1 Nisan şakası yaptı. Birleşmiş Milletler'in ikinci bir Süveyş Kanalı inşa edeceğinin iddia edildi. Business Insider ise aynı haberi, "Anlaşılan büyük Türk medya kuruluşları şakayı tamamen ciddiye aldı" sözleriyle duyurdu. 

The Guardian gazetesi, "Birleşmiş Milletler (BM), Süveyş Kanalı’nda Ever Given adlı yük gemisinin karaya oturması ve ticaret yollarında yaşanan aksaklıktan sonra, kanala alternatif yeni projeler arayışına girdi. Kanala alternatif yeni yollar arayışı üzerine uluslararası çabaların ardından Mısır-İsrail sınırında yeni bir kanal inşa etme planlarının gözden geçirildiği iddia edildi.

Söz konusu proje, Kızıldeniz’den Akabe Körfezine doğru düz bir hat olarak uzanıyor. Projeyi yürüten ekipten Iver Shovel, "Süveyş Kanalı'nda kazı çalışmalarının başladığı 1850'lerden bu yana teknoloji önemli ölçüde değişti. Yeni kanalla ilgili sorun, buraya su verilmesiyle Akdeniz'deki su seviyelerinin hafif şekilde düşmesi, daha geniş ve uzun sahillerin ortaya çıkması olasılığı yaratıyor” diye konuştu. İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın BM Ticaret Yolları Komisyonu tarafından yürütülen çalışmalardan haberdar olduğu ve projeye öncülük yapmak istediği aktardı. The Guardian’a konuşan bir hükümet yetkilisi, İngiltere'nin bu projede rol oynamaya hazır olduğunu belirterek, "Bu konuda uzmanlığımız var ve Kuzey İrlanda için hazırlanan taslak planlarımızı paylaşabiliriz" dedi." 

HABERİN ŞAKA OLDUĞU DUYURULDU

Ancak Business Insider, birçok büyük Türk medya kuruluşu haberin gerçek olduğunu sanarak duyurduğunu söyleyerek, olayın aslında 1 Nisan şakası olduğunu kaleme aldı. 

Ancak bu ne yazı ki yalnızca bir şakaydı. Guardian gazetesi, Flora Lopi sahte adıyla yazılan haberi daha da gerçekçi kılmak için Flora Lopi ismiyle bir Twitter hesabı da açtı. Birleşik Krallık'ta da sosyal medya kullanıcıları tarafından ciddiye alınan haber Twitter'da kısa süre içinde trend oldu. 

MİLYARLARCA DOLARLIK ZARAR

Süveyş Kanalı'nın kapalı kaldığı her gün Mısır ve dünya ekonomisine milyarlarca dolara mal oldu.

Mısır'ın günde yaklaşık 10-15 milyon dolar zarara uğradığı tahmin edilirken, The Ever Given'ın küresel ticarete verdiği günlük zararın ise 10 milyar dolar civarında olduğu belirtiliyor.

Kanal İdaresinin politikasına göre ise kurum, kanaldan geçen gemilerde meydana gelebilecek herhangi bir arıza, kaza ya da zarardan sorumlu değil. Bu nedenle kanalda bekleyen gemilerin sahipleri, gemileri kiralayanlar, nakliyat şirketleri, nakledilen ürünlerin sahipleri gibi konuyla alakalı diğer tüm kesimlerin yaşadığı zararların da kim tarafından ve nasıl telafi edileceği belirsizliğini koruyor.

Sigorta şirketlerinden de henüz gemi krizinin neden olduğu maliyetle ilgili net bilgiler elde edilemedi.

Ekonomi uzmanları kaza nedeniyle gerek Süveyş Kanal İdaresi gerekse diğer kesimlerin uğradığı zararın telafi edilmesinin aylar sürebileceğini yorumları yapıyor.

 

Kaynak: Haber Global TV

Guardian Gazetesi Ever Given Süveyş Kanalı Birleşmiş Milletler 1 nisan şakası