Yarışma öncesi müzik dinlemek performansı artırıyor

Bilim Haberleri
Yarışma öncesi müzik dinlemek performansı artırıyor

Eğer düzenli olarak egzersiz yapıyorsanız, muhtemelen arka planda müzik çaldığında eforunuzu artırdığınızı fark etmişsinizdir. Araştırmacılar bunu enerji veren (ergojenik) etki olarak tanımlıyor; doğru müzik daha az yorgun hissetmenizi sağlar ve vücutta olumlu bir stres tepkisi yaratır.

Agder Üniversitesi'nden (UiA) Dr. Aron Laxdal, "Müziğin egzersiz yaparken performansı artırabileceği iyi biliniyor. Ancak sporcular müsabakalar sırasında kulaklık takamazlar. Biz de yarışma sırasında değil ama öncesinde müzik dinlendiğinde ne olduğunu anlamak istedik" diyor 

Bunun için o ve meslektaşlarının kırk genç askere ve kendi besteledikleri bir tekno parçasının iki versiyonuna ihtiyaçları vardı.

"Deneye katılacak denekleri askere alınanlardan seçtik. Bu bilinçli bir seçimdi çünkü yaklaşık aynı yaştalar, aşağı yukarı aynı müzik zevkine sahipler ve nispeten iyi eğitimliler" diyor Laxdal.

Araştırmacılar için sonuçları etkileyebilecek şeyleri kontrol etmek önemliydi. Bu nedenle müziğin dikkatli seçilmesi de önemliydi.

Laxdal'a göre, "Eğer birinin 'Eye of the Tiger' ile özel bir ilişkisi varsa, bu müziği duyduklarında ekstra iyi performans göstereceklerdir. Diğerlerinin şarkıyla olumsuz bir ilişkisi olabilir ve bu da performansı etkileyebilir."

Araştırmacıların, katılımcıların hiçbirinin daha önce duymadığı bir müzik parçası bulmaları gerekiyordu. Çözüm, UiA'nın Güzel Sanatlar Fakültesi'nden elektronik müzik alanında bir lisans öğrencisiydi.

Özel olarak bestelenmiş müzik

UiA'da görevli Dr. Andreas Waaler Roshol, "Bildiğimiz kadarıyla ilk kez bir kişi yarışmalardan önce etkisini araştırmak için kendi bestelediği müziği kullandı" diyor.

Üniversitede elektronik müzik lisans programını yöneten Roshol, öğrencilerine antrenman için uygun ve temposu ayarlanabilen bir müzik parçası yaratma görevi verdi. Roshol. "Buradaki zorluk, ankete uyan ve yine de deneklerin çalma listesinde olabilecek bir şeye eşdeğer niteliklere sahip bir müzik parçası yaratmaktı" diyor.

En iyi çözüm öğrenci Martin Brudevoll Vosseteig'den geldi. Onun tekno parçası, müziğin kalitesinden ödün vermeden daha hızlı veya daha yavaş çalınabilecek şekilde tasarlandı.

"Müziği bu kadar büyük ölçüde tasarlayabilmiş olmamız araştırmamızı güçlendiriyor. Hedef grubun anlayacağı, vokalsiz ve insanların egzersiz yapma isteği uyandıracak bir müzik istedik" diyor Roshol.

UiA'da daha önce yapılan araştırmalar, bireylerin isteseler de istemeseler de elektronik dans müziğine (EDM) fiziksel olarak tepki verdiklerini gösteriyor.

Müzikle daha iyi hazırlanın

Bir dizi deneyde, 23 erkek ve 17 kadından oluşan kırk genç askere ya hızlı versiyon ya daha yavaş versiyon ya da hiç müzik dinletilmedi. Daha sonra nasıl hissettikleri soruldu. Son olarak da kürek makinesinde otuz saniyelik bir seansı tamamladılar.

Araştırmacılar müziğin etkisini iki alanda ölçtüler.

Bir alan zihinsel durumdu. Bu, katılımcıların nasıl hissettikleriyle ilgilidir. İkinci alan ise katılımcıların performans göstermeye ne kadar hazır oldukları, ne kadar "istekli" oldukları ile ilgiliydi.

Laxdal, "Katılımcılar müzik dinledikten sonra her iki alanda da daha yüksek puan aldılar. Müziğin hızlı ya da yavaş olmasına bakılmaksızın, müzik dinlemedikleri zamana kıyasla performansçı üzerinde olumlu bir hazırlayıcı etkisi oldu" diyor.

Egzersizden önce hızlı müzik dinleyenler aynı zamanda kürek çekme sırasında en fazla efor sarf edenler oldu.

Laxdal, "Bu, yarışmalardan önce müzik dinleyenlerin daha fazla psikolojik fayda elde edeceğini gösteriyor" değerlendirmesinde bulunuyor. 

Çalışma Music & Science dergisinde yayımlandı.

Kaynak: Ajans Bizim

bilimsel araştırmalar müzik spor egzersiz