Yapay zeka ile sohbete nasıl bağlandık? Her şeyin cevabı var ama...

Yapay Zeka ChatGPT
Yapay zeka ile sohbete nasıl bağlandık? Her şeyin cevabı var ama...

Yapay zeka ile sohbet etmemizi sağlayan ve neredeyse her soruya makul yanıtlar veren ChatGPT, tüm zamanlarda 1 milyon kullanıcıya en hızlı ulaşan uygulama oldu. Peki bu çılgınlığa nasıl bağlandık? Uygulama her soruya "doğru cevaplar" verebiliyor mu? Teknoloji devleri cevap olarak ne yapıyor?

Yaklaşan Sevgililer Günü'nde edebiyatla ilişkisi sıkıntılı sevgiliniz adınıza yazdığı bir şiirle gelirse, yakın arkadaşınız WhatsApp'ta detaylı ve tatmin edici küresel politika analizleri yapmaya başladıysa korkmayın, kaçırılmadı! Muhtemelen ChatGPT kullanıyor. Yakın zamana kadar pek çoğumuz konu yapay zekaya geldiğinde boş bakmaya başlıyorduk ancak şu sıralar gözlerimiz parlıyor. Bu sefer ortaya çıkan heyecan farklı. Söz konusu heyecanı rakamlar da destekliyor.

ChatGPT tüm zamanların en hızlı büyüyen tüketici uygulaması oldu. 30 Kasım 2022'de hayata geçen ChatGPT'nin 1 milyon kullanıcıya ulaşması sadece 5 gün sürdü. Netflix bu kilometre taşını üç buçuk, Twitter ise iki yılda geçebildi. Hatta talep o kadar yoğun ki ChatGPT'yi ziyaret eden kullanıcılar zaman zaman uygulamanın kapasitesinin dolu olduğu mesajıyla karşılaşmakta.

ÖDEVLERİNİ YAPTIRIYORLAR!

Yemek tariflerinden iş görüşmeleriyle ilgili kritik tüyolara kadar pek çok insan pek çok derdini, sorununu ChatGPT'yle çözmeye çalışıyor. Lise ve üniversite öğrencileri ödevlerini dahi bu uygulamaya sormakta.

Otopark cezaları hakkında Boris Johnson tarzında bir polemik, İskoçya'nın bağımsızlığı hakkında bir geleneksel Japon şiiri haiku, mum dükkanınız hakkında bir website için hazırlanmış kodlar... Hepsi saniyeler içinde karşınıza çıkıyor. Ofansif bir şey istemediğiniz müddetçe ChatGPT'den bir çözüm alabiliyorsunuz.

Birleşik Krallık'ta yapay zeka ile ilgili ürünler için yapılan Google aramaları bir yıl öncesine göre dört kat artmış durumda.

Sarina Kiayani, “Sahip olduğum malzemelerle nasıl bir yemek yapabileceğimi sormak için kullanıyorum” ifadelerini kullanıyor. Peki ChatGPT sorulara nasıl yanıt veriyor?

Milyarlarca kelime üzerinde eğitilmiş olan yazılım, bunların nasıl bir araya geldiğine dair kalıpları arıyor. Uygulama; eğitim metinleri, haber makaleleri, bilimsel makaleler, sosyal medya gönderileri, Wikipedia sayfaları, kitaplar ve müşteri hizmetleri etkileşimleri gibi gerçek metinlerden besleniyor.

Haliyle ChatGPT, insanların nasıl iletişim kurmaktan hoşlandıklarını biliyor! Pek çok insanın da uygulamayı samimi bir biçimde akıcı ve eğlenceli bulmasının nedenlerinden biri de bu. Öte yandan bir komut istemi girdiğinizde en kullanışlı yanıt türünü tahmin etmek için olasılıkları kullanan uygulama, konuşma ilerledikçe sohbetteki önceki mesajlarınızı da dikkate almaya başlıyor.

Uygulamanın arkasındaki OpenAI adlı şirket, 2015'te kuruldu. Şirketin ortakları arasında Elon Musk da yer alıyor. Daha önce üç yıl evvel GPT-3 adlı temel teknolojiyi üreten şirket, rakip firmaların da baskısıyla 30 Kasım'da yayına girdi. Rekabette Google LaMDA adlı teknolojisini kullanan Apprentice Bard'la yer almak isterken Microsoft, kritik bir adım attı ve OpenAI'ın teknolojisini kendi arama motoru Bing ve Microsoft Office'e entegre etmek için 10 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladı.

Bununla birlikte artan taleple ChatGPT'den daha kapsamlı bir destek isteyen kullanıcıların uygulamaya ayda 20 dolar ödemesi gerekebilir. Şimdiden reklam senaryoları dahi yazmaya başlayan yapay zekanın eğitimde çok büyük bir etki gösterdiği de gözlemleniyor. Londra'daki Alleyn School'da öğretmenlerin bot tarafından yazılan makalelere “A” vermesi ve bunun ortaya çıkmasıyla ev ödevleri rafa kaldırıldı. Bunun yerine okulda öğrenciler, bir sonraki dersten önce evde “derinlemesine araştırma” yapıyorlar.

'İŞE YARAMAZ!'

University College London'dan Doç. Dr. Wayne Holmes ise ChatGPT kullanarak yazılmış ödevlerin 'işe yaramaz' olduklarını öne sürüyor. Zira bu tarz botlar bir cevap verse de genel olarak ortaya çıkan cevap akademik seviyede oldukça yüzeysel olarak nitelendiriliyor. Zira ChatGPT size bir konu hakkında internette yer alan genel geçer analizler ve tespitlerden bir derleme sunuyor.

Bununla birlikte ChatGPT'nin hala kritik yanlışları var. Örneğin The Times adına konuya ilişkin bir makale kaleme alan Tom Calver, Birleşik Krallık tarihinin en uzun süre görev yapan başbakanını soruyor. ChatGPT'nin cevabı 2 bin 912 günle Margaret Thatcher. Cevap yanlış. ChatGPT'ye göre listenin ikinci sırasında 2 bin 901 günle yer alan Sir Robert Walpole aslında 7 bin 619 günle zirvede. Thatcher ise 4 bin 226 gün başbakanlık koltuğunda oturdu.

Dilbilimci filozof Noam Chomsky ise ChatGPT'yi yüksek teknolojili bir intihalci, bir kopyacı olarak görüyor. Aslında söz konusu yazılımın internetten veri toplayıp derlediğini, elbette “gerçekten bir şey bilmediğini” dikkate aldığımızda bu tanımın bir bakıma doğru olduğunu görüyoruz. ChatGPT her öğrenci gibi kopya çekerken ve kopya hazırlarken dersi öğrenecek mi, zaman gösterecek!

Kaynaklar: The Guardian, The Times

Kaynak: Web Özel

yapay zeka ChatGPT