Ünlü milyarderin şirketi uzaya ilk turistlerini çıkardı

Uzay haberleri
Ünlü milyarderin şirketi uzaya ilk turistlerini çıkardı
Fotoğraf: Virgin Galactic

Amerikan Virgin Galactic şirketi, ilk turistlerini bugün uzaya çıkardı. Milyarder Richard Branson tarafından kurulan şirket, böylece yirmi yıl önce koyduğu hedefe ulaşmış oldu.

Şirketin video yayınına göre, 80 yaşındaki Jon Goodwin, 46 yaşındaki Keisha Schahaff ve 18 yaşındaki kızı Anastatia Mayers, uzayda birkaç dakika geçirerek Dünya'nın uzaktan hayranlıkla izleyebildiler ve kısa bir süre ağırlıksız ortamda süzüldüler.

Üç uzay yolcusuna bir Virgin Galactic çalışanı ve iki pilot eşlik etti. Galactic 02 olarak adlandırılan bu görev, haziran ayında ilk uçuşun ardından şirketin ikinci ticarî uzay uçuşu oldu.

Şirket, Temmuz 2021'de Richard Branson'ın da katıldığı bir test uçuşu da dahil olmak üzere çeşitli test uçuşları yapmıştı.

Virgin Galactic’in bugünkü seferi, yedinci uzay uçuşu oldu. Büyük bir jumbo jet, önce New Mexico'daki geleneksel bir pistten havalandı ve ardından bir süre yükseldikten sonra büyük bir özel jeti andıran uzay aracını serbest bıraktı.

Uzay aracı, Jumbo jetten ayrılınca motorunu ateşledi ve Amerikan ordusuna göre uzayın başlangıcını belirleyen sınır olan 80 kilometre irtifayı aşıncaya kadar dikey olarak hızlandı. 

Bir yorumcu, canlı video yayını sırasında uzay aracının 88 kilometre yüksekliğe ulaştığını duyurdu. Araç, daha sonra, aynı piste inmeden önce süzülerek alçalmaya başladı.

Keisha Schahaff ve kızı Anastatia Mayers, Karayipler'deki Antigua ve Barbuda'dan geldi ve Virgin Galactic tarafından düzenlenen bir bağış toplama etkinliğine katılarak biletlerini kazandılar. Mutlu haber Keisha Schahaff'a bizzat Richard Branson tarafından duyuruldu ve sürpriz yaparak evine gelip astronot kıyafetini hediye etti.

Ailesiyle birlikte bugün uçuşu izlemek üzere Antigua ve Barbuda'ya geri dönen Branson, sosyal paylaşım ağlarında kendisinin ve Keisha Schahaff'ın annesinin bir fotoğrafını paylaştı. 

Üçüncü yolcu olan İngiliz Jon Goodwin 1972 Olimpiyat Oyunlarına katılmıştı. Kendisine 2014 yılında Parkinson hastalığı teşhisi konulan Goodwin, uzaya giden Parkinson hastası ikinci kişi oldu. Goodwin, bununla birlikte, 80 yaşına rağmen uzaya giden en yaşlı kişi olmadı.

Uzay giden en yaşlı kişi rekoru 90 yaşındaki William Shatner'e ait. William Shatner, Emmy ve Altın Küre ödülü kazanmış bir film yapımcısı, yönetmen ve oyuncu. Shatner, 1960’lı yılların sonunda yayınlanan ABD yapımı Uzay Yolu dizisinde Yıldız Gemisi Atılgan'ın kumandanı Kaptan Kirk rolüyle tanınır.

Günümüze kadar yaklaşık 700 kişi uzaya gitti. Virgin Galactic, halihazırda uzaya gitmek için yaklaşık 800 kişi biletini aldı cve sırasını bekliyor. Başlangıçta yolcu başına 200 bin-250 bin dolar arasında olan bilet fiyatı, daha sonra 450 bin dolara çıkarıldı.

Virgin Galactic'in uzay programı, özellikle 2014 yılında bir pilotun ölümüyle sonuçlanan bir kaza nedeniyle programın yıllarca gerisinde kaldı. 

Virgin Galactic, milyarder Jeff Bezos'un kısa yörünge altı uçuşlar da sunan ve halihazırda 31 kişiyi uzaya gönderen şirketi Blue Origin ile rekabet ediyor. 

Ancak Eylül 2022'de insansız bir uçuş sırasında meydana gelen kazadan bu yana roketi Bezos’un aracı yere indirilmiş durumda. Blue Origin, Mart ayında uzay uçuşlarına "yakında" devam edeceğini duyurdu.

Kaynak: Ajans Bizim

Virgin Galactic uzay bilim haberleri