Tecavüz, hayvana eziyet, işkence videolarını izleyenler anlatıyor...

Tecavüz, hayvana eziyet, işkence videolarını izleyenler anlatıyor...

Facebook'a bir gün içinde öyle içerikler yükleniyor ki aklınız hayaliniz şaşar. Şiddet, hayvana eziyet ve tecavüz gibi rahatsız edici görüntüleri insanlara erişmeden kaldıran bir ekip var. Ve bu ekip psikolojik olarak çok zor durumda...

Arama motoru Google’ın her şeyi bulmasının bir sebebi var. Gün içerisinde milyonlarca insan internet üzerinden içerik paylaşıyor. Bu içeriklerden bazıları insanlık için faydalı doğru ve ücretsiz bilgiler içerirken bazıları ise yanlış bilgi içeren, rahatsız edici ve suç unsuru taşıyan içerikler. Google bize bunların hepsini hemen hemen hiçbir filtreden geçirmeden gösteriyor.

Sosyal medya şirketleri ise arama motorlarından farklı olarak platformlarının herkes için olduğundan emin olmak istiyorlar ve ‘zararlı’ olarak adlandırılan içerikler paylaşılsa bile kısa bir süre içinde platformlarından kaldırılmasına çalışıyorlar.

Şiddet, nefret söylemi, intihar ve tecavüz gibi olaylar hakkındaki içeriklerden binlercesi her gün Facebook’a yükleniyor. Sizin bunlara Facebook’ta çok rastlamıyor olmanızın sebebi birinin sizden önce izleyip bu içeriği platformdan kaldırması.

İŞ ÇIPLAK FOTOĞRAFLAR İLE BAŞLADI

Facebook 2007 yılında kurulduğunda platforma yüklenen çıplak fotoğraf sayısı şirketi tedirgin etti. Dönemin devlet yetkilileri ile yapılan anlaşma sonucu yüklenen çıplak fotoğrafların 24 saat içinde Facebook’tan silineceği sözünü verdiler.

Facebook içerik takip etme işini kendi bünyesinde bir süre yaptı ama daha sonra şirket içerisinde büyük bir memnuniyetsizlik ortaya çıkmaya başladı. Firma çalışanları isyan noktasına gelince Facebook işi dışarıdan yaptırmaya karar verdi. 

FAS'TA SAATİ BİR DOLARA

2011 yılında oDesk isimli bir firma ile anlaşıldı. Daha sonra Facebook’un Fas’ta saati 1 dolara içerik denetleme işçisi çalıştırdığı ortaya çıkınca Facebook bu firma ile çalışmayı bıraktı.

Firma bir yıl sonra Accenture'la çalışmaya başladı. Bu firma da işi daha çok ucuz iş gücü için ABD dışındaki ülkelere verdi. Filipinlerin başkenti Manila’dan Polonya’nın başkenti Varşova’ya kadar iş yayıldı. Accenture 2015 yılında Facebook için 300 çalışan istihdam ederken 2016 yılında rakam 3 bine çıktı.

Accenture yaptığı işte o kadar başarılı oldu ki daha sonra YouTube, Twitter ve Pinterest ile de çalışmaya başladı. İçerik denetleme işinin yılda 8 milyar dolarlık bir endüstri oluşturduğu ifade ediliyor.

2016 yılında Rusya'nın Facebook üzerinden ABD seçimlerine müdahale etmek istediği haberleri ortaya çıkınca Facebook Accenture’a ekibi büyütmesi talimatını verdi.

Accenture bir süre sonra yetmemeye başladı. Facebook, Cognizant ve TaskUs gibi şirketlerle de milyon dolarlık kontratlar imzaladı.

YAPAY ZEKA YETMİYOR

Aslında Instagram ve Facebook’un yapay zekası sakıncalı içeriklerin yüzde 90’ını tespit edip silebiliyor ama geriye kalan yüzde 10 o kadar büyük ki yine de binlerce insanın bu içerikleri kontrol etmesi gerekiyor.

Accenture çalışanlarına dönecek olursak çalışanların çok hata şansı yok. Eğer izledikleri intihar, cinsel taciz veya pornografiye kayabilecek görüntüleri ıskalarlarsa işlerinden olabilirler. Accenture çalışanlarının toplam kaldırdıkları içeriğin yüzde 5’i kadar hata yapma şansları var. Yoksa kovulabiliyorlar.

Geçen mayıs ayının rakamlarına göre Manila’da 1900, Mumbai’de 1300, Lizbon’da 850, Kuala Lumpur’da 780, Varşova’da 300, Dublin’de 225 Accenture çalışanı bulunuyor.

Yıllar içerisinde Accenture personelinde önemli psikolojik sorunlar çıkmaya başladı. Şirket psikologlar istihdam etti. Örneğin Suriye iç savaşına ilişkin görselleri ve videoları temizleyen ekip oldukça zor zamanlar geçirdi.

Teksas’ta içerik denetleyicisi olarak çalışan biri günde 500 ila 700 içerik taradığını bu içerikler arasında cesetler ve hayvanlara işkence görüntüleri de olduğunu söyledi. Joshua Sklar isimli çalışan, “Küçük bir kıza tecavüz ederken kendini çeken bir adam gördüm” diyor.

Spencer Darr isimli bir çalışan ise bir köpeğin canlı canlı derisinin yüzüldüğü videoyu silmek zorunda kaldığını anlatıyor.

Geçen yıl iki Accenture çalışanı yaşadıkları psikolojik sorunlardan dolayı Facebook’a dava açtı. Facebook çalışanların yeterli psikolojik desteği almamasında bir kusuru olmadığını muhatap şirketin Accenture olduğunu savundu.

Tecavüz, hayvana eziyet, işkence videolarını izleyenler anlatıyor... - Resim : 3

-Yukarıdaki haberde yer alan bilgilerin önemli bir bölümü The New York Times'ta Adam Satariano ve Mike Isaac imzası ile yayımlanan 'The Silent Partner Cleaning Up Facebook for $500 Million a Year' isimli makaleden alınmıştır.

facebook hayvana işkence tecavüz taciz