Yeni Altay Tankı görücüye çıktı: Teslim tarihi açıklandı

Teknoloji Haberleri Türk Silahlı Kuvvetleri

BMC Savunma, yenilenen ve seri üretim aşamasına gelen Altay tankını 23 Nisan'da testler için Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim etmeye hazırlanıyor.

BMC Genel Müdürü Genel Müdürü  Murat Yalçıntaş, ALTAY Ana Muharebe Tankı ve şirketin faaliyetleri ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yalçıntaş, şirketin ‘Yeni ALTAY’ olarak nitelendirdiği ALTAY Tankı’nın teslimat tarihi açıkladı.

resmi olan 29 Temmuz 2008 tarihinde başlatılan ALTAY Ana Muharebe Tankı Projesi kapsamında seri üretim faaliyetleri, Almanya’nın güç grubu ambargosu sebebiyle bir süredir başlayamamıştı. BMC, Güney Kore’den tedarik edilen güç grupları ile üretilen ALTAY Tanklarını bu yıl Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edecek.

Yeni Altay Tankı görücüye çıktı: Teslim tarihi açıklandı - Resim : 1

“YENİ ALTAY” NİSAN 2023’TE TESLİM EDİLECEK

Otokar tarafından geliştirilen ALTAY Tankı’nın seri üretim ihalesini, 2018 yılında BMC kazanmıştı. Şu ana kadar BMC, Arifiye’de 5 adet ALTAY Tankı üretildi. Halihazırda 2 adet ALTAY Ana Muharebe Tankı (AMT), teslimata hazırlanıyor. Güney Kore’den tedarik edilen güç grubu entegre edilen bu iki tankın, 23 Nisan 2023 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edilmesi planlanıyor.

BMC Genel Müdürü Murat Yalçıntaş tarafından yapılan açıklamaya göre; Nisan ayında teslim edilecek 2 adet ALTAY Tankı’nı, uzun soluklu bir test programı bekliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri, Savunma Sanayii Başkanlığı ve BMC yetkililerinin katılımıyla gerçekleştirilecek bu saha testlerinin, 1.5 ila 2 yıl sürmesi bekleniyor. Şirket, 2025 yılı içerisinde Kore Güç Grubu ile ALTAY’ın seri üretimini başlamayı hedefliyor.

NEDEN ADI “YENİ ALTAY” OLDU?

Yukarıda da belirtildiği üzere BMC, halihazırda Arifiye’de üretilen tankları “Yeni ALTAY” olarak isimlendiriyor. Otokar döneminden beri ALTAY Projesi’nde bulunan BMC Savunma Genel Müdürü Mehmet Karaaslan, bu isimlendirmenin sebebini şu şekilde açıklıyor: “Şu anda elimizdeki tank, eski bir tank değil. Bu, tamamen “Yeni ALTAY”. Bu kadar zaman zarfında birçok parçayı yerlileştirme şansı bulduk. Bu zaman zarfında birçok muharebe oldu, bunlardan birçok dersler çıkarıldı ve tankta bunun sonucunda birçok değişiklik oldu.”

Öte yandan Karaaslan, ALTAY Tankı’nın BMC tarafından üretilmediğini; 20 yılı aşkın süredir gelinen bu aşamaya kadar birçok kişinin, programda büyük emeğinin olduğunu açıklamalarına ekledi.

ALMANYA SADECE GÜÇ GRUBUNA AMBARGO KOYMADI

BMC SAVUNMA Genel Müdürü Mehmet Karaaslan, ALTAY projesi kapsamında Almanya’nın sadece güç grubuna ambargo koymadığını vurgulayarak, “Neden bu kadar geç kaldı? ALTAY’ın ilk prototipi yapıldığı zaman, temel olarak güç grubu, yabancı ülkeden gelecek olan motordu. Aynı batı ülkesinden gelecek başka yan sistemler de vardı.

Bu batı ülkesi, TSK’nın yürütmekte olduğu bazı harekatları bahane ederek bunları Türkiye’ye vermeye reddetti. Bunlar tedarik edilmeyince tank, üretilemez hale geliyor. Tank gibi son derece stratejik bir kara muharebe aracında dışarıya bağımlı olmamak gerekiyor. Başta güç grubu olmak üzere birçok parçanın yerlileştirilmesi istendi. Bununla alakalı çalışmalar başladı.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Yeni Altay Tankı Gündem haberleri