Pompei'de bir villada kölelerin barındığı küçük oda bulundu!

İtalya
Pompei'de bir villada kölelerin barındığı küçük oda bulundu!

İtalyan Kültür Bakanlığı, arkeologların İtalya'nın antik Pompei kenti yakınlarındaki bir villada kölelerin barındığı küçük bir oda keşfettiklerini duyurdu. 

Bu buluntunun, antik dünyada kölelerin durumuna ışık tutması bekleniyor.

Roma konutu olan Civita Giuliana villası, yaklaşık iki bin yıl önce Vezüv'ün patlamasıyla yerle bir olan Pompei’nin yaklaşık 600 metre kuzeyinde yer alıyor.

Odada, sadece birinde şilte bulunan iki yatak, iki küçük dolap, iki fare ve bir sıçan kalıntısının bulunduğu çömlekler ve seramik kaplar görüldü.

İtalyan Kültür Bakanlığının basın açıklamasında, "Bu ayrıntılar, o dönemde toplumun alt tabakalarının yaşadığı güvencesiz ve hijyenik olmayan koşulları bir kez daha gösteriyor” 

Vezüv'den gelen kaya parçaları, gaz ve külle kaplanan mobilya ve kumaş gibi malzemeler yıllar içinde çürüdü.

Alçı enjekte edilmesi, yatak üzerinde bırakılmış buruşuk bir battaniye gibi, uzun süre önce yok olmuş malzemenin orijinal şeklini ve hatlarını ortaya çıkarıyor.

Bakanlığın açıklamasında, "Bir fotoğraf gibi görünüyor. Ancak bu, yaklaşık iki bin yıl öncesine ait bir görüntü" dendi.

Odadakileri hapsedecek demir parmaklık, kilit ya da zincir izine rastlanmadı.

Pompei Arkeolojik Parkının Müdürü Gabriel Zuchtriegel, "Görünüşe göre, kontrol, fiziksel engeller ve kısıtlamalardan ziyade, esas olarak hizmetkârlığın iç organizasyonu yoluyla uygulanıyordu" dedi.

Villa Civita Giuliana'da 1907-1908 yıllarında ve polisin alanın yağmalandığını fark etmesi üzerine 2017 yılında da kazı yapılmıştı.

Arkeologlar, bir yatağın hırsızlar tarafından villanın başka bir bölümüne erişmek için kazılan bir tünel yüzünden hasar gördüğünü söyledi.

Pompei kenti ve çevresindeki kırsal alan, Vezüv yanardağının M.S. 79 yılında patlamasıyla külle kaplanmış ve Avrupa'nın en büyük yanardağlarından birinin eteklerinde yaşadıklarının farkında olmayan binlerce Romalı ölmüştü.

Patlama kenti kalın bir kül tabakasına gömmüş, ancak sakinlerinin kalıntılarını ve binalarının çoğunu korudu. 

Avrupa Birliği'nin 105 milyon avroluk özel bütçesi sayesinde bölgede arkeolojik faaliyetler yeniden canlanıyor.

İtalya Kültür Bakanı Gennaro Sangiuliano, "Bu dönemin maddi koşulları ve sosyal organizasyonu hakkında öğrendiklerimiz, tarihi ve arkeolojik çalışmalar için yeni ufuklar açıyor" dedi.

Kaynak: Ajans Bizim

Pompeii İtalya arkeoloji