Oyun tarihinin en büyük sızıntısı! | GTA 6 skandalı nasıl yaşandı?

GTA VI Video oyunları Teknoloji Haberleri
Oyun tarihinin en büyük sızıntısı! | GTA 6 skandalı nasıl yaşandı?
GTA 6'nın sızan görüntüleri arasında yeni karakterler Jason (solda) ve oyun tarihindeki ilk kadın kahraman Lucia da görülüyor. Ekran görüntüsü: teapotuberhacker

Dünyada en fazla satan ikinci video oyunu olan GTA 5'in devam serisi GTA 6'nın 1 saatlik oynanış videosu sızdırıldı. Video oyunları tarihinin en büyük skandalı olarak kabul edilen olayı patlatan hacker anlaşma yapmaya çalışıyor. İşte çıkışı yılan hikayesine dönen yapımın hikayesi...

Video oyunları tarihinin en büyük sızıntısı gerçekleşti. Dijital oyun tarihinin en çok satan ikinci yapımı olan Grand Theft Auto 5’in (GTA 5) devamı olacak GTA 6’nın bir saatlik oynanış videosu sızdı.

2013 yılında ABD'li Rockstar firması tarafından piyasaya sürülen oyun, geçen yıl başı itibarıyla 145 milyon kopya satmayı başarmıştı. Bütün GTA serisi ise toplamda 375 milyon sattı.

GTAForums isimli internet sitesinde 'teapotuberhacker' isimli kullanıcı daha önce Uber hack skandalının da arkasında olduklarını ve oyunun videolarını kendilerinin sızdırdığını belirtti. Şu an Youtube’da GTA 6’nın bir saatlik oynanış videosu bulunuyor. Rockstar Games’in hızlıca bu videolara erişim engeli getirmesi beklenmekte ama her videoya da erişim engeli getirilmediği göze çarpıyor.

'ONLAR İÇİN BİR KABUS'

Bloomberg’ün oyun muhabiri Jason Schreier sızıntının doğru olduğunu firmanın içinden teyit ettiğini söylerken, “Bu oyun tarihindeki en büyük sızıntılardan biri ve Rockstar için bir kabus” değerlendirmesinde bulundu.

Sızıntının yaşandığı videolardan birinde uzun süredir GTA 6’da olacağı söylenen bir kadın karakter (Lucia) bir restorana girip oradaki insanları rehin alıyor ve suç ortağı (Jason) ile beraber bu restorandan kaçıyor.

Polislerin otomobillerinin üzerinde V.C.P.D. yazmakta. Bu, serinin efsane oyunu Vice City’ye dönüş olarak yorumlandı.

Oyun tarihinin en büyük sızıntısı! | GTA 6 skandalı nasıl yaşandı? - Resim : 1
Lucia Vice City sokaklarında... Ekran görüntüsü: 'teapotuberhacker'

Oyunun başka bir sahnesinde komplo teorilerine inanan bir karakterin, “Gerçekten öldü öyle mi? Sanki Finlandiya diye bir ülke varmış gibi” dediği görülüyor. Rockstar GTA 5’te teknoloji bağımlılığı ve sosyal medya başta olmak üzere 2013’ün güncel konularına değinmişti. GTA 6’da da dezenformasyon üzerinden benzer bir senaryo yapısı izleyecekleri görülüyor.

'FİNLANDİYA YOK'

Amerika Birleşik Devletleri’nde internet üzerinden organize olan bazı komplo teorisyenleri Finlandiya diye bir ülkenin olmadığını savunuyor. 2015 yılında bir Reddit kullanıcısının ülkenin aslında gerçek olmadığına ilişkin teorisi viral olmuştu.

Oyun tarihinin en büyük sızıntısı! | GTA 6 skandalı nasıl yaşandı? - Resim : 2
GTA 6'da soygunun yaşandığı Waffle restoranı. Ekran görüntüsü: 'teapotuberhacker'

GTA 4’ten bu yana cep telefonları ön planda. Bunun GTA 6’da da olması bekleniyor. Sızıntı görüntülere göre karakterler WhatUp (WhatsApp değil) isimli bir uygulamadan anlık mesaj alıyor. Sızıntı görüntülerin bazıları Playstation 4 üzerindeki geliştirmeden, bu sebeple grafiklerin günümüz teknolojisine uzak olduğu belirtiliyor. Sızıntı videoların 2018 ile 2019 arasında kayıt edildiği düşünülüyor.

Oyunun sızan animasyon görüntülerine göre karakterler artık araç üzerinde daha fazla aksiyona girebilecek. Sadece camdan düz bir şekilde ateş etmek olmayacak, karakter tavana doğru çıkarak da ateş edebilecek.

Oyun tarihinin en büyük sızıntısı! | GTA 6 skandalı nasıl yaşandı? - Resim : 3

VİDEOLAR HENÜZ KALDIRILMADI

Rockstar firması GTA 6’nın sızdırılmasına ilişkin yaptığı açıklamada; oyun için çalışmaların devam ettiğini söyledi ve böyle bir sızıntıdan dolayı büyük hayal kırıklığına uğradığını aktardı. Henüz oyunun Youtube’daki sızıntı videolarının tamamı da telif ihlali sebebiyle yayından kaldırılmadı. 2020 yılının sonunda CD Project Red tarafından Cyberpunk 2077 oyunu daha tam hazır olmadan piyasaya sürülmüş ve oyun dünyasında son yılların en büyük başarısızlığı olarak kabul edilmişti. Firma bu skandala verdiği cevapta iyi bir halkla ilişkiler performansı ortaya koymamıştı, öyle ki oyunu indirenlere parasının geri iade edildiği dahi olmuştu.

Oyun Youtuber’ı Enis Kirazoğlu, GTA 6 sızıntılarına ilişkin hazırladığı yorum videosunda GTA 6 videolarına henüz telif hakkı ihlali başvurusunda bulunulmadığını belirtirken, Rockstar’ın bunu yapması durumunda oyun içi görüntülerin kendisinin olduğunu kabul etmiş olacağını söylüyor. Kirazoğlu, Rockstar’ın bu sızıntısının üstüne oyunun fragmanını yayınlayabileceğini ve böylece ‘zaten duyuracaktık’ imajını perçinlemeye çalışacağını aktarıyor.

Sızıntının sahibi 'teapotuberhacker' isimli kullanıcı, GTA 5 ve 6’nın kaynak kodlarını da yakında yayınlayabileceğini söyledi. GTA’nın 2024’ten önce bir tarihte çıkması beklenmiyordu. Bu video sızıntısının çıkış tarihini sekteye uğratıp uğratmayacağı bilinmiyor.

Hacker sabah uyandığında pek çok telefon aldığını ve Rockstar yetkililerinin kendisine ulaştığını söylerken, ‘anlaşmaya çalıştığını’ belirtti.

Kaynaklar: PC Mag, Gamespot, Reddit, Youtube/Enis Kirazoğlu

Kaynak: Web Özel

GTA 6 ne zaman geliyor?