Skandal video oyunu Cyberpunk 2077 yine gündemde: Bunları kovun!

Skandal video oyunu Cyberpunk 2077 yine gündemde: Bunları kovun!

Oyun dünyası tarihinin belki de en büyük skandalı olan Cyberpunk 2077'de sular durulmuyor. Keanu Reeves'in başrolünde yer aldığı yapım aradan aylar geçmesine rağmen Playstation'a gelemedi. Ortada milyarlarca dolar zarar var. Yatırımcılar genel müdürü kovmak istiyor!

Matrix, Şeytanın Avukatı ve John Wick gibi film serileri ile izleyicilerin hafızasına kazınan ‘cool’ aktör Keanu Reeves’in bir bilgisayar oyununda rol alacağı açıklandığında tüm dünya gözünü Cyberpunk 2077’ye çevirdi.

Şimdiden efsane yapımlar arasına giren The Witcher serisinin yapımcısı CD Projekt Red firması Cyberpunk 2077 üzerine 9 yılı aşkın bir süredir çalışıyordu. Oyunun çıkış tarihi teknik bazı aksaklıklardan dolayı birkaç kez ertelenmişti. Oyun sonunda 10 Aralık 2020 tarihinde raflardaki yerini aldı.

Cyberpunk 2077, konsol oyuncularını öyle bir hayal kırıklığına uğrattı ki yapımcı firma CD Projekt Red oyunu satın alanlara ücret iadesi (Türkiye’de satış fiyatı PC 250 TL konsollar 450 TL civarı) yapacağını duyurdu. Peki Cyberpunk 2077 nasıl bir oyun ve neden bu kadar kötü bir performans ile oyun severlerin karşısına çıktı?

Otoritelere göre oyun Playstation 4 ve Xbox One gibi bir önceki nesil konsollarda oldukça kötü bir görüntü kalitesine sahip. Oyun tasarlanırken öncelik yeni nesil konsollar ve bilgisayarlara verilmiş. Oyunun fragman ve oyanış videosu da yüksek çözünürlük ve performansa göre hazırlanmış. Tabii oyunlarını Playstation 4 ve Xbox One'larına indirenler neye uğradığını şaşırdı. 

Son yılların en kötü oyun performansına sahip oyunun yaratıcıları birkaç kez kamuoyu önünde özür dilediler ama şirkette herkes koltuğunu korumayı başarmıştı. Şimdi bu biraz değişmek üzere.

Polonyalı CD Projekt’in hissedarlarından Birleşik Krallık merkezli Abri Advisors şirketin yönetim kuruluna hitaben yaptığı açıklamada son bir yılda yaşananlar yüzünden şirketin tepe yönetiminin değişmesini istedi. Oyun hala Playstation’da yok. Ayrıca piyasaya sürüldüğünden beri şirketin hisseleri yüzde 57 eriyerek 6.2 milyar dolar değer kaybetti.

Skandal video oyunu Cyberpunk 2077 yine gündemde: Bunları kovun! - Resim : 1Bazı yatırımcılar CEO Kicinski'nin kovulmasını istiyor

'BU KADAR ÇOK HATA YAPAMAZSINIZ'

Abri Advisors’un CEO’su Jeffrey Tirman, “Bilerek bu kadar çok hata yapamazsınız. Bu şok edici” değerlendirmesinde bulundu. Tirman şirketin CEO’su Adam Kicinski ve yardımcısı Marcin Iwinski görevinden ayrılana kadar bu konuda yönetim kurula ısrarcı olacağını söyledi. Yönetim kurulu üyelerinin 5’te 3’ü gitmeleri yönünde karar alırsa şirketin yöneticileri ayrılmak zorunda kalacak.

Şirkette şu an aktif olarak çalışan yöneticiler ise firmanın en az yüzde 34’üne sahip. Onlardan sonra en fazla hisse yüzde 4.2’lik pay ile Polonya emeklilik fonuna ait.

Geçen seneyi rekor bir kârla kapatan şirket 2021’in ilk çeyreğinde Cyberpunk rezaleti yüzünden beklediği gelirin yüzde 61 daha azı ile yetindi.

Geçen yıl çıkardıkları bir önceki oyun olan The Witcher 3, 28 milyon kopya satarken Cyberpunk 13.7 milyonda kaldı.

Tirman, “Markanın imajını nasıl tekrar tamir edecekler bunu çok merak ediyorum. Müşteriler tekrar onlara nasıl güvenecek?” diyerek eleştirilerini sıraladı.

Skandal video oyunu Cyberpunk 2077 yine gündemde: Bunları kovun! - Resim : 2

YORUMLAR NASILDI?

M.İhsan Tatari/Chip: Yılın oyunu olma potansiyelini akla hayale sığmayacak hataları ve yaşattığı bitmemişlik hissiyle bir kenara atıyor. En az altı ay daha geliştirilmesi gerek. Henüz almadıysanız pusuya yatıp güncellemeleri bekleyin.

Atacan Karacalı/Webtekno: 2020 Gamescom etkinliğinde En İyi PC Oyunu dahil 5 ödül birden alan, ertelemelerin ardından Aralık ayında tarihin en iyi çıkışını yapan PC oyunu gibi unvanlar, ne yazık ki Cyberpunk 2077'nin hak ettiği unvanlar değil. En azından oyunun temel sorunları çözülene kadar sipariş vermemenizi tavsiye ediyoruz.

Serhat Kadir Karataş/Başlat Tuşu: Cyberpunk 2077’yi tek bir cümleyle özetlemek gerekirse, oyun bir yandan o kadar güzel anlar yaratıp sizi içine çekerken, diğer yandan teknik sorunlarla aniden o anları yerle bir ediyor. İyi yazılmış diyaloglar, dallanıp budaklanan ana ve yan hikaye kurguları, akılda kalıcı karakterleri ile CD Projekt Red bu konuda her zamanki gibi imzasını hissettirmeyi başarmış. Ne var ki, ilgi çekici hikayesine ve çok yönlü karakter geliştirme sistemine karşın teknik sorunlar oyunu devam ettirme iştahınızı kesip atıyor. 

Ek kaynak: Bloomberg

Keanu Reeves