Bitcoin tepetaklak olunca... | Ekran kartları elde kaldı!

Web Özel
Bitcoin tepetaklak olunca... | Ekran kartları elde kaldı!
Bitcoin madenciliğinde hayati bir yeri olan ekran kartları fiyatları ucuzlamaya başladı. Fotoğraf: Shutterstock

Ücretleri motosiklet fiyatları ile yarışan ekran kartlarına eski talep yok. Bitcoin'in çöküşü ekran kartlarına olan ilgiyi de azalttı. Oyun bilgisayarı toplamak isteyenler memnun.

Oyun severler, kendilerine bilgisayar toplarken her zaman özellikleri yüksek ve fiyatı uygun ekran kartını satın almak ister. Fakat ekran kartlarının Bitcoin madenciliğinde de kullanılması, üstelik çiplerin yapımında kullanılan ham maddenin zor bulunması, ekran kartı fiyatlarının geçtiğimiz yıllarda patlamasına neden olmuştu.

Ancak pandemi döneminde yaşanan çip krizi ve son yıllarda kripto para üretimi için ekran kartlarına olan yoğun talep, yavaşlamaya başladı. 13 Kasım 2021 tarihinde 64 bin dolardan işlem gören Bitcoin 17 Temmuz 2022 itibarıyla 21 bin doları gördü. Hal böyle olunca kripto para madenciliği de eskisi kadar gözde değil. Ekran kartlarına olan talep yavaşladığı için NVDIA ve INTEL gibi birçok dev şirket kadrolarını bu yıl için büyütmeyecek.

Ekran kartlarına olan talebin düşmesi, geçtiğimiz yıl pandemi sırasında tavan yapan kart fiyatlarının da düşmesine neden oldu. 

EKRAN KARTI FİYATLARI NEDEN DÜŞÜYOR?

Bilindiği üzere Bitcoin madenciliğinde ekran kartları kullanılıyor. Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cem Barlas Arslan, Bitcoin bloklarının doğrulanıp zincire eklenmesi işleminde ekran kartının işlem gücünün kullanıldığını belirtiyor. Bu işleme kripto para 'madenciliği' dendiğini söyleyen Arslan, "Ekran kartlarının güçlü olması, madenciliği hızlandırıyor ve kolaylaştırıyor. Bir bakıma ekran kartları, madencilik olayının dinamosu gibi" diyor. 

Doç. Dr. Cem Barlas Arslan, Bitcoin fiyatlarının yükseliş eğilimli olduğu dönemde madencilik kârlarının arttığını ifade ediyor. Arslan şöyle devam ediyor:

"Nihayetinde Bitcoin madencileri bu işten kripto para kazanıyorlar. Ancak şu sıralar yatırımcılar Bitcoin'den daha az riskli alanlara yöneldi. Özellikle FED faiz kararları da Bitcoin'in bu düşüşünde oldukça belirleyici oldu. Bitcoin fiyatları düşünce maliyetlerden (cihaz, elektrik vb) sonraki kâr da düşmüş oluyor. Bu da madenciliğin cazibesini azaltıyor ve ekran kartlarına olan talebi azaltıyor. Böylece kart fiyatları düşüşe geçiyor."

 '65 BİN LİRALARDAN 40 BİNE İNDİ'

Ekran kartı fiyatlarının Türkiye'de ne durumda olduğunu görmek için İstanbul, Kadıköy'deki Yazıcıoğlu İş Hanı'nı ziyaret ettik. Girdiğimiz ilk dükkandaki yetkili, EVGA 3090 ekran kartının fiyatının 65 bin TL'ye kadar çıktığını ancak şu anda 40 bin TL civarında seyrettiğini söylüyor. Sorduğumuz bir diğer ekran kartı ise ASUS 1060. Dükkan yetkilisi, bu ürünün fiyatının 10 bin TL' den 5 bin TL'ye indiğini aktarıyor. 

Bitcoin tepetaklak olunca... | Ekran kartları elde kaldı! - Resim : 1
 ASUS 1060 (üstte solda) ve EVGA 3090 (ortada altta) Fotoğraf: Eren Sakarya

Vizyon Bilgisayar'dan Barış Bey, ekran kartlarının ucuzladığını, Bitcoin'deki düşüş ve Ethereum fiyatlarındaki gerileme yüzünden madencilik yapmanın çok karlı gelmediğini, bu yüzden ekran kartlarına talebin azaldığını söylüyor. Bunun yanında Bitcoin madenciliğinde kullanılan elektriğin son bir yılda aşırı zamlanması ve gelen yüksek faturalar nedeniyle de ekran kartı satışlarının düştüğünü sözlerine ekliyor.

Öte yandan Barış Bey, pandemi ile üretimin yavaşlaması ve ekonomik zorluklar sebebiyle arzın azalması sonucu da ekran kartı fiyatlarının ucuzladığını söylüyor. "Elimizde örneğin bir adet 3070 (ASUS) var, bunun fiyatı 40 binlerden 20 bin liralara kadar düştü" diyerek sözlerini sonlandırıyor.

'TALEP DÜŞÜŞÜ VAR'

Sirkeci, Doğubank'da ekran kartı satan DNR Bilişim'in sahibi Adil Demirci fiyatlarının düşüşünü şöyle yorumluyor: "Bunun nedeni çip satışların yavaşlaması. Hangi ürün çok gidiyorsa bu iş hanında 5 dakika içinde tüm dükkanlar o ürünü satmaya başlar. Bu yüzden tüm han mobil cihazlara dönmüş durumda" diyor.

Demirci şu an elinde çok model olmadığını ifade ederek "Bitcoin'in düşmesi ekran kartı satışlarına talebi azalttı. İkinci elde de pek kart yok çünkü talep yok" diyor.

Bitcoin tepetaklak olunca... | Ekran kartları elde kaldı! - Resim : 2
DNR Bilişim yetkilisi Adli Demirci, ekran kartı satışlarının azaldığını söylüyor. Fotoğraf: Eren Sakarya

Kaynak: Web Özel

Ekran kartı bilgisayar 'Bitcoin etherum