Platformlar iyice bastırmaya başladı: Şifreni kimseye verme!

Netflix
Platformlar iyice bastırmaya başladı: Şifreni kimseye verme!
Netflix son çeyrekte ilk kez abone kaybederken bunda Rusya'da askıya alınan hizmet de etkili oldu. Fotoğraf: Shutterstock

İlk kez abone kaybeden Netflix şifre paylaşımının önüne geçmek için kullanıcılarından daha fazla para istiyor. Bu sorun sadece Netflix'e ait değil. Pek çok streaming platformu önlem almaya çalışıyor.

Netflix yaşadığı 200 bin abone kaybı ile ilk kez bir çeyrekte abone yitirmiş oldu. Wall Street bunu ‘Netflix maksimumunu gördü’ olarak yorumlarken şirketin hisseleri yüzde 30 düştü. Uzun yıllardır streaming endüstrisinde belki de rakipsiz olan şirket son yıllarda rekabeti de ciddi şekilde hissediyor. Özellikle Disney+’ın Avrupa çıkarması sonrasında rekabetin şekli merak ediliyor.

Netflix abone kaybını yeni reklamlı fakat daha ekonomik bir paket çıkararak ve sayılarının 100 milyona dayandığını tahmin ettiği şifre paylaşımını engelleyerek gidermek istiyor. Netflix geçen zamanlarda pakete ekstra kullanıcı için Latin Amerika paketlerinde ücret almaya başlamıştı. Benzer bir sistemin ABD’de de kullanılması gündemde.

Platformlar iyice bastırmaya başladı: Şifreni kimseye verme! - Resim : 1

Halihazırda Netflix’te 5 kullanıcıya kadar izin veren bir paket var. Tek şifre ile beş farklı kişi servisten faydalanabiliyor. Firma geçen ocak ayında hizmetine zam yapmıştı. Firma Türkiye’de tek cihazda 480p görüntü kalitesi sunan paketini 37,99 TL’den, iki cihazda 1080p görüntü hizmeti veren paketini 57,99 TL’den, dört cihazda 4K görüntü hizmeti veren paketini HDR çözünürlük ile 77,99 TL’den satıyor.

ABD’de hane halkı dışından biri paket şifresi ile oturum açmak istediğinde Netflix paketin abonesinden cihazı doğrulamasını istiyor. Netflix’in operasyondan sorumlu üst düzey yöneticisi Greg Peters yatırımcılarla yaptığı bir toplantıda, “Diyelim ki bir kız kardeşiniz var, farklı bir şehirde yaşıyor ve onunla Netflix şifresini paylaşmak istiyorsunuz. Bu harika. Bu görüntülenmenin gelirini de almak istiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

ZATEN KIRILGAN OLAN ABONE DAVRANIŞI

Netflix halihazırda Şili, Kosta Rika ve Peru’da paketlerine ekstra bir insan eklemek isteyen kişilerden ücret alıyor. Kosta Rika’da kişi başına 2,99 dolar talep ediliyor. Firma yetkilileri pakete ekstra bir üye ekleme stratejisinin bir yıldır test edildiğini belirtiyorlar. Ek abone için ödeme alınan hiçbir pazarda şifre paylaşımı yüzünden bir abonelik iptal edilmedi. Netflix zaten kırılgan olan internetten bir hizmete abone olma davranışını zedelemek istemiyor.

Sadece Netflix değil, Disney+, Hulu, Amazon Prime, Apple TV+, HBO Max gibi platformlar da şifre paylaşımına karşı önlem alıyor.

DİSNEY+

Örneğin yakın zamanda Türkiye’de de adından söz ettirecek yapımlarla karşımıza çıkacak Disney+ her bir hesapta maksimum 7 kişiye izin verirken aynı anda 4 kişinin izlemesine olanak sunuyor. Platform çevrimdışı izlemek isteyenlere de 10 cihaza kadar izin veriyor. Yani 7 kişi en fazla 10 cihazda hizmetten faydalanabiliyor.

AMAZON PRIME

Türkiye’de de hizmet veren Amazon Prime ABD’de iki yetişkin ve dört gençten oluşan bir aile paketi sunuyor. Platform aynı anda üç kişinin bir hesaptan içerikleri takip etmesine izin verirken tek bir içeriği aynı anda iki kişi farklı cihazlardan izleyebiliyor.

APPLE TV+

Apple TV+’da aynı aileden 6 kişiye kadar izin veriliyor, aile bireylerinin aynı evde oturmaları gerekmiyor. Bu yıl Türkiye’de yayın hayatına başlaması beklenen HBO Max’in büyük bir külliyat ile pazara girmesi bekleniyor. Halihazırda içeriklerinin bir bölümü Beinconnet’te olan HBO Max beş profile izin verirken, aynı anda üç kişinin izleyebilmesine imkan sağlıyor.

Analistlerin yaptığı hesaba göre Netflix şifre paylaşımından yılda 6 milyar dolar zarar ediyor. Kullanıcıların firmanın gelir kaybını telafi etmek için devreye almayı düşündüğü reklamlı pakete nasıl yaklaşacakları merak konusu.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü Wall Street Journal'da Nicole Nguyen imzasıyla yayımlanan 'Netflix’s Password Crackdown Is Coming. Here’s What That Means for Account Sharers' imzalı makaleden alınmıştır.

Kaynak: Web Özel