NASA'nın yeni keşfi Selam 'bebek' çıktı!

Haber Merkezi
NASA Uzay haberleri Bilim Haberleri
NASA'nın yeni keşfi Selam 'bebek' çıktı!

NASA'nın Lucy uzay aracı tarafından tespit edilen ve 'Selam' adı verilen asteroidin en fazla 3 milyon yaşında olduğu tahmin ediliyor.

Geçen kasım ayında Dinkinesh asteroidinin yanından geçerken fark edilen Selam'ın yaşını tespit etme çalışmalarında sona gelindi.

Space'te yer alan habere göre Tahminlere göre 2 ila 3 milyon yıl önce Dinkinesh'ten koptuğu düşünülen Selam asteroidi, Güneş Sistemi standartlarına göre yeni yürümeye başlayan bir bebek sayılıyor.

YENİ DOĞMUŞ SAYILABİLİR

Cornell Üniversitesi'nden doktora öğrencisi Colby Merrill, "Güneş Sistemi'nin yaşıyla karşılaştırıldığında bu asteroid oldukça genç, yani yeni doğmuş sayılabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Lucy'nin Selam'ı keşfetmesinin hemen ardından Merrrill ve meslektaşları, yeni asteroitin dinamiklerini araştırmaya başlamıştı. Selam'ın nasıl olup da Dinkinesh'in yörüngesinde döndüğünü anlamaya çalışan ekip bir model oluşturmuştu.

Yapılan araştırmalar Selam'ın Dinkinesh'ten kopan bir enkaz olduğu görüşünü ortaya çıkardı. Buna dayanarak da bir yaş tahmini yapıldı.

İNSAN ATASI SAYILAN LUCY'DEN DAHA GENÇ

Genel olarak gökbilimciler bir asteroidin yaşını belirlemek için yüzeyinde çukur oluşturan çarpma kraterlerinin sayısını baz alıyorlar. Ne kadar çok krater varsa bu o kadar yaşlı olunduğu anlamına geliyor. Ancak Merrill ve arkadaşları Selam'ın yaşını belirlemek için farklı bir yöntem kullandı. Genç asteroidin oluşumunu simüle ettikten sonra ilk keşfedildiği yörüngeye ulaşmasını beklediler. Ortaya çıkan 1 milyon senaryonun simülasyonunu yaptıktan sonra da Selam'ın en fazla 3 milyon yaşında olduğu sonucuna vardılar.

Bu bilgi doğruysa Selam asteroidi, 1970'li yıllarda Etiyopya'da keşfedilen ve 3.2 milyon yaşında olduğu belirlenen ve Lucy adı verilen insan atası Australopithecus afarensis'ten daha genç olabilir.

Kaynak: Space