NASA uzaya insan ışınladı: Holoport nedir?

NASA
NASA uzaya insan ışınladı: Holoport nedir?

NASA bir ilki daha gerçekleştirdi. Ajans, tarihte ilk kez hologram yoluyla uzaya insan ışınladığını duyurdu. Oluşturulan 3 boyutlu görüntüler gerçek zamanlı olarak Uluslararası Uzay İstasyonu'na aktarıldı. Ekip istasyondaki astronotlarla el sıkıştı.

Hologram ve teleportasyon (ışınlama) bir araya getirildi. NASA bir grup bilim insanını Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) holoport etti. 

Bilim kurgu sevenlerin Isaav Asimnov kitaplarından ya da Star Trek gibi filmlerden hatırlayacağı üzere bir kişinin görüntüsü uzakta hologram olarak yeniden ortaya çıktı. 

NASA geliştirilen hologram teknolojisiyle Dr. Josef Schmid ve ekibinin hologram görüntüsünü ISS'e gönderdi. 

NASA uzaya insan ışınladı: Holoport nedir? - Resim : 1

Uzay'a ışınlanan, NASA uçuş cerrahı Dr. Josef Schmid, "Bu, çok uzak mesafeler arasında insan iletişimi için tamamen yeni bir yol. Bedeniniz yeryüzündeyken varlığınız Dünya dışına çıkabiliyor." dedi

Holoport teknolojisi bir süredir geliştiriliyor. Teknoloji devi Microsoft bu fikri konsept aşamasında ele almaya başlamıştı. NASA'nın yeni adımıyla bu fikir uzaya da taşındı. İlk defa sanal ışınlanmayla insanlar Dünya'nın dışına çıkartıldı. 

NASA uzaya insan ışınladı: Holoport nedir? - Resim : 2

Holoport edilecek insanların yüksek kalitede 3D modelleri geliştirildi. Bu modeller Uzay'a gönderildi ve oradaki laboratuvarda yeniden oluşturuldu. NASA bu sürecin hepsinin gerçek zamanlı olduğunu söyledi. Yani holoport edilen ekip astronotlarla konuşabildi, yüz yüze gelebildi.

Ekiplerin el sıkıştığı belirtildi. Holoport teknolojisinde artırılmış gerçeklik uygulamalarının etkinliğinin artırılması planlanıyor. Böylece bir başka noktaya ışınlanan üç boyutlu görüntüler gittikleri yerlerde gezebilecek. Yani bilim insanları yakın gelecekte yeryüzünde oturup Mars'ta keşif yürüyüşüne çıkabilir. 

 

Öte yandan bunun için gezegenler arası iletişimdeki gecikmelerin düzeltilmesi gerekecek. Örneğin Mars ve Dünya arası iletişimdeki mevcut 20 dakikalık gecikme holo-ışınlama teknolojisi önünde ciddi bir engel olarak duruyor.

Kaynak: Haber Global TV

NASA