Milli denizaltı Bakü'de sergileniyor

Bakü

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de 4. Uluslararası Savunma Fuarı (ADEX 2022) açıldı.

Azerbaycan Savunma ve Savunma Sanayisi bakanlıkları tarafından Bakü Expo Center'de düzenlenen fuarın açılışında Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov, Azerbaycan Savunma Sanayisi Bakanı Medet Guliyev ve çok sayıda üst düzey yetkili yer aldı.

Fuara, Türkiye'den Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile Milli Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin Dere katıldı.

Azerbaycan Savunma Sanayisi Bakanı Guliyev'in Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in mesajını okumasıyla başlayan fuarda, Hasanov'la stantları gezen Güler ve Dere yetkililerden bilgi aldı.

FUARA EN BÜYÜK KATILIM TÜRKİYE'DEN

Türkiye, 20 farklı ülkeden 208 şirketin yer aldığı fuara en büyük katılımı sağladı.

ADEX 2022'de, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) liderliğinde, Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği desteğiyle 41 Türk savunma sanayi firması yer aldı.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ'nin (TUSAŞ) altın sponsoru olduğu fuarda, toplam 2 bin 801 metrekare alanda, "Türk Milli Pavilyonu" konsepti oluşturuldu.

Fuar süresince Türk resmi heyeti, ev sahibi ülke yetkilileri ve fuara katılacak diğer ülke heyetleriyle görüşmeler yapacak. Türkiye Milli Pavilyonu'nda, fuar katılımcılarına Türk savunma sanayisi ve ileri teknolojik yeteneklerine ilişkin bilgiler sunulacak ve iş birliği fırsatları değerlendirilecek.

Fuara ASELSAN, TUSAŞ, HAVELSAN, OTOKAR, MKE AŞ, ROKETSAN, Sarsılmaz, ASFAT, BMC, Altay Yazılım, Armelsan, ASSAN, Ata Silah, Ayesaş, Berkin Mühendislik, BLG Savunma, Dearsan, Dorçe, HTR, İŞBİR, Karel, KZ Mekotronik, Lentatek, Maren Robotics, Masttech, MILSOFT, Nanografi, NUROL Technology, Profen, Sağlam Metal, SAHA İstanbul, Samsun Yurt Savunma, SDT, SIMSOFT, STM, TAIS, TARGET ATIŞ SİS, TİSAŞ, Titra, TURMAKS ve ÜNİMETAL firmaları katılım sağlıyor.

Güney Kafkasya ve Orta Asya bölgesinin en önemli savunma fuarları arasında yer alan ADEX 2022, 8 Eylül'e kadar sürecek.

KÜÇÜK BOYUTLU MİLLİ DENİZALTI STM500

Fuarda, küçük boyutlu milli denizaltı STM500, Türkiye'nin ilk milli fırkateyni olma özelliğine sahip istif (İ) sınıfı MİLGEM, döner kanatlı vurucu İnsansız Hava Aracı (İHA) sistemi KARGU, sabit kanatlı vurucu İHA sistemi ALPAGU ve gözcü İHA sistemi TOGAN da katılımcıların beğenisine sunuldu.

Azerbaycan'ın talebi doğrultusunda tasarlanan STM-MPAC Hücumbot da STM standında tanıtıldı.

STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ Genel Müdürü Özgür Güleryüz, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, kardeş ülkede bulunmanın kendilerini heyecanlandırdığını ifade ederek, KARGU, ALPAGU ve TOGAN gibi İHA sistemlerini anlatmak ve askeri deniz platformlarını detaylı şekilde sunmak için Azerbaycan'da bulunduklarını söyledi.

Güleryüz, küçük boyutlu milli denizaltı STM500'ü ilk kez sergilediklerini belirterek, "Türk mühendisler tarafından tasarlanmış bu denizaltı üretime hazır vaziyette." bilgisini paylaştı.

Azerbaycan'la yakın iş birliği içerisinde olduklarını vurgulayan Güleryüz, "Azerbaycanlı kardeşlerimizin ihtiyaçlarına uygun tasarlanmış gemimiz var. Tamamen onların taleplerine göre yapılmış." dedi.

STM-MPAC HÜCUMBOT

Ağır deniz koşullarında, açık denizde ve kıyıya yakın sahalarda su üstü ve hava savunma harbi görevleri ile keşif ve karakol görevlerini icra etmek üzere tasarlanan STM-MPAC Hücumbot, optimize edilmiş etkin tekne formu ve sahip olduğu ana tahrik sistemi konfigürasyonu sayesinde yüksek süratlerde operasyon icra etmeye haiz tek gövdeli bir platform olarak ön plana çıkıyor.

Tam boyu 66,2, azami eni 9,7 metre olan STM-MPAC Hücumbot, tonaj olarak 620 ton, 40+ knot hıza ulaşabilecek ve 40 kişilik mürettebatın barınacağı şekilde tasarlandı.

 

Kaynak: Haber Global TV

denizaltı Azerbaycan Bakü