Microsoft, piyasaya sürecek: Yapay zeka çipi tanıtıldı

Teknoloji Haberleri Yapay Zeka Ekonomi haberleri Gündem haberleri
Microsoft, piyasaya sürecek: Yapay zeka çipi tanıtıldı

Microsoft, yıllardır geliştirdiğini belirttiği ve piyasaya sürmeye hazırlandığı iki çipi tanıttı. Çiplerin ilki yapay zekaya yönelik diğeri ise genel amaçlı programlama işlemleri için Arm tabanlı bir çip oldu.

Microsoft şirketi tarafından yapılan açıklamada, Microsoft mühendislerinin yıllardır süren çok adımlı çalışmalarının sonucunda iki özel çip ile bir entegre sistemin geliştirildiği bildirildi.

Bu çiplerden ilkinin yapay zeka görevleri ve üretken yapay zeka için optimize edilmiş "Microsoft Azure Maia AI Hızlandırıcı" olduğu belirtilen açıklamada, diğerinin ise Microsoft Bulut üzerinde genel amaçlı programlama işlemlerini çalıştırmak üzere tasarlanmış Arm tabanlı işlemci "Arm-Microsoft Azure Cobalt CPU" olduğu kaydedildi.

Açıklamada, söz konusu çiplerin, Microsoft'un baştan aşağı tasarlanmış, dahili ve müşteri iş yükleri göz önünde bulundurularak optimize edilebilen altyapı sistemlerini sunması için son yapboz parçasını temsil ettiği vurgulandı.

Gelecek yılın başlarında çiplerin şirketin veri merkezlerine dağıtılmaya başlanacağının bilgisi verilen açıklamada, bunun başlangıçta şirketin Microsoft Copilot veya Azure OpenAI Service gibi hizmetlerine güç katacağı aktarıldı.

Açıklamada, çiplerin verimli, ölçeklenebilir ve sürdürülebilir programlama gücüne yönelik artan talebin yanı sıra en son bulut ve yapay zeka buluşlarından yararlanmak isteyen müşterilerin ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olmak için sektör ortaklarının genişleyen ürün yelpazesine katılacağı da ifade edildi.

ABD KONGRESİ'NDE YAPAY ZEKA FORUMU

ABD Kongresi'nde, aralarında Tesla, Meta, Google, OpenAI ve Microsoft gibi dev şirketlerin üst düzey yöneticilerinin de bulunduğu teknoloji liderleri, yapay zeka alanında düzenleme arayışı için 13 Eylülde bir araya geldi.

New York’un Demokrat Senatörü Chuck Schumer’in öncülüğünde Kongrede düzenlenen ilk yapay zeka forumuna, 22 teknoloji şirketi yöneticisi, her iki partiden senatörler, sendika ve sivil toplum temsilcileri katıldı.

Toplantıya girerken Tesla ve SpaceX şirketlerinin üst yöneticisi Elon Musk, gazetecilere verdiği demeçte, “şirketlerin güvenli ve halkın genel çıkarına uygun eylemlerde bulunmasını sağlamak için bir düzenleyiciye ihtiyaç duyulduğunu" belirterek, "Bizim için bir hakeme sahip olmak önemli." ifadesini kullandı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Senatonun çoğunluk lideri Schumer, "Bugün çok büyük, karmaşık ve hayati bir girişime başlıyoruz. Amaç, Kongrenin kabul edebileceği iki partili yapay zeka politikası için bir temel oluşturmak.” dedi.

Shcumer, Kongrenin yapay zeka düzenlemesinde rol oynaması gerektiğini vurgulayarak, “Çünkü Kongre olmadan ne yapay zekanın faydalarını en üst düzeye çıkarabiliriz, ne de risklerini en aza indirebiliriz." diye konuştu.

Daha sonra kapalı kapılar ardında Schumer’in moderatörlüğünde devam eden forumda, 2 bölüm şeklinde toplam 6 saat boyunca toplam varlık değeri 6,5 trilyonu bulan teknoloji şirketlerinin üst düzey yöneticileri, senatörler ve diğer katılımcılar arasında yapay zeka tartışıldı.

 

Kaynak: AA