Katil balina, köpekbalığını 2 dakikada parçaladı

Ajans Bizim
Vahşi Doğa köpek balığı Güney Afrika
Katil balina, köpekbalığını 2 dakikada parçaladı

African Journal of Marine Science dergisinde 1 Mart Cuma günü yayınlanan bir araştırmaya göre, yalnız bir katil balina 2,5 metrelik beyaz bir köpekbalığını sadece iki dakikada öldürdü.

Bilim insanlarını merakta bırakan olay, 18 Haziran'da Güney Afrika'nın Cape Town kıyılarından yaklaşık 400 kilometre açıkta meydana geldi. 

Katil balinaların beyaz köpekbalıklarına saldırması alışılmadık bir durum olmasa da bu, genellikle gruplar halinde avlanan yalnız bir katil balinanın bu şekilde beyaz köpekbalığına saldırması ilk olay olabilir.

İtalyan Köpekbalığı Araştırmaları Merkezi ve Siena Üniversitesinde deniz biyoloğu olan Dr. Primo Micarelli, "Yirmi yıldır Güney Afrika'ya yaptığım yıllık ziyaretler sırasında, bu orkaların yerel beyaz köpekbalığı nüfusu üzerindeki derin etkisini gözlemledim” dedi.

Bilim adamlarının saldırıyı gözlemlediği gemide bulunan Dr. Micarelli, "Orkanın gemimizin yanında bir beyaz köpekbalığının karaciğerini taşıdığını görmek unutulmazdı" diye ekledi.

Araştırmalara göre, katil balinalar genellikle ikili ya da altılı gruplar halinde beyaz köpekbalıklarına saldırıyor. Saldırılar iki saate kadar sürüyor.

Çalışmanın başyazarı Alison Towner, "Bu gözlem, en az bir katil balinanın tek başına avlandığına dair kanıtlar ortaya koydu ve bölgede bilinen geleneksel işbirlikçi avlanma davranışını sorgulattı" dedi.

Araştırmacılara göre, bu olağandışı davranış her şeyden önce ekosistemlerindeki bir değişimin işaretlerinden biri olabilir. 

Alison Towner, "İklim değişikliği ve endüstriyel balıkçılık gibi insan faaliyetlerinin okyanuslar üzerinde baskı oluşturduğunun açık olduğunu” belirtti.