İnsanoğlunun nasıl akıllandığına dair kayıp zincir bulunmuş olabilir!
Yavaş, hantal büyük bir hayvanı avlamak insanoğlu için çok kolaydı. Ancak açgözlüydü ve bu hayvanların türlerinin birçoğu yok oldu. İşte o zaman insanoğlu yaptığı hatayı anladı...
Barut ortaya çıkmadan önce bir fili avlamak için beyin ya da kaba kuvvetten çok cesaret gerekiyordu. Fil yavaş hareket eden bir hayvan olduğu için kolayca avlanabiliyordu. Ama yıldırım hızında koşan bir geyiği eldeki taş aletlerle yakalayabilmek mümkün değildi. Ben-Dor ve Barkayi'ye göne büyük ve hantal hayvanlar azalıp yok olurken daha küçük ve hızlı hayvanlara avlayabilmek için güce dayalı silahların yerini hassas odaklı silahlar almak zorunda kaldı.
İki bilim insan bu hipotezlerini doğrulamak için 5 vaka çalışmasını analiz etti. Erken ve Orta Çağ'dan Güney Afrika, Doğu Afrika, İspanya, Fransa ve Levant vakaları üzerinde yapılan analizler hayvanlar küçüldükçe silahların da küçüldüğünü gösterdi. Mızrakların yerini oklar aldı.
Bu değişim daha fazla beceri ve planlama gerektiriyordu. Bu yüzden paralel olarak insanoğlunun bilişsel gelişimi de gerçekleşti.
İnsanoğlunun kullandığı ahşap ve kemik aletler çürüdüğü için tarih öncesi arkeoloji daha çok taş aletler üzerine kurulur.
3 milyon yıl önce Doğu Afrika'da leşleri işlemek için ham taş aletler kullanılıyordu. Sonrasında yarım milyon yıl kadar önce at, fil gibi hayvanları yere devirebilmek için mızrağın ortaya çıktığını görüyoruz. Aynı zamanda bumeranga benzer fırlatma sopaları da kullanılıyordu. Muhtemelen çıkış yeri Güney Afrika'ydı.
Mızrakla öldürmeye geçmek, insanoğlu için ilerleme anlamına geliyordu. Ancak sonra geyik ve ceylanları avlamak için mızraklar yetersiz kaldı. Muhtemelen yine Güney Afrika'da 64 bin yıl önce ok ve yay ortaya çıktı. Ancak yayılması Geç Taş Devri'nde gerçekleşti ve yalnızca bugünkü insanın soyu olan Homo sapiens tarafından kullanıldı. Sonra tuzaklar üretildi, peşinden de av için köpekler evcilleştirildi. Köpeklerin evcilleştirilmesi için kesin tarih yok ancak Levant'ta en az 14 bin yıl önce Sibirya'da ise 23 bin yıl önce başladığına dair işaretler var. Tabi bütün tarih öncesi halklar köpekleri evcilleştirdi diyemez, bazıları onları yemeyi tercih etti.
İşin özünde hayvanlar küçüldükçe, silahlar da küçüldü, uçlar daha sivri oldu.
Ok ve yayın çok çeşitli hayvanların üzerinde kullanıldığını doğrulayan veriler var. Ancak insanoğlu okları sadece avlanmak için değil kendi türünü öldürmek için de kullanmaya başladı.
Makalede örneklem boyutu küçük, bu yüzden sonuçlar "keşif amaçlı" olarak değerlendiriliyor. Ancak şunu söyleyebiliriz ki, bazı hayvan türlerinin yok olmasının nedeni iklim değişikliği değil açgözlü insanoğluydu.
SIRADAKİ GALERİ
Kaynak: Haber Global TV